Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 20, 2024

ΣΑΛΟΣ! Απέτυχαν στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ οι μισοί διοικητές του ΕΣΥ...

 

Κάτω από τη βάση έγραψαν οι μισοί νυν διοικητές δημοσίων νοσοκομείων στο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Μάρτιο.
Ειδικότερα, με το νέο σύστημα επιλογής, που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο, το 55% δεν κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις, προκειμένου να επανεκλεγεί στην ίδια ή παραπλήσια θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος με βάση τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και κυρίως τα προσόντα που είχε θεσπίσει ο Νομός Κεραμέως, για την επιλογή των διοικητών και υποδιοικητών των νοσοκομείων αλλά και των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).


Συγκεκριμένα δήλωσαν συμμετοχή 1.277 άτομα για τις συνολικά 173 θέσεις στις υγειονομικές δομές εκ των οποίων οι 21 ήταν για τις ΥΠΕ. Και ενώ από τους επτά νυν διοικητές των ΥΠΕ οι πέντε κατάφεραν να περάσουν τις εξετάσεις, από τη 2η, 3η, 4η, 5η και 7η (Ροϊλός, Μπογιατζίδης, Τσαλικάκης, Σερέτης και Παπαβασιλείου αντίστοιχα), δεν έγινε το ίδιο και με τους διοικητές των νοσοκομείων.


Σημειώνεται ότι ενώ πολλοί από τους νυν διοικητές νοσοκομείων πήραν μέρος στο διαγωνισμό, ωστόσο μόνο το 55% εξ αυτών κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις. Μάλιστα έγκυρες πηγές δήλωσαν ότι το ποσοστό επιτυχίας αποδεικνύει ότι το νέο σύστημα… δουλεύει, γιατί «εξασφαλίζει την αξιοκρατία, καθώς δεν παρουσιάζονται ούτε ότι όλοι οι εν ενεργεία ήταν καλοί ούτε ότι όλοι δεν είχαν καμία ικανότητα. Παράλληλα διαψεύδονται και όσοι υποστήριζαν ότι και πάλι οι ίδιοι ημέτεροι θα τοποθετηθούν σ’ αυτές τις καίριες θέσεις ευθύνης».


Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων από την ίδρυση του ΕΣΥ (εδώ και 40 χρόνια) είχε καθαρά κομματικά κριτήρια, όπως και όλες οι θέσεις στους δημόσιους Οργανισμούς άλλωστε. Ιδιαίτερα για τους διοικητές των υγειονομικών δομών όμως, που είχαν να διαχειριστούν προϋπολογισμούς εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, το κακό είχε παραγίνει. Φιλόλογοι, γυμναστές, νηπιαγωγοί ακόμα και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ (νοσοκομείο Σαντορίνης 2016) είχαν αναλάβει καθήκοντα διοικητού νοσοκομείου.


Δηλαδή άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο της υγείας, τα οικονομικά, την οργάνωση, τη διοίκηση, τη διαχείριση κρίσεων αλλά και την αξιολόγηση και αξιοποίηση του επιστημονικού και εργατικού δυναμικού.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης
Πλέον με το νέο σύστημα επιλογής διοικητών δημοσίων οργανισμών που περιλαμβάνει περισσότερες από 600 θέσεις ευθύνης σε όλο τον δημόσιο τομέα, και ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2023, (Νομός Κεραμέως) οι επικεφαλής των φορέων του Δημοσίου δεν διορίζονται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, όπως ίσχυε.
Με βάση το νέο σύστημα, μετά την αίτηση που καταθέτουν οι υποψήφιοι για συγκεκριμένες θέσεις, όπως στο ΕΣΥ και εφόσον πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις της νομοθεσίας (πτυχίο ΑΕΙ, συνάφεια πτυχίου, 5ετη επαγγελματική εμπειρία, ξένη γλώσσα κ.λπ.) συμμετέχουν σε εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ όπου πρέπει να απαντήσουν σε τεστ δεξιοτήτων και όχι γνώσεων.
Εδώ να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις αποτελούν «ένα έξυπνο φίλτρο αξιοκρατίας για την ανάδειξη των στελεχών της διοίκησης», επισήμαναν έγκυρες πηγές.
Οι 15 πρώτοι επιτυχόντες στη συνέχεια υποβάλλονται σε συνέντευξη από συμβούλια, τα μέλη των οποίων έχουν οριστεί επακριβώς από τη νομοθεσία προκειμένου να επιλεγούν τρεις υποψήφιοι: «Την πολιτική ευθύνη την έχει ο υπουργός, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τους διοικητές για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής», σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Για τους διοικητές των ΥΠΕ
Αναμφισβήτητα οι διοικητές των ΥΠΕ τα πήγαν σαφώς καλυτέρα στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ από τους διοικητές και αναπληρωτές των δημοσίων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Υγείας έως το τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά την πρόσληψη νέων διοικητών ΥΠΕ, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία για την επιλογή και τοποθέτηση διοικητών νοσοκομείων.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι εξετάσεις που έδωσαν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου στον ΑΣΕΠ δεν σχετίζονταν με τεστ γνώσεων, αλλά για δοκιμασίες αξιολόγησης. Αυτές οι διαδικασίες αφορούν τον παραγωγικό και επαγωγικό συλλογισμό και τη διαχείριση εργασιακών σεναρίων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξετάσεων για ανάλογες θέσεις ( π.χ στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας).
Για παράδειγμα οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να βρουν την ακολουθία ανάμεσα σε εικόνες που εμπεριέχουν σχήματα, γράμματα και μοτίβα με βάση τους κανόνες της λογικής (επαγωγικός συλλογισμός). Επίσης κλήθηκαν να διαχειριστούν σενάρια οργάνωσης του προσωπικού, συνδυάζοντας διαφορετικές παραμέτρους, όπως διαθέσιμο χρόνο και αρμοδιότητες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε ένα συγκεκριμένο έργο (παραγωγικός συλλογισμός).
Μάλιστα σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων από τους ενδιαφερομένους για τις ΥΠΕ, ώστε να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα και να συνεχιστεί η διαδικασία.
Τα επόμενα βήματα είναι: Η τελική 7άδα για κάθε θέση θα καθοριστεί με βάση τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων. Στη συνέχεια και οι επτά θα δώσουν συνέντευξη στην επιτροπή που θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ. Από αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν οι τρεις επικρατέστεροι για κάθε θέση. Η τελική επιλογή είναι στα χέρια του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου