Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 17, 2024

Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν χαμένη πόλη – Ήταν η «πρωτεύουσα» των μαργαριταριών

Αρχαιολόγοι που εργάζονται σε παραθαλάσσια περιοχή, πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει την χαμένη πόλη του “Tu’am”, η οποία κάποτε φημιζόταν για την αλίευση και το εμπόριο εξαιρετικής ποιότητας μαργαριταριών και άλλων πολύτιμων λίθων.
 

Πιστεύεται επίσης ότι η πόλη ήταν κάποτε η πρωτεύουσα κάποιας σημαντικής τοποθεσίας  στην ακτή του Κόλπου. Σήμερα εκεί είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι ανασκαφές γίνονται σήμερα στην περιοχή  Ουμ Αλ Κουέιν. Τόσο γνωστό ήταν το Τουάμ στο απόγειό του κατά τον 6ο αιώνα που γράφτηκε σε αρχαία αραβικά κείμενα.

Μετά από μια επιδημία πανώλης και περιφερειακών εντάσεων, η πόλη παρήκμασε και ξεχάστηκε. Τώρα όμως οι ειδικοί που εργάζονται στο νησί Αλ Σίνια, πιστεύουν ότι η περιοχή, όπου βρέθηκαν ένα χωριό με μαργαριτάρια και ένα μοναστήρι τα τελευταία χρόνια, είναι ίσως η θέση αυτής της χαμένης πόλης.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κατάλοιπα αρχαίων μεγάλων κτιρίων, με οικιστικές μονάδες, στενά στοιβαγμένες γύρω από στενά δρομάκια, τα οποία υποδηλώνουν έναν υπερσύγχρονο ημι-αστικό οικισμό χιλιάδων ανθρώπων και με κοινωνικό, ταξικό σύστημα.

Ο οικισμός ξεκίνησε ως μια πόλη με εμπόριο μαργαριταριών. l
Ο οικισμός ξεκίνησε ως μια πόλη με εμπόριο μαργαριταριών. (Φωτό: Κρις Γουίτγουικ / The National).

Αξιοσημείωτη ανακάλυψη

Οι εργασίες στην περιοχή έχουν αναληφθεί από το Τμήμα Τουρισμού και Αρχαιολογίας του Ουμ Αλ Κουέιν, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του, Σεΐχη Μαγίντ μπιν Σαούντ Αλ Μουάλα, και σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς εταίρους.

«Φέτος, η ανασκαφή συνεχίστηκε στο νότιο άκρο της μαργαριταρένιας πόλης, με περαιτέρω ανασκαφές σε αρκετά δωμάτια μέσα στα σπίτια και της πόλης και της χριστιανικής περιοχής του μοναστηριού, για την καλύτερη κατανόηση της διάταξης των κτιρίων και για την τεκμηρίωση των αρχαιολογικών δομών», δήλωσε η Ράνια Χουσεΐν Καννούμα, διευθύντρια του τμήματος αρχαιολογίας και κληρονομιάς του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου