Από την μια διευκολύνει, από την άλλη κρύβει «παγίδες» η διαδικασία που έχει υιοθετηθεί φέτος για τις
προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.Λίγες ημέρες απέμειναν πριν αυτές υποβληθούν «αυτόματα» στις αρμόδιες υπηρεσίες της Εφορίας και εάν υπάρχουν λάθη τα οποία δεν έχουν «διορθωθεί», τότε οι υπόχρεοι κινδυνεύουν να πληρώσουν «φουσκωμένο» φόρο.
Για αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ: Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει οπωσδήποτε να «τσεκάρουν» την ορθότητα των στοιχείων που αποτυπώνονται στην δήλωση, πριν από την Τρίτη 2 Ιουλίου του 2024.
Τότε είναι η ημερομηνία κατά την οποία η δήλωση οριστικοποιείται από την ΑΑΔΕ με εσωτερική διαδικασία: Και εδώ βεβαίως κρύβεται η «παγίδα» και η γνώση που πρέπει να έχει ο φορολογούμενος για τις κρίσιμες ημερομηνίες της σχετικής διαδικασίας. Αν κάποιος το αμελήσει ενδεχομένως να βρεθεί προ εκπλήξεων, καθώς εάν τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν κάποια (πχ ενοίκια), δεν αποκλείεται να φορολογηθεί με βάσει τα τεκμήρια.
Ποια λάθη στην δήλωση «φουσκώνουν» τον φόρο
Ο φορολογούμενος εάν το αμελήσει και εφόσον διαπιστώσει μετά την αυτόματη υποβολή της δήλωσης ότι υπάρχουν λάθη, τότε υποχρεούται να τροποποιήσει ή/και να συμπληρώσει τα ορθά στοιχεία και να υποβάλει ο ίδιος τη δήλωσή του ως τις 26 Ιουλίου.
Ένας από του κινδύνους που ελλοχεύουν είναι η επιβολή φόρου βάσει τεκμηρίων. Σημείο «κλειδί»για όσους οι δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες συνιστά το γεγονός ότι αυτές θα υποβληθούν «αυτόματα» από την ΑΑΔΕ, αν οι ίδιοι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν τις καταθέσουν.
Και εφέτος οι δηλώσεις των φορολογουμένων είναι προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία που αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από πιστωτικά ιδρύματα, εργοδότες, κ.α., οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την ορθή και πλήρη αποστολή των στοιχείων αυτών, και τη συμπλήρωση ή διόρθωσή τους, όπου απαιτείται.
Παράλληλα, και την φετινή χρονιά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα προσυμπληρωμένα δεδομένα και να διορθώσουν τα στοιχεία που τους αφορούν ή να επικοινωνήσουν με τον φορέα που τα έχει αποστείλει, για να προβεί ο φορέας στη διόρθωση, όπως προβλέπει ο νόμος.
Ωστόσο, για πρώτη φορά εφέτος, δόθηκε η δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια πολίτες με εισοδήματα κατά κύριο λόγο από μισθούς ή συντάξεις, να δουν τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί γι’ αυτούς στην ΑΑΔΕ, καθώς και τον φόρο που προκύπτει με βάση αυτά.
Που εντοπίζονται προβλήματα
Με δεδομένο αυτό, ουκ ολίγοι λογιστές εντόπισαν προβλήματα με τους τόκους καταθέσεων, τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων, τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών, τις βεβαιώσεις αποδοχών, τη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών σε γεωργικές επιχειρήσεις, τα οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία και κυρίως ζητήματα σχετικά με την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, έλεγχος πρέπει να γίνει από τον φορολογούμενο και στα ποσά που εισπράττονται ή αποδίδονται για ενοίκια, καθώς αυτά για… ευνόητους λόγους δεν έχουν συμπεριληφθεί στην δήλωση.
Όπως και να έχει αρκετοί πολίτες με προσυμπληρωμένες δηλώσεις που τα προηγούμενα χρόνια πλήρωναν 30 και 50 ευρώ στους φοροτεχνικούς τους για να τους υποβάλουν τη δήλωση και οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία, δεν έχουν εφέτος απευθυνθεί στους λογιστές, καθώς αρκέστηκαν στο ότι θα γίνει «αυτόματη» υποβολή της δήλωσης.
Εντούτοις, αν δεν ελέγξουν τα στοιχεία της δήλωσης τους και αν αποδεχθούν έτσι σιωπηρά όσα έχει συμπληρώσει στο Ε1 η εφορία, υπάρχει ο κίνδυνος να φορολογηθούν για τεκμαρτά εισοδήματα.
Αυτό θα γίνει αντιληπτό όταν οριστικοποιηθεί η δήλωσή τους από την ΑΑΔΕ στις 2 Ιουλίου του 2024 και λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.
Από εκείνη την ημερομηνία και για διάστημα μόλις 24 ημερών, θα έχουν το περιθώριο για να διορθώσουν την κατάσταση μέσω τροποποιητικής δήλωσης που θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 26/7/2024 από λογιστές και φοροτεχνικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου