Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 20, 2024

ΚΕΡΑΥΝΟΣ! ΥΠΟ «ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ» τέθηκε η γαλλική οικονομία...

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε επίπληξη στη Γαλλία για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ πριν από τις εκλογές, όπου οι επικρατέστεροι υποψήφιοι δίνουν πλούσιες υποσχέσεις για δαπάνες. Η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ να κινήσει τη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» κατά της Γαλλίας αποτελεί πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν -με έλλειμμα πολύ πάνω από το όριο της ΕΕ- και επίσης θέτει σε τροχιά σύγκρουσης με μια μετεκλογική κυβέρνηση στην οποία ενδεχομένως θα κυριαρχεί η ακροδεξιά ή ο αριστερός συνασπισμός.
Και οι δύο ομάδες έχουν δώσει μεγάλες δεσμεύσεις για δαπάνες ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αφήνουν το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν πίσω στην τρίτη θέση, όπως μεταφέρει ο Guardian.


Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός έχει δεσμευτεί να καταργήσει τη σκληρά διεκδικούμενη μεταρρύθμιση του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό και να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται στην εφηβεία τους. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν θέλει επίσης να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα καύσιμα και στην προεκλογική εκστρατεία του 2022 υποσχέθηκε να απαλλάξει τους εργαζόμενους κάτω των 30 ετών από τον φόρο εισοδήματος.


Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο ενώνει την Αριστερά, θέλει να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να «παγώσει» τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων.

Οι αφίσες με την αριστερή-οικολογική συμμαχία της Γαλλίας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που όπως όλα δείχνουν θα αντιμετωπίσει τν γαλλική ακροδεξιά στον δεύτερο γύρο.



Οι χώρες-«παραβάτες» οφείλουν να μειώνουν το έλλειμμα κατά 0,5% ετησίως
Το έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 5,5% της οικονομικής παραγωγής το 2023 και προβλέπεται να παραμείνει στο 5% το 2025, πολύ πάνω από το όριο του 3% της ΕΕ. Το δημόσιο χρέος ήταν 110,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2023 και προβλέπεται να αυξηθεί στο 113,8% μέχρι το 2025, σε σύγκριση με το όριο της ΕΕ που είναι 60% του ΑΕΠ. «Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους υποδεικνύει υψηλό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Επιτροπή.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν πέρυσι, οι χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες πρέπει να μειώνουν τα υπερβολικά ελλείμματα κατά 0,5% ετησίως. Αλλά σε μια προσπάθεια να μην πληγεί η οικονομική ανάπτυξη, οι κανόνες επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία για δαπάνες για την άμυνα, την πράσινη και την ψηφιακή πολιτική.
Θεωρητικά, στους επαναλαμβανόμενους παραβάτες των κανόνων θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα, αλλά καμία χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ αυτή την κύρωση, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση και να τροφοδοτήσει πολιτικές εντάσεις.



Ο υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού με την Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά στην έκθεση όπλων «Eurosatory».

Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα υπάρξουν επίσημες συστάσεις
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν θα διατυπώσουν σαφείς συστάσεις προς τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες σχετικά με τον τρόπο μείωσης του ελλείμματος μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας επιτροπής την 1η Νοεμβρίου.
Αυτά τα σχέδια μείωσης του ελλείμματος θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια δαπανών των γαλλικών κομμάτων, δηλώνοντας απλώς ότι είναι βέβαιος ότι οι συζητήσεις με μια μελλοντική γαλλική κυβέρνηση θα είναι «χρήσιμες και με καλή κατάληξη».
Ο Τζεντιλόνι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, απέρριψε τις προτάσεις ότι η υποχρέωση μείωσης των ελλειμμάτων σηματοδοτεί επιστροφή στη λιτότητα: «Οι οικονομικές και δημοσιονομικές μας πολιτικές εισέρχονται τώρα σε έναν νέο κύκλο. Αυτό δεν σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα, διότι δεν ζούμε σε κανονικούς καιρούς- και σίγουρα όχι επιστροφή στη λιτότητα, διότι αυτό θα ήταν τρομερό λάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου