Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε βοδινή ουρά με σάλτσα λαχανικών.
Θα προσθέσουμε καρότα, φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, κλωνάρια σέλερι, κεδροκούκουτσα, μουστάρδα σε σκόνη, δάφνη και λευκό κρασί.
Συνοδεύουμε με πατάτες ή ρύζι.
Υλικά
1.800 γρ-2 κιλά βοδινή ουρά κομμένη σε κομμάτια 4-5 εκ.
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
1 κ.σ. μουστάρδα σκόνη
1½ λίτρο νερό
3 καρότα σε κυβάκια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
4 κλωνάρια σέλερι, σε κυβάκια
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
4-5 κεδροκούκουτσα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, βράζουμε για 10′ τα κομμάτια του κρέατος. Βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτό.
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μουστάρδα. Περνάμε τα κομμάτια κρέατος από το μείγμα αυτό, γυρνώντας τα να καλυφθούν καλά από όλες τις μεριές.
Βάζουμε το μισό λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και το σέλερι.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ξανά το κρέας και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το δαφνόφυλλο, τα κεδροκούκουτσα, 1 λίτρο κρύο νερό, σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1½ ώρα. Ελέγχουμε και αν έχουν σωθεί τα υγρά, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για ακόμη 45′.
Συνοδεύουμε με πατάτες ή ρύζι.
Tip
Η συγκεκριμένη συνταγή αναφέρεται στην κανονική ουρά του ζώου και όχι το κομμάτι μπούτι με το ίδιο όνομα. Η ουρά έχει χοντρό κόκκαλο. Γι′ αυτό ζητάμε από τον κρεοπώλη να την κόψει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου