Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 28, 2024

Σύνοδος Κορυφής: «Κλείδωσαν» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κάλας και Κόστα για τα ανώτατα ευρωπαϊκά αξιώματα


 Μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, όπως επιβεβαίωσε η προεδρία της Ένωσης. Σημαντικές προσωπικότητες που αναμένεται να αναλάβουν θέσεις κλειδιά είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Μάγια Κάλας και ο Αντόνιο Κόστα.


Η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει επίσης τις προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να κατευνάσουν την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, διαμηνύοντας πως κανείς δεν αποκλείεται από τις συζητήσεις.

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού προγράμματος, με έμφαση στην αεράμυνα. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Κορυφαία Ευρωπαϊκά Αξιώματα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Προτείνεται για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντόνιο Κόστα: Πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, προτείνεται για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μάγια Κάλας: Πρωθυπουργός της Εσθονίας, προτείνεται για Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Στρατηγική Μητσοτάκη στη Σύνοδο

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας. Η ευρωπαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει:


Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας

Στήριξη του αγροτικού τομέα

Διεύρυνση

Μεταναστευτικό ζήτημα

Ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης

Διπλωματικές Διεργασίες

Σύμφωνα με το AFP και την εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησαν για τις προτάσεις φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας. Παρ’ όλα αυτά, η συνεργασία της Μαρίν Λε Πεν με την Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να μπλοκάρει την επικύρωση της φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Τζόρτζια Μελόνι και ΕΕ

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμη για σύγκρουση, θεωρώντας ότι η επιλογή των προσώπων ήταν προαποφασισμένη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι υπάρχει παρεξήγηση σχετικά με τον αποκλεισμό της Μελόνι.

Γεωπολιτικές Συνέπειες

Η Σύνοδος διεξάγεται λίγο πριν τις γαλλικές εκλογές και την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία, που επιδιώκει να σταματήσει την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Η επικύρωση των νέων αξιωματούχων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο στο Στρασβούργο, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου