Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 28, 2024

Εσείς θα καταναλώνατε καλλιεργημένο κρέας;


 Σχεδόν το 45% των Ελλήνων είναι πρόθυμο να δοκιμάσει καλλιεργημένο κρέας τουλάχιστον για μία φορά εάν αυτό ήταν ευρέως διαθέσιμο, ένα 17% θα αντικαθιστούσε κάποια ποσότητα από το κρέας που ήδη καταναλώνει με καλλιεργημένο κρέας, ενώ το 49% δηλώνει πως δεν θα το έτρωγε ποτέ. Αυτό υποστήριζει νέα έρευνα που διεξήχθη από το YouGov και ανατέθηκε από το ΜΚΟ think tank Good Food Institute Europe συνεχίζοντας τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις καινοφανείς μεθόδους παραγωγής λευκού και κόκκινου κρέατος. Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ή έρευνα ήταν διαδικτυακή και συμμετείχαν 1.015 άτομα από την Ελλάδα, ηλικίας 18 ετών και άνω, και πως τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα και θεωρούνται αντιπροσωπευτικά του ελληνικού πληθυσμού.

Ο δρ Δημήτριος Ι. Στραβοπόδης, αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προσπαθώντας να εξηγήσει τι είναι η κελλιέργεια κρέατος ανέφερε πως «περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ζωικών κυττάρων και την καλλιέργειά τους σε ζυμωτήρες, παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπίρας, οι οποίοι ουσιαστικά προσομοιάζουν την ίδια διαδικασία που συμβαίνει μέσα σε ένα ζώο, παρέχοντας ζεστασιά και βασικά θρεπτικά συστατικά».

Μισοί μισοί
Το 51% όσων συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται πως συμφωνούν ότι εφόσον το καλλιεργημένο κρέας -αυτός ο νέος τρόπος παραγωγής κρέατος χωρίς εκτρεφόμενα ζώα που έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση- εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων, θα πρέπει να διατίθεται προς πώληση στη χώρα. Παράλληλα το 52% θεωρεί ότι θα πρέπει να παράγεται εγχώρια, ώστε να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία. «Με την Ελλάδα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές κρέατος προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτάρκειας της χώρας και στη δημιουργία μιας εγχώριας βιομηχανίας καλλιεργημένου κρέατος», υποστηρίζεται στο δελτίο Τύπου. Ωστόσο το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της αξιολόγησης του καλλιεργημένου κρέατος από τις αρχές ασφάλειας τροφίμων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα θα πρέπει να απαγορεύσουν στις εταιρείες την παραγωγή και την πώληση καλλιεργημένου κρέατος. 

Βασική προϋπόθεση, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων
Ο δρ Ιωάννης Γιαβάσης, επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μιλώντας για το καλλιεργημένο κρέας ανέφερε τα εξής: «Το καλλιεργημένο κρέας παράγεται σ’ ένα ελεγχόμενο και καθαρό περιβάλλον το οποίο επιτρέπει την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της χρήσης αντιβιοτικών. Προτού ένα προϊόν καλλιεργημένου κρέατος λάβει έγκριση προς πώληση στην Ε.Ε., θα πρέπει να υποβληθεί σε ενδελεχή τεχνική και επιστημονική αξιολόγηση της ασφάλειας και της διατροφικής του αξίας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)».

Μόνο το 23% των Ελλήνων έχει ακούσει για το καλλιεργημένο κρέας
Το καλλιεργημένο κρέας πάντως είναι ακόμα μια αρκετά νέα ιδέα για τους Έλληνες καταναλωτές αφού μόνο το 23% δήλωσε ότι έχει ακούσει γι’ αυτόν τον τρόπο παραγωγής κρέατος. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα στη μεγάλη τους πλειονότητα (76%) πιστεύουν ότι η απόφαση για έγκριση δραστηριοτήτων καλλιέργειας κρέατος θα πρέπει να παρθεί ανεξάρτητα από τα εμπορικά συμφέροντα που μπορεί να προκύπτουν. Επιπρόσθετα το 35% υποστηρίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη του κλάδου και το 45% συμφωνεί ότι οι αρχές θα έπρεπε να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να επωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτός ο ανερχόμενος κλάδος. 

Η δρ Ειρήνη Θεοδοσίου, επίκουρη καθηγήτρια Χημικής και Βιοχημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Aston (Ηνωμένο Βασίλειο) και μέλος του Cellular Agriculture Greece, εξηγεί σχετικά: «Με τη παγκόσμια ζήτηση κρέατος να αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2050, η εύρεση συμπληρωματικών τρόπων για την παραγωγή πρωτεΐνης με βιώσιμο και αποδοτικό τρόπο είναι σημαίνουσας σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια».

Καλλιεργημένο κρέας VS συμβατική κτηνοτροφία
Με πάνω από 50 νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής Food Novelties) προσηλωμένες στην προώθηση του τομέα, το καλλιεργημένο κρέας φαίνεται πως κερδίζει κάποιους υποστηρικτές ως μια εκδοχή πρωτεΐνης με λιγότερες συνέπειες στο περιβάλλον. Οι υπέρμαχοι της πρακτικής επικαλούνται κυρίως έρευνες σύμφωνα με τις οποίες για την παραγωγή καλλιεργημένου κρέτος χρειάζονται λιγότεροι πόροι και επιτυγχάνονται λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όπως και να έχει πρόκειται για τρόφιμα που αργά ή γρήγορα θα μας απασχολήσουν έντονα και σε επίπεδο ευρωπαϊκής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου