Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 02, 2024

Έλληνες Μπόνι και Κλάιντ

Περίπου την ίδια περίοδο, 1929 – 1930, αντίστοιχη δράση ανέπτυξε και

ένα ελληνικό δίδυμο «Μπόνι και Κλάϊντ» με ιστορία ακόμα πιο περίπλοκη και δράση που σόκαρε ολόκληρη την Ελλάδα.


Πρόκειται για τα αδέρφια Ανδρέα και Κούλας Χριστοφιλέα.


Δεκαετίες αργότερα, το 1969, ο Νίκος Κακαουνάκης αφηγείται την ιστορία τους στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ».


«Γεννήθηκαν στον υπόκοσμο. Ο πατέρας του διατηρούσε το πιο κακόφημο κέντρο της εποχής. Δέκα χρονών ήταν ο Ανδρέας όταν ο πατέρας του τον έβαλε να πυροβολήση, λέγοντας στους φίλους του: “Παιδί που χειρίζεται καλά το πιστόλι, δεν χάνεται…”.


»Πολύ μικροί ο Ανδρέας και η Κούλα, σκορπίσανε. Αυτός γύριζε από φυλακή σε φυλακή. Εκείνη έμαθε μοδίστρα σε κάποιο οικοτροφείο.


»Είχαν χρόνια να συναντηθούν και είδαν ο ένας τον άλλον όταν η Κούλα ήταν 17 χρονών και ο Ανδρέας 19.


»Οι εφημερίδες της τους περιγράφουν σαν πολύ όμορφους. Τα δύο αδέλφια αλληλοθαυμάζονταν. Η σκληρότητα της Κούλας εγοήτευε τον Ανδρέα. Και η επιβολή του Ανδρέα στον υπόκοσμο άφηνε κατάπληκτη την Κούλα.


»Τα δύο αδέλφια παραμέρισαν τον αδελφικό δεσμό κι έγιναν εραστές. Και ο ακόμη ο ένας ανέλαβε την αρχηγία της συμμορίας “Ροκαμβάλ Β’” και η άλλη την υπαρχηγία».


Η δράση τους

»Η πρώτη…σοβαρή δουλειά της συμμορίας ήταν η ληστεία και ο φόνος ενός οδηγού ταξί, στη Βούλα, το 1929. Τον Τσάγκα (έτσι έλεγαν τον οδηγό), τον πυροβόλησε η Κούλα στο κεφάλι.


»Οι μάρτυρες τότε κατέθεσαν ότι στο αυτοκίνητο του Τσάγκα, λίγο πριν από το έγκλημα, επέβαινε μια “κυρία με γκρενά φόρεμα και κόκκινο μπερέ”.


»Λίγους μήνες αργότερα ένας άλλος οδηγός βρέθηκε βαριά τραυματισμένος στην Αγία Παρασκευή. Όταν συνήλθε είπε: “Είδα πάνω μου μια νέα γυναίκα με γκρενά φόρεμα και κόκκινο μπερέ να κρατάη περίστροφο. Έτριζε τα δόντια της με μανία γιατί, όπως φώναζε, είχε σπάσει η σκανδάλη του περιστρόφου και δεν μπόρεσε να με σκοτώση”.


»Όλη η Ελλάδα μιλούσε για την “κυρία με το γκρενά φόρεμα και το κόκκινο μπερέ”. O Ανδρέας ήταν περήφανος για τη… δόξα της υπαρχηγού του και η Κούλα πανηγύριζε τόσο, ώστε αισθανόταν την ανάγκη να περιγράφη τα κατορθώματά της στις φίλες της.


»Η φλυαρία της Κούλας ωδήγησε την αστυνομία στην ανακάλυψη και σύλληψή τους. Η δίκη έγινε το 1930 και απετέλεσε μέγα γεγονός. Καταδικάσθηκαν και οι δύο σε ισόβια δεσμά.


»Στη φυλακή η Κούλα έγραφε ποιήματα, ανορθόγραφα και ασύντακτα. Ένα από αυτά κατέληγε:


(Διατηρείται η ορθογραφία του):


“Tα μάτια μου τα ανθισμένα

  μεσ’ στο μπουντρούμι είναι θαμμένα.

Και δεν το ξέρω κι αυτό

είσως εδώ μια μέρα θα ταφώ…”


To ζεύγος Χριστοφιλέα το σκότωσε η φυματίωση στη φυλακή».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου