Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 29, 2024

Ο απίστευτος τρόπος που οι Ιάπωνες παραιτούνται από τη δουλειά τους

Η παραίτηση στην Ιαπωνία είναι αμαρτία
Στην Ιαπωνία η δια βίου απασχόληση αποτελούσε κανόνα για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, σε συνδυασμό με μια τιμωρητική εργασιακή κουλτούρα που ενθαρρύνει τόσο τις πολλές ώρες όσο και τη μακροχρόνια εργασία. Η παραίτηση στην Ιαπωνία είναι σχεδόν σαν αμαρτία. 

Η ιαπωνική εργασιακή κουλτούρα είναι γνωστή για τις μοναδικές της ιδιαιτερότητες και τις αυστηρές της δομές.  Η εργασία θεωρείται πολύ σημαντική στην Ιαπωνία και συνδέεται άμεσα με την προσωπική τιμή. Οι εργαζόμενοι δείχνουν υψηλή αφοσίωση και υπευθυνότητα προς την εργασία τους και την εταιρεία τους. 


Η υπερβολική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και στον θάνατο. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως karoshi, και αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα!


Η σκληρή δουλειά και η αντοχή είναι ιδιαίτερα εκτιμημένες αξίες. Οι εργαζόμενοι συχνά εργάζονται πολλές ώρες και υπερωρίες χωρίς πρόσθετη αμοιβή, δείχνοντας την αφοσίωσή τους στην εταιρεία.


Η ιαπωνική εργασιακή κουλτούρα έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου και συνεχίζει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, αλλά τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραμένουν βαθιά ριζωμένα στην καθημερινή επαγγελματική ζωή.


Τα τελευταία χρόνια ωστόσο μια νέα τάση έχει αναπτυχθεί όπου εργαζόμενοι προσλαμβάνουν επαγγελματίες για να παραιτηθούν εκ μέρους τους, λόγω του κοινωνικού στίγματος και της ψυχολογικής πίεσης που συνοδεύει την παραίτηση.


Αυτή η υπηρεσία επιτρέπει στους υπαλλήλους να αποφύγουν άβολες αντιπαραθέσεις με τους εργοδότες τους. Η startup "Exit" που ιδρύθηκε το 2017, παρέχει αυτήν την υπηρεσία και έχει ήδη προσελκύσει πολλούς πελάτες, κυρίως νέους άνδρες.


Η δημοτικότητα αυτής της υπηρεσίας μπορεί να αποδοθεί στην ιαπωνική κουλτούρα, η οποία αποθαρρύνει τη δυσαρμονία και δίνει έμφαση στη μακροχρόνια δέσμευση στον εργασιακό χώρο. Η μακροχρόνια εργασία και οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες συχνά οδηγούν τους εργαζόμενους να νιώθουν ενοχή όταν θέλουν να παραιτηθούν, με αποτέλεσμα την ανάγκη για τέτοιες υπηρεσίες.


Παρόλο που αυτή η τάση μπορεί να φαίνεται παράξενη, παρέχει μια σημαντική κοινωνική υπηρεσία σε μια κοινωνία όπου η αρμονία και η σταθερότητα είναι πρωταρχικής σημασίας. Οι ιδρυτές της "Exit" πιστεύουν ότι αυτή η πρακτική δεν θα αλλάξει σύντομα, αλλά προσφέρει ανακούφιση σε πολλούς εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν πίεση στον εργασιακό τους χώρο. Η αμοιβή τους ανέρχεται σε 20.000 γιεν, δηλαδή περίπου 130 ευρώ. Κάποιος εκπρόσωπος της Exit θα επικοινωνήσει με τον εργοδότη του ενδιαφερόμενου και θα τον ενημερώσει για την απόφασή του να παραιτηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου