Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 23, 2024

Γιατί πρέπει να τρώτε τα μικρά ψάρια ολόκληρα από το κεφάλι μέχρι τα κόκκαλα

 Μία σωστή διατροφή μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας αλλά και ποιότητα. Οι υγιεινές τροφές που καταναλώνετε, όπως για παράδειγμα τα ψάρια, έχουν άμεσο αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής καθώς παίζουν βασικό ρόλο στη πρόληψη ασθενειών και της γήρανσης.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να προσθέσει σχεδόν μια δεκαετία στη ζωή σας. Οι ειδικοί συνιστούν να εντάξετε στη διατροφή σας όσπρια, όπως φασόλια, ρεβίθια και φακές, δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, κριθάρι και καστανό ρύζι), ξηρούς καρπούς και ψάρια. Ποιο είναι το τρόφιμο που θεωρείται ότι αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό για την υγεία σας και δεν πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο σας μενού.


Το Νο1 τρόφιμο για μακροζωία είναι τα ψάρια:

Για να αυξήσετε λοιπόν τα …κεράκια στην τούρτα σας πρέπει να καταναλώνετε σε τακτική βάση ψάρια. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, είναι ωφέλιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ, όπως λένε οι ειδικοί, τα μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, είναι καλύτερα από τα μεγάλα ψάρια.

Ωστόσο, όλα τα ψάρια κάνουν καλό στον οργανισμό σας. Μία μερίδα ψαριού ισούται περίπου με 150 γραμμάρια έτοιμου μαγειρεμένου προϊόντος, όπως για παράδειγμα μία μέτρια τσιπούρα ή λαβράκι, 10-12 μικρά ψαράκια ή περίπου 15 γαρίδες.


Μάλιστα μία νέα μελέτη από την Ιαπωνία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition έδειξε ότι οι γυναίκες που τρώνε μικρά ψάρια ολόκληρα – από το κεφάλι μέχρι τα κόκκαλα – αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο και άλλες αιτίες.


«Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στα αποτελέσματα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών ψαριών στα αποτελέσματα της υγείας» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Chinatsu Kasahara της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Nagoya.

Στην έρευνα της Ιατρικής Σχολής συμμετείχαν 80.802 άτομα, ηλικίας 35 έως 69 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση το πόσο συχνά καταναλώνουν μικρά ψάρια: σπάνια, μία έως τρεις φορές το μήνα, μία έως δύο φορές την εβδομάδα και περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μικρά ψάρια τουλάχιστον μία έως τρεις φορές το μήνα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και άλλες αιτίες σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν σπάνια μικρά ψάρια.


«Τα μικρά ψάρια μπορούν να αποτελέσουν συστατικό μιας υγιεινής διατροφής», έγραψαν οι ερευνητές στα συμπεράσματά τους. Και πρόσθεσαν πως τα μικρά ψάρια αποτελούν καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, ασβεστίου, βιταμινών και λιπαρών οξέων, ειδικά όταν καταναλώνονται μαζί με τα κόκκαλα!


Οι ερευνητές διαπίστωσαν συγκεκριμένα τις αντικαρκινικές επιδράσεις των βιταμινών Α και D καθώς και την παρουσία ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.


Παράλληλα οι επιστήμονες σημείωσαν παρόμοια οφέλη στους άνδρες, αλλά διαπίστωσαν ότι η τάση “δεν είναι στατιστικά σημαντική”. Θεώρησαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη (συμπεριλήφθηκαν 34.555 άνδρες έναντι 46.247 γυναικών) και σε άλλους παράγοντες που δεν μετρήθηκαν, όπως το μέγεθος της μερίδας των μικρών ψαριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου