Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 02, 2024

Βρετανία: Δύο αδελφοί σε «πόλεμο» – Γιατί ο βασιλιάς Κάρολος απειλεί με έξωση τον πρίγκιπα Άντριου

Δεν είναι μόνον οι γιοί της Νταϊάνας, στην Βρετανία, οι πρίγκιπες  Ουίλιαμ και  Χάρι που έχουν κακές σχέσεις. Ο πατέρας τους, βασιλιάς Κάρολος φαίνεται ότι έχει επίσης κακές σχέσεις με τον δικό του αδελφό, τον πρίγκιπα Άντριου και μάλιστα τον απειλεί να του κάνει έξωση από το σπίτι που μένει με πρόσχημα ότι δεν τον φροντίζει όπως υποχρεούται, βάσει του μισθωτήριου συμβολαίου που έχει υπογράψει.

Ο πρίγκιπας Άντριου πρέπει να βάφει την βασιλική του κατοικία στο Ουίνδσορ με δύο στρώσεις χρώματος κάθε πέντε χρόνια, όπως δείχνουν νέα έγγραφα και οι νεότερες πληροφορίες που δημοσιεύουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα ο βασιλιάς Κάρολος λέγεται ότι απειλεί να διακόψει τους δεσμούς με τον δούκα αν αρνηθεί να μετακομίσει. Κανονικά ο Άντριου, που φέρει τον τίτλο του Δούκα της Υόρκης έπρεπε να είχε ολοκληρώσει από πέρσι την ανακαίνιση του σπιτιού,  αλλά οι φωτογραφίες του κτιρίου δείχνουν τούβλα εκτεθειμένα κάτω από το ξεφλουδισμένο χρώμα στο βασιλικό κτήμα.
 

Ο Άντριου, ο οποίος δεν έχει πλέον επίσημα βασιλικά καθήκοντα αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου από την σχέση του με τον Τζέφρι Επστάιν, μοιράζεται την έπαυλη των 30 δωματίων και των 30 εκατομμυρίων λιρών με την πρώην σύζυγό του Σάρα, Δούκισσα της Υόρκης.

Το για 73 χρόνια συμβόλαιο μίσθωσης του βασιλικού σπιτιού με το Crown Estate, (με τα Ανάκτορα)  που ο Άντριου υπέγραψε το 2003, αναφέρει ότι ο πρίγκιπας έχει την ευθύνη “να επισκευάζει, να ανανεώνει, να συντηρεί, να καθαρίζει και να διατηρεί σε καλή κατάσταση και, όπου είναι απαραίτητο, να ανακατασκευάζει” το σπίτι.  Αυτό περιλαμβάνει το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων του κάθε πέντε χρόνια με “δύο στρώσεις χρώματος” από το 2008, καθώς και την αναδιακόσμηση του εσωτερικού κάθε επτά χρόνια, από το 2010.

Αυτό σημαίνει ότι η εξωτερική διακόσμηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πέρυσι, ενώ οι εσωτερικές εργασίες θα  πρέπει να γίνουν φέτος.  Το έγγραφο – το οποίο είδαν οι Times – υπαγορεύει ότι ο πρίγκιπας Άντριου πρέπει να «βάψει με τουλάχιστον δύο στρώσεις χρώματος και να φροντίσει τις ταπετσαρίες, να γυαλίσει, να διακοσμήσει και να επεξεργαστεί με άλλο τρόπο κατάλληλα» τους εσωτερικούς τοίχους του κτιρίου.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Άντριου ζήτησε πολύ ακριβά πράγματα αναφορικά με την συντήρηση του σπιτιού και οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε προσπάθησαν να τον προσγειώσουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία και να μην αρχίσουν εργασίες.

Ο Andrew υπέγραψε τη μίσθωση, πληρώνοντας 250 λίρες την εβδομάδα και συμφωνώντας να συντηρεί το τεράστιο ακίνητο.  Πέρυσι διατυπώθηκαν ισχυρισμοί ότι ο Άντριου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις 400.000 λίρες ετησίως που απαιτούνται  για τη συντήρηση του Royal Lodge, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 30 εκατομμύρια λίρες. Έτσι αναφέρθηκε ότι ο δούκας ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει την βασιλική ιδιοκτησία.

Το συγκεκριμένο ακίνητο φαίνεται να ήταν πάντα μία «ρουφήχτρα» χρημάτων, με ορισμένους να πιστεύουν ότι οι εκρήξεις βομβών σε κοντινή απόσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα μπορούσαν να έχουν διαταράξει τα υπόγειά του.

Το Royal Lodge
Το Royal Lodge

Στον Άντριου χορηγήθηκε «αναστολή της εκτέλεσης», αναφέρθηκε τον Οκτώβριο, αφού έκανε συμφωνία με τον βασιλιά για να πραγματοποιήσει τις εργασίες επισκευής στο ακίνητο του 19ου αιώνα. Αλλά τώρα ένας φίλος του βασιλιά Κάρολου ισχυρίζεται ότι ο Κάρολος απείλησε να διακόψει τους δεσμούς του με τον πρίγκιπα Άντριου, αν ο δούκας συνεχίσει να αρνείται να εγκαταλείψει το Royal Lodge και να μετακομίσει στο νέο του σπίτι στο Frogmore Cottage.

Ο βασιλιάς προσπαθεί εδώ και καιρό να πείσει τον αδελφό του – ο οποίος δεν έχει καμία προφανή πηγή εισοδήματος – να εγκαταλείψει την έπαυλη του Ουίνδσορ εν μέσω φημών ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας επιθυμεί να εγκατασταθεί στο ακίνητο για να έχει μια κατοικία που θα  αντικατοπτρίζει τον ρόλο του ως διαδόχου του θρόνου.

Πηγές προσκείμενες στον βασιλιά δήλωσαν ότι ο Κάρολος είναι πρόθυμος να πληρώσει για να ζήσει άνετα ο αδελφός του από τα ιδιωτικά του κεφάλαια, από το δουκάτο του Λάνκαστερ. Φυσικά το επίπεδο της χρηματοδότησης πρέπει να είναι το κατάλληλο. ο φίλος του βασιλιά ωστόσο φέρεται να δήλωσε στους Times: «Δυστυχώς, αν ο Άντριου αρνηθεί να φύγει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε ο βασιλιάς ίσως αναγκαστεί να επανεκτιμήσει ολόκληρο το πακέτο υποστήριξης που παρέχει και ο δούκας θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μόνος του τη μερίδα του λέοντος των εξόδων ασφαλείας, διαμονής και του τρόπου ζωής του – κάτι που, δεδομένων των σχετικών ποσών, είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι εφικτό μακροπρόθεσμα. Όλοι έχουν κατά νου την ευημερία του και το συμφέρον του, αλλά υπάρχουν όρια υπομονής και ανοχής».

Το Frogmore Cottage
Το Frogmore Cottage

Μετά τις συνεχείς προσπάθειες του βασιλιά να εκδιώξει τον Andrew από το Royal Lodge, ένας φίλος του δήλωσε: «Όπως έχουν τα πράγματα, η ζωή στο Royal Lodge θα γίνεται όλο και πιο ψυχρή και άβολη για τον δούκα».

Η μείωση του «μεγέθους» του Άντριου ώστε να ζήσει στο Frogmore Cottage θα επέφερε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, με τους φίλους του βασιλιά να λένε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει για την κινητή ασφάλεια, αλλά δεν θα χρειάζεται να παρέχει στατική ασφάλεια για το κτίριο.

Όσοι γνωρίζουν το Frogmore Cottage – το οποίο συνήθιζε να στεγάζει τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ τον Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ-  δήλωσαν ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση χάρη στις εργασίες που πραγματοποίησαν ο Χάρι και η Μέγκαν πριν από τη μετακόμισή τους στις ΗΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου