Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 22, 2024

ΗΠΑ: Απαγορεύτηκε η οπλοκατοχή σε όσους υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα για ενοοικογενειακή βία

Τα άτομα που τεθεί υπό περιοριστικά μέτρα για ενδοοικογενειακή βία δεν

έχουν δικαίωμα να κατέχουν όπλα, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με απόφαση του  Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Με την  συγκεκριμένη απόφαση (υπ αρ.  8-1)  επικυρώνεται ένας νόμος 30 ετών που απαγορεύει στα άτομα με περιοριστικά μέτρα για ενδοοικογενειακή βία να κατέχουν πυροβόλα όπλα.


Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρισκόταν ο Ζακί Ραχίμι, ένας άνδρας από το Τέξας, ο οποίος κατηγορήθηκε βάσει του νόμου του 1994, αλλά άσκησε έφεση αφού το δικαστήριο διεύρυνε σημαντικά τα δικαιώματα οπλοκατοχής με απόφαση του 2022. Στην εν λόγω απόφαση, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η εγγύηση του αμερικανικού συντάγματος για το δικαίωμα “να κρατάμε και να φέρουμε όπλα” προστατεύει ένα ευρύ δικαίωμα να φέρει κανείς πιστόλι, εκτός σπιτιού για αυτοάμυνα. Δημιούργησε επίσης ένα νέο τεστ για τους νόμους περί όπλων, λέγοντας ότι πρέπει να έχουν τις ρίζες τους στην “ιστορική παράδοση”.

Αυτό επέτρεψε στον Ραχίμι να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του βάσει του νόμου του 1994, υποστηρίζοντας ότι δεν περνούσε το νέο τεστ. Εππέτρεψε επίσης στον Ραχίμι να φτάσει τον αγώνα του μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

 Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης τον Νοέμβριο, ο δικηγόρος του Ραχίμι, James Matthew Wright, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να βρει ιστορικό προηγούμενο για τον αφοπλισμό ανθρώπων, εκτός από εκείνους που καταδικάστηκαν για κακούργημα – στους οποίους δεν περιλαμβάνονται τα υποκείμενα περιοριστικών μέτρων.  Η πλευρά της Πολιτείας των ΗΠΑ, θέλοντας να διατηρήσει τον νόμο σε ισχύ, υποστήριξε ότι “επικίνδυνα” άτομα, όπως οι πιστοί στη Βρετανία την εποχή του Πολέμου της Αμερικανικής Επανάστασης, είχαν αφοπλιστεί στο παρελθόν.


Ο συνήγορος της Πολιτείας (δικηγόρος της κυβέρνησης)  δήλωσε επίσης ότι οι γυναίκες που ζουν σε σπίτι με οπλισμένο οικιακό θύτη έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να δολοφονηθούν.


Ο 23χρονος Ραχίμι, μικροέμπορος ναρκωτικών, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, εκτίει ποινή έξι ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή του Τέξας. Αναμένει επίσης μια πολιτειακή δίκη.  Το 2020, η τότε φίλη του έλαβε περιοριστικά μέτρα από δικαστήριο, αφού ο Ραχίμι, την έσυρε μέσα στο αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της στο ταμπλό, κατά τη διάρκεια ενός καυγά κοντά στο σπίτι του στο Άρλινγκτον του Τέξας. Πυροβόλησε επίσης έναν περαστικό που ήταν μάρτυρας της επίθεσης.

Παρά τη δικαστική απόφαση που ανέστειλε την άδεια οπλοφορίας του και του απαγόρευσε την κατοχή οποιουδήποτε πυροβόλου όπλου, ο Ραχίμι κράτησε τα όπλα του και συμμετείχε σε πέντε δημόσιους πυροβολισμούς αργότερα εκείνη τη χρονιά. Σε χειρόγραφη επιστολή του από τη φυλακή πέρυσι, ωστόσο, ανέφερε ότι “θα μείνει μακριά από όλα τα πυροβόλα όπλα και τα όπλα” μόλις αποφυλακιστεί.

Ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς διατύπωσε τη γνώμη του δικαστηρίου σήμερα (Παρασκευή 21/6/24).  “Όταν μια περιοριστική εντολή περιέχει τη διαπίστωση ότι ένα άτομο αποτελεί αξιόπιστη απειλή για τη σωματική ασφάλεια ενός οικείου συντρόφου, στο άτομο αυτό μπορεί -σύμφωνα με τη Δεύτερη Τροποποίηση- να απαγορευτεί η κατοχή πυροβόλων όπλων”,  έγραψε.

“Από την ίδρυσή της χώρας,, η νομοθεσία μας για τα πυροβόλα όπλα περιλαμβάνει διατάξεις που εμποδίζουν τα άτομα που απειλούν με σωματική βλάβη άλλους να κάνουν κατάχρηση πυροβόλων όπλων”.   Ο δικαστής Κλάρενς Τόμας, συντηρητικός, ήταν ο μόνος από τους εννέα δικαστές που διαφώνησε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου