Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 25, 2024

Ζυμαρόπιτα λεπτή και τραγανή

H ζυμαρόπιτα είναι ένα από τα πιο εύκολα και εύχρηστα φαγητά για πικνίκ, καθώς τρώγεται τόσο χλιαρή όσο και κρύα.

 Υλικά

Μερίδες: 8-10


 

 1.400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 5 αυγά, ελαφρά χτυπημένα

 3 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες

 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + 3 κουτ. σούπας επιπλέον για το ταψί

 500 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη

 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό, παγωμένο

 500 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κυβάκια

 αλάτι ελάχιστο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε την λεπτή και τραγανή ζυμαρόπιτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Σε μια λεκάνη (ή σε μεγάλο κάδο του μίξερ) ρίχνουμε το αλεύρι, τα αυγά, το γάλα, το 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, το νερό, τα τυριά, ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Στο μεγάλο ταψί του φούρνου ρίχνουμε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τις απλώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος.

Το φουρνίζουμε για 5-6 λεπτά ή μέχρι το λάδι να κάψει καλά μέσα στο ταψί, να αχνίσει (έτσι, όταν ρίξουμε το μείγμα στο ταψί, το καυτό λάδι θα ψήσει ελαφρά το μείγμα στη βάση και θα γίνει τέλεια τραγανή).

Αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα, προσέχοντας να απλώσει ομοιόμορφα.

Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα κομματάκια βουτύρου, φουρνίζουμε και γυρίζουμε αμέσως τη λειτουργία του φούρνου στον αέρα.

Ψήνουμε τη ζυμαρόπιτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.

Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε, ιδανικά με το χέρι, σε ακανόνιστα κομμάτια. Συνοδεύουμε με γιαούρτι.

Μυστικά

Η δοσολογία είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου, για πίτα λεπτή, με τραγανή αλλά και τρυφερή κρούστα πάνω-κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου