Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Ιουνίου 19, 2024

Μπορούν οι χάκερ να κλέψουν δακτυλικά αποτυπώματα από τις selfies; Η... απαγορευμένη πόζα

Το viral video που αναστάτωσε τον κόσμο

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προειδοποιεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν να κάνουν το σήμα της ειρήνης όταν ποζάρουν για selfies, σε περίπτωση που οι χάκερ πάρουν αντίγραφα των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων για να παραβιάσουν τα δεδομένα τους.

Το σήμα της νίκης, είναι συχνά μια χειρονομία ευρέως διαδεδομένη όταν οι άνθρωποι ποζάρουν για φωτογραφίες.


Ωστόσο, ένα βίντεο που κοινοποιείται ευρέως στο WhatsApp και σε άλλα δίκτυα κοινωνικών μέσων προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην το κάνουν!


Το βίντεο ισχυρίζεται ότι οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εικόνες για να πάρουν αντίγραφα υψηλής ποιότητας των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να παραβιάσουν τα τηλέφωνα και τους λογαριασμούς τους για να κλέψουν τα χρήματα και τα δεδομένα τους. Αλλά πόσο βάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί;


Με απλά λόγια, είναι τεχνικά εφικτό αλλά πολύ απίθανο στην πράξη.


Οι χάκερ θα μπορούσαν θεωρητικά να εξαγάγουν αντίγραφα των δακτυλικών μας αποτυπωμάτων από τις selfies που δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο, αλλά μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, σύμφωνα με τη Σάρα Μόρις, καθηγήτρια ψηφιακής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.


«Μιλάμε για τον σωστό φωτισμό, τη σωστή κάμερα, τη σωστή ανάλυση, τη σωστή γωνία του δακτύλου, τη σωστή εγγύτητα του δακτύλου με την κάμερα», είπε στο The Cube. «Μιλάμε για πολύ συγκεκριμένες συνθήκες εδώ για να λειτουργήσει».


«Με τα περισσότερα τηλέφωνα, η απόκτηση αυτού του επιπέδου ανάλυσης από το να κρατάς το χέρι σου ψηλά όταν είσαι αρκετά απομακρυσμένος από την κάμερα θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.


Σε παρόμοιο συμπέρασμα κατέληξε ο Frank Breitinger, αναπληρωτής καθηγητής ψηφιακής εγκληματολογικής επιστήμης και έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.


«Μπορείτε να λάβετε ευαίσθητες πληροφορίες από φωτογραφίες που είναι καλής ποιότητας, αλλά διαφορετικά είναι δύσκολο», είπε. «Ακόμα κι αν το έχετε, η επαναχρησιμοποίηση αυτών των δεδομένων είναι ακόμα πιο δύσκολη».


Σημείωσε ότι πολλές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μειώνουν επίσης την ποιότητα των φωτογραφιών και των βίντεο, κάτι που λειτουργεί ως πρόσθετη ασπίδα που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της κλοπής των δεδομένων μας.


Δεν έχει σημασία πόσο καλός μπορεί να είναι ο εξοπλισμός και η τεχνολογία του πιθανού χάκερ - εάν τα δεδομένα προέλευσης δεν έχουν αρκετές λεπτομέρειες, τότε ο αλγόριθμος δεν θα μπορεί να καταγράψει αρκετές πληροφορίες για να δημιουργήσει ακριβή αντίγραφα των δακτυλικών μας αποτυπωμάτων.


Ακόμη και σε μια κατάσταση όπου οι συνθήκες ήταν ιδανικές για έναν απατεώνα, είναι ακόμα πολύ απίθανο να έχουν τη δύναμη πυρός να εξαγάγουν τα βιομετρικά μας δεδομένα από τις φωτογραφίες μας - τουλάχιστον προς το παρόν.


Πιθανότατα θα χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα που βασίζεται σε λογισμικό, πιθανώς χρησιμοποιώντας τεχνολογία βασισμένη σε τεχνητή νοημοσύνη. Θα χρησιμοποιούσε έναν αλγόριθμο για να εξάγει πληροφορίες σχετικά με το δακτυλικό αποτύπωμα και στη συνέχεια να τις μετατρέψει σε βιομετρικά δεδομένα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.


Ανεξάρτητα από αυτό, είναι ακόμα σημαντικό να προσέχουμε τους πιθανούς κινδύνους εκεί έξω όταν δημοσιεύουμε περιεχόμενο στο διαδίκτυο, ειδικά με το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης.


Για να είμαστε δίκαιοι με το βίντεο που κυκλοφορεί στο WhatsApp, προτείνει προφυλάξεις που μπορούμε να λάβουμε για να μην πέσουμε σε βάρος οποιουδήποτε χάκερ στο διαδίκτυο, όπως να αποφύγουμε να δείξουμε καθαρά τα δάχτυλά μας στις φωτογραφίες και να χρησιμοποιήσουμε φίλτρα για να θολώνουμε τυχόν ευαίσθητες περιοχές ή πληροφορίες.


Αλλά ο Morris είπε ότι αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή, επειδή η τεχνολογία για την εξαγωγή των βιομετρικών μας στοιχείων απλά δεν είναι τόσο άμεσα διαθέσιμη αυτήν τη στιγμή. Τα βιομετρικά δεδομένα αποθηκεύονται συνήθως τοπικά, όπως στο τηλέφωνό σας, επομένως οι χάκερ θα χρειάζονταν κανονικά πρόσβαση και στη φυσική συσκευή για να αποκτήσουν πρόσβαση.


«Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να χακάρετε το τηλέφωνό μου που προστατεύεται με το δάχτυλό μου: Χρειάζεστε... το τηλέφωνό μου!», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι χάκερ θα πρέπει να αναπαράγουν φυσικά την εικόνα σε κάτι που μπορεί να τοποθετηθεί στο δάχτυλό τους.


Για την άσκηση καλής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, οι ειδικοί προτείνουν να προσέχετε το υπόβαθρο και τις πληροφορίες που ενδέχεται να μοιραστείτε κατά λάθος στις φωτογραφίες σας.


Ο Morris είπε ότι η ευφυΐα ανοιχτού κώδικα, όπου οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν φωτογραφίες και να συμπεραίνουν πού βρίσκεστε και τι κάνετε από συγκεκριμένες ρυμοτομίες ή βιβλία ή αφίσες στο παρασκήνιο, είναι ένας πολύ ευκολότερος και πιο διαδεδομένος τρόπος για τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας. .


Είναι επίσης καλή ιδέα να είστε πιο προσεκτικοί με το να μοιράζεστε κοντινά πλάνα των ματιών σας ή να χρησιμοποιείτε λογισμικό αναγνώρισης φωνής ή προσώπου, σύμφωνα με τον Breitinger, αντί να ανησυχείτε για τα δακτυλικά αποτυπώματα.


«Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι ακόμα ένα από τα βιομετρικά χαρακτηριστικά που εμπιστεύομαι περισσότερο», είπε. «Πιο πολύ θα ανησυχούσα για τα deepfakes ή για κάποιον που θα συλλάβει τη φωνή μου παρά θα ήμουν κάποιος που έκλεβε το δακτυλικό μου αποτύπωμα».


Πρότεινε να αποφύγετε την κοινή χρήση εικόνων υψηλής ποιότητας της ίριδάς σας στο διαδίκτυο, καθώς και να φροντίζετε πάντα να χρησιμοποιείτε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για την προστασία των λογαριασμών και των δεδομένων σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου