Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 31, 2024

Η σπάνια αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο «ξαναχτύπησε» – Πώς σώθηκε από θαύμα 14χρονος

Ένας έφηβος στην Ινδία συγκαταλέγεται πλέον στους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που επιβίωσαν από μια σπάνια εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα, εν μέρει χάρη στον πατέρα του ο οποίος οργάνωσε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο 14χρονος Afnan Jasim πιστεύεται ότι μολύνθηκε τον Ιούνιο, όταν πήγε για μπάνιο σε μια τοπική λίμνη στο νότιο κρατίδιο της Κεράλα.


 Ο γιατρός του δήλωσε ότι η αμοιβάδα – που ονομάζεται Naegleria fowleri (εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα)- πιθανότατα εισήλθε στο σώμα του από το νερό που είχε μολυνθεί από αυτήν. Η πρωτοπαθής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας (PAM), η ασθένεια που προκαλείται από την αμοιβάδα, έχει ποσοστό θνησιμότητας 97%.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μεταξύ 1971 και 2023, μόλις οκτώ άνθρωποι έχουν επιζήσει από την ασθένεια σε τέσσερις χώρες – Αυστραλία, ΗΠΑ, Μεξικό και Πακιστάν. Σε όλες τις περιπτώσεις, η λοίμωξη διαγνώστηκε μεταξύ εννέα ωρών και πέντε ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων – γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωσή των ασθενών.

Τα συμπτώματα της PAM

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η έγκαιρη θεραπεία είναι το κλειδί για τη θεραπεία της νόσου. Τα συμπτώματα της PAM περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, εμετό, αποπροσανατολισμό, δύσκαμπτο αυχένα, απώλεια ισορροπίας, επιληπτικές κρίσεις ή/και παραισθήσεις.

Ο Afnan άρχισε να εμφανίζει τα συμπτώματα πέντε ημέρες αφότου είχε πάει για κολύμπι σε μια τοπική λίμνη στην περιοχή Kozhikode. Ανέπτυξε επιληπτικές κρίσεις και άρχισε να παραπονιέται για έντονους πονοκεφάλους. Οι γονείς του τον πήγαν στο γιατρό, αλλά ο Afnan δεν βελτιώθηκε.

Ευτυχώς, ο πατέρας του, MK Siddiqui, 46 ετών, σκέφτηκε να συνδέσει τα συμπτώματα του γιου του με κάτι που είχε διαβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Siddiqui, ο οποίος είναι γαλακτοπαραγωγός, δήλωσε ότι διάβαζε για τις επιπτώσεις του ιού Nipah  -ένα αγόρι πέθανε πρόσφατα από αυτόν στην Κεράλα- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν έπεσε πάνω σε πληροφορίες για τη θανατηφόρα εγκεφαλοφάγο αμοιβάδα.

«Διάβασα κάτι για τις επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται από μια μόλυνση. Μόλις ο Afnan εμφάνισε επιληπτικές κρίσεις, τον πήγα αμέσως στο τοπικό νοσοκομείο», δήλωσε ο κ. Siddiqui. Όταν οι κρίσεις δεν σταμάτησαν, πήγε τον γιο του σε άλλο νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν είχε νευρολόγο.

Τελικά, πήγαν στο Baby Memorial Hospital στο Kozhikode, όπου το αγόρι ανέλαβε ο Dr Αμπντούλ Ράουφ,  σύμβουλος παιδίατρος εντατικής θεραπείας. «Η ασθένεια διαγνώστηκε μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων», δήλωσε ο Dr Ράουφ στο BBC. Ο ίδιος πιστώνει τον κ. Σιντίκι ότι ενημέρωσε τους γιατρούς για το κολύμπι του Αφνάν στην τοπική λίμνη και τα επακόλουθα συμπτώματά του, γεγονός που τους βοήθησε να διαγνώσουν εγκαίρως την ασθένεια.

Τι κάνει η αμοιβάδα

Η αμοιβάδα είναι γνωστό ότι εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των ρινικών διόδων και ταξιδεύει μέσω της κρεατοειδούς πλάκας – η οποία βρίσκεται στη βάση του κρανίου και μεταδίδει πληροφορίες οσφρητικά νεύρα για να καταστεί δυνατή η αίσθηση της όσφρησης όταν οι πληροφορίες φτάσουν στον εγκέφαλο. «Το παράσιτο στη συνέχεια απελευθερώνει διάφορες χημικές ουσίες και καταστρέφει τον εγκέφαλο», λέει ο Δρ Ραούφ.

Οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας της ενδοκρανιακής πίεσης [που ασκείται από τα υγρά στο εσωτερικό του κρανίου και στον εγκεφαλικό ιστό]. Πρόσθεσε ότι η αμοιβάδα βρέθηκε σε λίμνες γλυκού νερού, ιδιαίτερα σε νερό που ήταν ζεστό.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να πηδούν ή να βουτούν στο νερό. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να εισέλθει η αμοιβάδα στο σώμα. Εάν το νερό είναι μολυσμένο, η αμοιβάδα εισέρχεται από τη μύτη σας», λέει.  «Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λέει, είναι να αποφεύγετε τα μολυσμένα ύδατα. Ακόμη και στις πισίνες, οι άνθρωποι συνιστάται να κρατούν το στόμα τους πάνω από το επίπεδο του νερού. Η χλωρίωση των υδάτινων πόρων είναι πολύ σημαντική», προσθέτει ο Δρ Ραούφ.

Μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στην πολιτεία Καρνατάκα ανέφερε επίσης περιπτώσεις βρεφών σε τοπικό επίπεδο και σε μέρη όπως η Νιγηρία που μολύνθηκαν από το νερό με τον οποίο έκαναν μπάνιο.

Ο Afnan με τον γιατρό του Δρ Abdul Rauf (δεξιά).

Τα άλλα περιστατικά

Από το 1965, έχουν αναφερθεί περίπου 400 περιπτώσεις PAM σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ινδία έχουν σημειωθεί λιγότερα από 30 κρούσματα μέχρι στιγμής.

«Η Κεράλα ανέφερε ένα κρούσμα PAM το 2018 και το 2020», δήλωσε ο γιατρός.  Μόνο φέτος, όμως, έχουν καταγραφεί έξι κρούσματα στην Κεράλα. Από αυτά, τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει και ένα άτομο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Afnan έχει πάρει εξιτήριο, ενώ το έκτο άτομο έχει επίσης ανταποκριθεί στη θεραπεία και αναρρώνει.

«Μετά τους δύο θανάτους στο νοσοκομείο μας, ενημερώσαμε την κυβέρνηση, καθώς επρόκειτο για ζήτημα δημόσιας υγείας, και ξεκίνησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης», δήλωσε ο Δρ Ραούφ. Σε αυτή την εκστρατεία ευαισθητοποίησης συμμετείχε πολύ ενεργά  ο κ. Siddiqui στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι γιατροί πραγματοποίησαν εξετάσεις στον Afnan, οι οποίες βοήθησαν στην ανίχνευση της παρουσίας της αμοιβάδας στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό του αγοριού – το οποίο βρίσκεται στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό – και στη συνέχεια χορήγησαν έναν συνδυασμό αντιμικροβιακών φαρμάκων με ένεση στη σπονδυλική του στήλη. Η θεραπεία περιελάμβανε επίσης τη χορήγηση miltefosine – ένα φάρμακο που εισήγαγε η πολιτειακή κυβέρνηση από τη Γερμανία.

«Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται για σπάνιες ασθένειες στην Ινδία, αλλά δεν είναι πολύ δαπανηρό», δήλωσε ο Δρ Ραούφ.  «Την πρώτη ημέρα, ο ασθενής δεν είχε πολύ καλές αισθήσεις λόγω των επιληπτικών κρίσεων. Αλλά μέσα σε τρεις ημέρες, η κατάσταση του Afnan άρχισε να βελτιώνεται», πρόσθεσε.

Μια εβδομάδα αργότερα, οι γιατροί επανέλαβαν τις εξετάσεις και διαπίστωσαν ότι η αμοιβάδα δεν υπήρχε πλέον στο σώμα του. Θα συνεχίσει όμως να παίρνει φάρμακα για ένα μήνα, μετά τον οποίο σκοπεύει να συνεχίσει τις σπουδές του.

Η εμπειρία αυτή άφησε βαθύ αντίκτυπο στον Afnan, ο οποίος λέει ότι τώρα θέλει να κάνει πτυχίο νοσηλευτικής. «Είπε στον γιατρό ότι οι νοσηλευτές εργάζονται τόσο σκληρά για τους ασθενείς», λέει ο κ. Siddiqui.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου