Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 28, 2024

Έκαναν κατασκευαστικά έργα και βρήκαν τυχαία μία αρχαία πέτρα 1.800 ετών – Η χαραγμένη επιγραφή αποκαλύπτει κάτι πολύ σημαντικό για τη ρωμαϊκή εποχή

Έναν βράχο (πέτρα) οριοθέτησης των συνόρων από την ρωμαϊκή εποχή ανακάλυψε ένας χειριστής εκσκαφέα, κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής έργων υποδομής. Η πέτρα είναι 1.800 ετών, κάτι που την τοποθετεί χρονολογικά στην εποχή της  Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


 Η ανακάλυψη έγινε στην πόλη Αντίγιαμαν στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η πόλη ήταν γνωστή ως Πέρρη στην Αρχαία Ελλάδα.  Κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι πέτρες αυτές, χρησίμευαν για την οριοθέτηση των συνόρων, περιχαρακώνοντας την επικράτεια και ορίζοντας επακριβώς τα σύνορα της χώρας.

Οι πέτρες αυτές, θεωρούνται σήμερα ως ένα προηγμένο σύστημα γεωγραφικής γνώσης, δεδομένων των τεχνολογικών περιορισμών της εποχής.

Στις πέτρες οριοθέτησης των συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είναι χαραγμένες επιγραφές με την ημερομηνία ανέγερσης, το όνομα του αυτοκράτορα και των κρατών που οριοθετούνται.
Στις πέτρες οριοθέτησης των συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είναι χαραγμένες επιγραφές με την ημερομηνία ανέγερσης, το όνομα του αυτοκράτορα και των κρατών που οριοθετούνται. (Φωτογραφία: Fevzi Kemal Karagöz)

Τα υλικά κατασκευής και τα χαρακτηριστικά της

Συνήθως, οι ρωμαϊκές πέτρες καθορισμού των συνόρων, ήταν οβελίσκοι, φτιαγμένοι από ανθεκτικά υλικά -όπως μάρμαρο ή γρανίτης- οι οποίοι έφεραν διάφορες επιγραφές και σύμβολα στην επιφάνειά τους.

Συνήθως, αναγείρονταν, για να αναδείξουν και την ισχύ της αυτοκρατορίας, ενώ μία από τις λειτουργίες τους, ήταν και η αποτροπή των συνοριακών διενέξεων με τα όμορα κράτη.

Μία αρχαία πέτρα οριοθέτησης συνόρων βρέθηκε στην Αντίγιαμαν της Τουρκίας.
Μία αρχαία πέτρα οριοθέτησης συνόρων βρέθηκε στην Αντίγιαμαν της Τουρκίας. (Φωτογραφία:Fevzi Kemal Karagöz).

Στις πέτρες υπάρχουν χαραγμένες επιγραφές, με την ημερομηνία της ανέγερσής τους, το όνομα του αυτοκράτορα, το όνομα της περιοχής που βρισκόταν το σύνορο και, ενίοτε, και το όνομα των δύο χωρών που χώριζε το σύνορο.

Η πέτρα οριοθέτησης που βρέθηκε στην πόλη Αντίγιαμαν, οριοθετεί επίσης συγκεκριμένη διοικητική περιοχή.  Ανακαλύφθηκε στο 1.5 μέτρο κάτω απ’ την επιφάνεια του εδάφους.

Η αρχική μελέτη από τους ειδικούς του Μουσείου της Αντίγιαμαν, έδειξε ότι πράγματι, η πέτρα περιχαράκωνε την επικράτεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Οι ομάδες των ειδικών, οδηγήθηκαν στη διαπίστωση ότι, η πέτρα χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. της ρωμαϊκής περιόδου. Σήμερα η πέτρα έχει μεταφερθεί στο μουσείο της Αντίγιαμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου