Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 24, 2024

Ανακαλύφθηκε υπόγειος ναός ηλικίας 1.900 ετών – Συνδέεται με αρχαία θρησκεία – μυστήριο

 

Οι ανασκαφές στο κάστρο Ζερζεβαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας αποκάλυψαν έναν χώρο όπου έμεναν όσοι συμμετείχαν σε μυστικές τελετές σε έναν υπόγειο ναό 1.900 ετών, ο οποίος ανήκε στη θρησκεία του Μίθρα.

Ανακαλύφθηκαν τεράστιες κυκλικές πέτρινες κατασκευές 7.000 ετών – Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι λένε μια νέα ιστορία για τους ανθρώπους
Η τοποθεσία όπου έστεκε το Κάστρο Ζερζεβάν, είναι ένα στρατηγικό σημείο, κατά την αρχαί εποχή, στον δρόμο που οδηγεί από την πόλη Αμίντα (σημερινό Ντιγιαρμπακίρ) προς την πόλη Ντάρα (Μαρντίν), από την Εντέσα (Σανλιούρφα) στη Νίσιβις.

Το Κάστρο Ζερβεβάν

Κατά την περίοδο της Πρώτης Περσικής Αυτοκρατορίας (550-331 π.Χ.) έως και σήμερα, ο αναφερόμενος δρόμος που περνά μέσα από την επικράτεια του Ιράν, του Ιράκ, και της Τουρκίας, είναι γνωστός ως «Βασιλική Οδός».

Στην διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το  Κάστρο Ζερζεβάν, ήταν ένας «στρατιωτικός οικισμός».
Ανασκαφικές εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν το  2014 με τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, της κυβέρνησης, του Μουσείου του Ντιγιαρμπακίρ,  της περιφερειακής διοίκησης της Çınar και του Πανεπιστημίου  Dicle, συνεχίζονται στο ιστορικό αυτό κάστρο, το οποίο βρίσκεται στον προσωρινό κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της UNESCO.

Οι φετινές ανασκαφές, έφεραν στο φως την τοποθεσία όπου διέμεναν οι μύστες που συμμετείχαν στις απόκρυφες λατρευτικές τελετές στον ναό του Μίθρα.

Μιθραϊσμός: Αρχαία θρησκεία – μυστήριο

Ο Μίθρας ήταν ένας αρχαίος θεός των Περσών που «υιοθετήθηκε» από τις ρωμαϊκές δοξασίες. Η λατρεία του Μίθρα πρωτοεμφανίστηκε στη Ρώμη προς το τέλος του πρώτου αιώνα μ.Χ. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο αιώνων, εξαπλώθηκε στα σύνορα της δυτικής αυτοκρατορίας.

O ναός της λατρείας του Μίθρα στο εσωτερικό του κάστρου Ζερζεβάν. Φωτογραφία: ΑΑ
O ναός της λατρείας του Μίθρα στο εσωτερικό του κάστρου Ζερζεβάν. Φωτογραφία: ΑΑ

Ο μιθραϊσμος ήταν μία μυστηριακή λατρεία. Μόνο οι μυημένοι στον μιθραϊσμό ήξεραν τις αρχές του, ενώ η καταγραφή των διδαχών του, ήταν απαγορευμένη. Λόγω του αποκρυφισμού του, ο μιθραϊσμός χαρακτηρίζεται ως μία μυστηριώδης θρησκεία.

Ο Μίθρας, που είναι γνωστός ως θεός του ήλιου, έγινε ευρέως δημοφιλής στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον δεύτερο και τρίτο αιώνα μ.Χ. ως σύμβολο του φωτός, του πολέμου, της δικαιοσύνης και της πίστης.

Οι ανασκαφές στο Καστρο Ζερζεβάν θα συνεχιστούν. Φωτογραφία: ΑΑ
Οι ανασκαφές στο Καστρο Ζερζεβάν θα συνεχιστούν. Φωτογραφία: ΑΑ

Τυχαία η ανακάλυψη του ιερού του Μίθρα

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, Aytaç Coşkun, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (AA), ότι το ιερό του Μίθρα ανακαλύφθηκε το 2017 τυχαία, και εξήγησε ότι οι αρχαιολόγοι, όταν ξεκινούσαν τις ανασκαφές στην τοποθεσία, δεν γνώριζαν ότι υπήρχε μία κατασκευή αφιερωμένη στη λατρεία του.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακάλυψη, ο Coşkun είπε: «Ως το πρώτο ιερό του ανατολικού συνόρου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που έρχεται στο φως, είναι ένα από τα τελευταία ιερά του Μίθρα στον κόσμο. Ο μιθραϊσμός είναι μία απόκρυφη και μυστηριώδης λατρεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

«Τα τελετουργικά και οι πρακτικές του, είναι μυστικά. Όλες οι μυστικές τελετές διεξάγονταν σε υπόγειες τοποθεσίες και ναούς στο Κάστρο Ζερζεβάν», είπε ο επικεφαλής των ανασκαφών.

Το Κάστρο Ζερζεβάν βρίσκεται στον προσωρινό κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Φωτογραφία: ΑΑ

Το Κάστρο Ζερζεβάν βρίσκεται στον προσωρινό κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Φωτογραφία: ΑΑ«Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ανακαλύψαμε την τοποθεσία που έμεναν οι μύστες του μιθραϊσμού που έφταναν από τα διαφορετικά μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ανάλογα με την περίοδο του χρόνου. Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται. Τα αποτελέσματα των εργασιών μας θα παρουσιαστούν στην επιστημονική κοινότητα», συμπληρώνει.

Ο Coşkun εξήγησε ότι, πριν από το 2017, είχαν ανακαλυφθεί στο ιστορικό κάστρο ένας ναός, μία υπόγεια κατασκευή και μία μνημειώδης είσοδος, αφιερωμένη στη λατρεία του Μίθρα. Τόνισε ότι το σημαντικότερο σημείο στο Κάστρο Ζερζεβάν, είναι το ιερό του Μίθρα.

Ο ναός του Μίθρα, στα βόρεια του Κάστρου Ζερζεβάν, δημιουργήθηκε λαξεύοντας τον κύριο βράχο κάτω από το έδαφος του ανατολικού τοίχου του κάστρου, με τις στήλες να έχουν λαξευτεί επίσης εντός του βράχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου