Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 17, 2024

Βασιλιάς Κάρολος: Παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα των Εργατικών – Με 40 νομοσχέδια η Βρετανία γίνεται «κόκκινη»

 Τα  πρώτα βήματα για την στροφή της Βρετανίας στην κυβερνητική ρότα των Εργατικών έκανε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, με την παραδοσιακή ομιλία του Βασιλιά στην Βουλή, κατά την οποία ο μονάρχης διαβάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, ουσιαστικά τις προγραμματικές της δηλώσεις.


Ο μονάρχης περιέγραψε μια θύελλα από περίπου 40 νομοσχέδια στο παρθενικό νομοθετικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να υπόσχεται να προσφέρει «πραγματική αλλαγή που μεταμορφώνει τις ζωές».  Τα μέτρα περιλαμβάνουν μια σημαντική αναθεώρηση του συστήματος σχεδιασμού, την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, την προώθηση του Net Zero, την πάταξη των σχολικών απουσιών και την υπαγωγή των συμμοριών λαθρεμπορίου της Μάγχης στους νόμους περί τρομοκρατίας.

Εν μέσω της συνήθους λαμπρότητας και της τελετής, ο βασιλιάς δήλωσε ότι οι υπουργοί θα προχωρήσουν με τα αμφιλεγόμενα ταξικά πολεμικά σχέδια για την επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.  Η απαγόρευση να αγοράζουν τσιγάρα οι σημερινοί 15χρονοι αναβιώνει, καθώς η προηγούμενη προσπάθεια χάθηκε όταν ο Ρίσι Σουνάκ προκήρυξε εκλογές.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θέλει “να επαναπροσδιορίσει” τις σχέσεις της χώρας με τους “ευρωπαίους εταίρους” της, ανακοίνωσε σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ‘ κατά την “ομιλία του βασιλιά”, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις των Εργατικών, που είναι οι πρώτες και 15 χρόνια.

“Η κυβέρνησή μου θα επιδιώξει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και να εργαστεί για να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις και (σχέσεις) επενδύσεων με την ΕΕ”, δηλώνει ο πρωθυπουργός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ στην ομιλία που ανέγνωσε ο βασιλιάς, επαναλαμβάνοντας την “απόλυτη υποστήριξη” της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Η νέα βρετανική κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τα περίπου 100 μέλη που έχουν κληρονομικό δικαίωμαέδρας έδρα στην Βουλή των Λόρδων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος Γ’.  «Θα εισαχθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του συντάγματος, που θα περιλαμβάνουν μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων για να καταργηθεί το κληρονομικό δικαίωμα στην κατοχή έδρας και την ψήφο» στην Άνω Βουλή, δήλωσε σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος.

Η κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θέλει να συστήσει μία νέα δύναμη ασφαλείας που θα διαθέτει “αντιτρομοκρατικές εξουσίες” προκειμένου να καταπολεμήσει το “οργανωμένο έγκλημα” στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, ανακοίνωσε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’.

Η σύσταση αυτής της νέας “διοίκησης για την ασφάλεια των συνόρων” αποσκοπεί να “ενισχύσει” τη μάχη κατά των διακινητών, που επέτρεψαν από το 2022 σε σχεδόν 90.000 μετανάστες να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπλέοντας τη Μάγχη με μικρά σκάφη, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.
Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας δεσμεύτηκε σήμερα κατά την “ομιλία του βασιλιά” ότι οι προϋπολογισμοί που θα καταθέτει θα υποβάλλονται σε “ανεξάρτητη αξιολόγηση”, προκειμένου να εγγυηθεί “την οικονομική σταθερότητα” της χώρας.

“Η σταθερότητα θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής μου”, δεσμεύεται ο πρωθυπουργός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ στην ομιλία που ανέγνωσε στο κοινοβούλιο ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος.

“Κάθε σημαντική αλλαγή σε φόρους και δαπάνες θα υπόκειται σε ανεξάρτητη αξιολόγηση”, πρόσθεσε.

Το φθινόπωρο του 2022, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας των Συντηρητικών έσπειρε πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές με μειώσεις φόρων που δεν είχαν επαρκή πρόβλεψη για χρηματοδότηση.

Στην Βρετανία ακολουθήθηκε σήμερα πλήρως το παραδοσιακό τελετουργικό για την «ομιλία του βασιλιά» στην Βουλή. Το στέμμα του θρόνου μεταφέρθηκε στο Μπάκιγχαμ για να το φορέσει ο Κάρολος και ο μονάρχης επιβιβάστηκε στην βασιλική άμαξα συνοδευόμενος από την Καμίλα, και κατευθύνθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων για να απευθύνει την ομιλία.

Στην Βουλή περίμεναν όλοι με καλή διάθεση τον βασιλιά για την ομιλίοα του. Οι αντιπαλότητες της προεκλογικής εκστρατείας εξέλειπαν. Ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός αντάλλαξαν γέλια, χαμόγελα, και χειραψίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου