Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 09, 2024

Το σχολείο που επέτρεπε στους μαθητές να καπνίζουν, να βρίζουν και να φέρνουν κατοικίδια στην τάξη το `60

Ένας ιδιαίτερος θεσμός που έλαβε χώρα στην εκπαίδευση

Το Σχολείο Burgess Hill ήταν ένα ανεξάρτητο και προοδευτικό σχολείο

που λειτουργούσε στη Μ. Βρετανία τη δεκαετία του ΄60. Γνωστό για τις πρωτοποριακές εκπαιδευτικές μεθόδους και τη φιλοσοφία του, το σχολείο Burgess Hill άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Ιστορικό Πλαίσιο και Ίδρυση

Το Σχολείο Burgess Hill ιδρύθηκε στο Χάμπστεντ το 1961 από τον απόφοιτο του Κέμπριτζ, James East, ο οποίος ήταν αποφασισμένος «να κάνει τους μαθητές να δουν το σχολείο λιγότερο από δοκιμασία».. Επιδίωξε να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που να προάγει την ελευθερία, την αυτονομία και την προσωπική ανάπτυξη των μαθητών, μακριά από τις αυστηρές και παραδοσιακές δομές της εποχής.


Εκπαιδευτική Φιλοσοφία

Η φιλοσοφία του σχολείου Burgess Hill βασιζόταν στην πεποίθηση ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν την ελευθερία να αναπτύξουν τις δικές τους ικανότητες και ενδιαφέροντα. Οι βασικές αρχές της εκπαιδευτικής προσέγγισης του σχολείου περιελάμβαναν:Αυτονομία των Μαθητών: Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν τα μαθήματα που ήθελαν να παρακολουθήσουν και να καθορίζουν το δικό τους πρόγραμμα.
Συμμετοχική Διοίκηση: Το σχολείο διοικούνταν με δημοκρατικό τρόπο, με τους μαθητές να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία του σχολείου.
Έμφαση στην Πρακτική Μάθηση: Η εκπαίδευση δεν περιοριζόταν στη θεωρητική γνώση, αλλά επεκτεινόταν και σε πρακτικές δραστηριότητες, τέχνες, και χειροτεχνίες.
Σεβασμός και Εμπιστοσύνη: Η σχέση μεταξύ δασκάλων και μαθητών βασιζόταν στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη, χωρίς τιμωρίες ή εξαναγκασμούς.
Δραστηριότητες και Πρόγραμμα Σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών στο Burgess Hill ήταν ευέλικτο και ποικίλο, περιλαμβάνοντας μαθήματα όπως τα μαθηματικά, οι γλώσσες, οι φυσικές επιστήμες, αλλά και καλλιτεχνικές και χειρονακτικές δραστηριότητες. Οι μαθητές ενθαρρύνονταν να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους μέσα από την πρακτική εμπειρία.

Μεταξύ εκείνων που δίδαξαν στο Burgess Hill ήταν ο ιστορικός μυθιστοριογράφος Peter Vansittart. Όταν ήταν στο σχολείο εμπνεύστηκε να γράψει τον τόμο του 1950, Broken Canes. Ο πρώτος του γάμος ήταν με τη συνάδελφό του στο Burgess, Jacqueline Goldsmith. Πέθανε σε ηλικία 88 ετών το 2008.

Ο αντιρρησίας συνείδησης και μοντέλο για τις διαφημίσεις Brylcreem, ο B 'Tony' Gibson δίδαξε επίσης στο σχολείο. Έμεινε εκεί μέχρι το 1954 και πέθανε σε ηλικία 86 ετών το 2001.

Στο Burgess Hill επιτρεπόταν όχι μόνο να παρακολουθείς όποια μαθήματα σου αρέσουν, αλλά μπορούσες να καπνίζεις ελεύθερα στην τάξη, να βρίζεις, ακόμα και να φέρνεις το αγαπημένο σου κατοικίδιο στο μάθημα ή να μπεις στο κτίριο με τη μοτοσικλέτα σου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου