Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Ιουλίου 08, 2024

Πώς το «αιδοίο της Barbie» έγινε άλλη μια ανθυγιεινή εμμονή για τις γυναίκες


 Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αισθητική, την αναγεννητική και τη λειτουργική γυναικολογία. Η πορνογραφία και τα ατυχή σχόλια από τους συντρόφους οδηγούν τις γυναίκες σε ανασφάλεια.



«Το γιόνι μου είναι σαν 16χρονης – δεν αστειεύομαι. Μοιάζει με ένα μικρό όμορφο ροδάκινο», δήλωσε η Jada Pinkett Smith στην διαδικτυακή εκπομπή της, Red Table Talk, όπου η ηθοποιός συζήτησε με υπερηφάνεια τα αποτελέσματα της κολπικής αναζωογόνησης με λέιζερ.

Αυτή η δήλωση μπορεί να φαίνεται αθώα, αλλά είναι γεμάτη προβληματικές παραδοχές που υποθέτουν ότι είναι λογικό για μια 52χρονη γυναίκα να θέλει να έχει τα γεννητικά όργανα μιας έφηβης.
Το κόλπο για τον «τέλειο κόλπο»

«Αλλά δεν χρειάζεται να πάτε στο Χόλιγουντ, όπου οι Καρντάσιαν μιλούν συχνά για κολπικές επεμβάσεις, για να παρατηρήσετε το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αισθητική γυναικολογία. Στην Ισπανία, είναι επίσης σε άνοδο» γράφει η Marita Alonso στην El Pais.

«Η καλύτερη απόδειξη ότι όλο και περισσότερες γυναίκες το κάνουν είναι ο μεγάλος αριθμός των γυναικολόγων που ειδικεύονται σε αυτόν τον κλάδο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτές οι θεραπείες πρέπει πάντα να εφαρμόζονται από ειδικό στη γυναικολογία, καθώς απαιτούν διεπιστημονική προσέγγιση που κατανοεί την παθοφυσιολογία και την ανατομία των γυναικών», λέει ο Dr Luis Soto Rabadán, ειδικός στην αισθητική γυναικολογία στις κλινικές Kiharu.
Η εύκολη πρόσβαση στο πορνό και ο αυξανόμενος αριθμός γυμνών φωτογραφιών στο διαδίκτυο είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες κατευθύνονται στο χειρουργείο για να αποκτήσουν τον λεγόμενο «τέλειο κόλπο».
Ο κανόνας της πορνογραφίας

«Ως σεξολόγος και σεξουαλική παιδαγωγός, εκπλήσσομαι από τον αριθμό των ασθενών που έχουν ένα είδος φοβίας απέναντι στους κόλπους. Γυναίκες με ανασφάλειες επειδή θεωρούν ότι τα αιδοία τους είναι περίεργα επειδή δεν ακολουθούν τον κανόνα της πορνογραφίας, γυναίκες με κόμπλεξ που είναι, κατά συνέπεια, σεξουαλικά δυσαρεστημένες», λέει η σεξολόγος Mariona Gabarra.

Τι είναι όμως το υποτιθέμενο «τέλειο αιδοίο»; Και γιατί τόσες πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο κόλπος τους δεν είναι «φυσιολογικός»; Στη μελέτη «Labiaplasty, The Representation of a Booming Cosmetic Surgery», η Magdala García Ruiz de Alarcón επισημαίνει ότι με βάση την έρευνά της με γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση labiaplasty (χειλεοπλαστική γεννητικών οργάνων), πολλά κόμπλεξ οφείλονται σε ατυχή σχόλια από σεξουαλικούς συντρόφους.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν απορριφθεί για σεξ. Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη και αν πρόκειται για ένα άτομο που δεν έχει σκεφτεί ποτέ ότι έχει πρόβλημα με τα γεννητικά του όργανα, τα μηνύματα που μεταφέρονται από τη διαφήμιση, τα περιοδικά, τις ταινίες, την πορνογραφία είναι αρκετά για να αρχίσει να νιώθει ανασφάλεια», λέει η Ruiz de Alarcón.


«Το κύριο προφίλ ασθενούς είναι μια γυναίκα που θέλει να αυξήσει την αυτοπεποίθησή της ή που αισθάνεται ανασφάλεια λόγω δυσφορίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή του αθλητισμού»


Photo: Pexels / Tara Winstead
Το «αιδοίο της Barbie»

«Τα γεννητικά όργανα των γυναικών στα βίντεο πορνό είναι σχεδόν όλα ίδια, σηματοδοτούν έναν κανόνα ομορφιάς», γράφει η Júlia Salander στο Your feminist Argument in Data, όπου υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας κανόνας ομορφιάς για κάθε μέρος του σώματος, ο οποίος είναι αδύνατο να επιτευχθεί με φυσικό τρόπο.

«Όλες αυτές οι εντολές χτίζονται με βάση τον κόσμο της μόδας ή του κινηματογράφου […], αν και στην περίπτωση των κόλπων, ποιος νομίζετε ότι καθορίζει αυτές τις τάσεις; Λοιπόν, όπως ήταν αναμενόμενο, η βιομηχανία πορνό», εξηγεί η ίδια.

Ενώ ορισμένες γυναίκες επαναστατούν ενάντια σε αυτά τα στερεότυπα ομορφιάς, άλλες έχουν πάθει εμμονή με την επίτευξη του λεγόμενου «κόλπου της Barbie». Αν και παραδόξως η Barbie δεν έχει αιδοίο, ο κόλπος της Barbie έχει γίνει το ιδανικό ομορφιάς. Αυτό περιλαμβάνει έναν εντελώς ξυρισμένο κόλπο με κρυμμένα εσωτερικά χείλη.
Μεγάλα και μικρά χείλη

Ο αισθητικός γυναικολόγος Dr. Junco εξηγεί στην ιστοσελίδα του: «Το κύριο προφίλ ασθενούς είναι μια γυναίκα που θέλει να αυξήσει την αυτοπεποίθησή της ή που αισθάνεται ανασφάλεια λόγω δυσφορίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή του αθλητισμού. Έτσι, η απόκτηση ενός κόλπου Barbie ζει μια έκρηξη, καθώς και μια ευκαιρία για εκείνες τις γυναίκες που δεν αισθάνονται άνετα με αυτό το μέρος του σώματός τους».

Η χειλεοπλαστική ποικίλλει ανάλογα με το αν ο στόχος είναι να μειωθεί το μέγεθος των μικρών χειλέων (τα πτερύγια του δέρματος εκατέρωθεν του κολπικού ανοίγματος) ή το μέγεθος των μεγάλων χειλέων (δερματικές πτυχές του δέρματος που σχηματίζουν τα πλευρικά επιμήκη όρια των αιδοιϊκών σχισμών).

Στην τελευταία περίπτωση, όπως εξηγεί η Dr. María Jesús García-Dihinx, ειδικός στην πλαστική, επανορθωτική και αισθητική χειρουργική στο νοσοκομείο ημέρας Quirónsalud Zaragoza, «μειώνεται το επίπεδο του υπερβολικού λιπώδους ιστού που βρίσκεται σε αυτά». Και στην περίπτωση των μικρών χειλέων, το περιττό δέρμα αφαιρείται μέχρι να μπορεί να προστατευτεί από τα μεγάλα χείλη.


«Τα γεννητικά όργανα των γυναικών στα βίντεο πορνό είναι σχεδόν όλα ίδια, σηματοδοτούν έναν κανόνα ομορφιάς», γράφει η Júlia Salander στο Your feminist Argument in Data
Δεν υπάρχει φυσιολογικό σχήμα

Η Sigrid Cervera, μέλος της Ισπανικής Ένωσης Επαγγελματιών Σεξολογίας (AEPS) (AEPS) και σεξολόγος στο Ερωτικό Μουσείο της Βαρκελώνης (MEB), επισημαίνει ότι κανένα σχήμα κόλπου δεν είναι καλύτερο από το άλλο και προειδοποιεί να μην καθοδηγείται από αυτά τα πρότυπα ομορφιάς.

«Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που έρχονται για σεξολογικές συμβουλές να ρωτούν για τα μεγέθη, τα σχήματα ή τις πτυχές των γεννητικών οργάνων (ή οποιουδήποτε άλλου μέρους του σώματος), βλέποντας ό,τι είναι διαφορετικό ως αρνητική απόκλιση από αυτό που υποτίθεται ότι είναι φυσιολογικό», εξηγεί.

«Αυτές οι μόδες ή οι κανονικότητες συχνά μας αποπροσανατολίζουν από την αναγνώρισή μας και την αποδοχή μας, σαν να εξαρτάται η αξία μας από εξωτερικές προς εμάς αναφορές. Η σεξολογική συμβουλευτική είναι υπεύθυνη για την παροχή ενός νέου πλαισίου κατανόησης, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον εαυτό μας με τον δικό μας ιδιόμορφο τρόπο, από τον ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο ύπαρξής μας», λέει η σεξολόγος.
Υπάρχουν όμως κίνδυνοι

Εδώ και χρόνια, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) προειδοποιεί για τον αριθμό των παιδιών κάτω των 18 ετών που υποβάλλονται σε κολποπλαστική, δηλαδή σε κολπική αποκατάσταση.

Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι η έλλειψη μελετών και τυποποιημένης ονοματολογίας σχετικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις αισθητικής των γυναικείων γεννητικών οργάνων σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της.

Σύμφωνα με την ACOG, είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενημερώνονται για την έλλειψη δεδομένων υψηλής ποιότητας που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα και να ενημερώνονται για τις πιθανές επιπλοκές τους, όπως ο πόνος, η αιμορραγία, η λοίμωξη, οι ουλές, η δυσπαρευνία (πόνος κατά τη διάρκεια της συνουσίας) και η ανάγκη για νέα επέμβαση.
Δεν αποδεικνύονται ιατρικά

«Οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι θα πρέπει να έχουν επαρκή εκπαίδευση ώστε να αναγνωρίζουν τις γυναίκες με διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας καθώς και εκείνες με κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις. Τα άτομα θα πρέπει να αξιολογούνται, εφόσον ενδείκνυται, για δυσμορφική διαταραχή του σώματος. Σε γυναίκες που έχουν υποψίες για ψυχολογικές ανησυχίες, θα πρέπει να γίνεται παραπομπή για αξιολόγηση πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης. Όπως για όλες τις επεμβάσεις, οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι που εκτελούν αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα θα πρέπει να ενημερώνουν τις υποψήφιες ασθενείς για την εμπειρία τους και τα χειρουργικά αποτελέσματα», αναφέρει η ACOG σε έγγραφό της.

Συνεχίζει: «Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χειρουργική επέμβαση ή οι επεμβάσεις για την αλλαγή της σεξουαλικής εμφάνισης ή λειτουργίας (εξαιρουμένων των επεμβάσεων που εκτελούνται για κλινικές ενδείξεις, όπως η κλινικά διαγνωσμένη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία, ο πόνος κατά τη συνουσία, η παρεμβολή σε αθλητικές δραστηριότητες, ο προηγούμενος μαιευτικός ή στραγγαλιστικός τραυματισμός, η αναστροφή της κοπής των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η πρόπτωση του κόλπου, η ακράτεια ή η χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης του φύλου) δεν ενδείκνυνται ιατρικά, ενέχουν σημαντικό κίνδυνο και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους δεν έχουν τεκμηριωθεί».
Η φάση της εμμηνόπαυσης

Ο Dr Luis Soto Rabadán επισημαίνει ότι η αισθητική γυναικολογία δεν αφορά μόνο τη φυσική εμφάνιση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων μιας γυναίκας, όπως οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης. «Λόγω της ξαφνικής μείωσης των οιστρογόνων, εμφανίζεται μια σειρά από συνέπειες, όπως η κολπική ατροφία και ξηρότητα, η δυσφορία κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών σχέσεων, η δυσκολία και ο πόνος κατά την ούρηση κ.λπ… Δηλαδή: αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης.

»Για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της ανεπάρκειας οιστρογόνων, μπορούν να χορηγηθούν ορισμένα τοπικά και συστηματικά φάρμακα με οιστρογόνα και άλλα μόρια, όπως η πραστερόνη ή η οσπεμιφαίνη», εξηγεί.

«Ο ρόλος της γυναικολογικής αισθητικής είναι παρών ως βοηθητικό σε αυτές τις θεραπείες ή ως μοναδική και ισχυρή θεραπεία σε γυναίκες στις οποίες αντενδείκνυται η χρήση ορμονών. Η γυναικολογική αισθητική περιλαμβάνει επίσης χειρουργικές θεραπείες όπως η αποκατάσταση των υμένων και η διόρθωση των ακρωτηριασμών των γεννητικών οργάνων».
Τα γεννητικά όργανα ως καταναλωτικά προϊόντα και το ιδεώδες της νεότητας

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι οι παρουσιάσεις για την αισθητική των γεννητικών οργάνων είναι ήδη συνηθισμένες στα συνέδρια – τα γεννητικά όργανα είναι απλώς ένα ακόμη καταναλωτικό προϊόν.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Magdala García Ruiz de Alarcón, ένα μέρος του εμπορικού ιατρικού λόγου ενθαρρύνει την αναπαράσταση του αιδοίου με βάση την τυποποίηση ενός πρωτοτύπου που μειώνει τη μορφολογική ποικιλομορφία και βασίζεται σε ένα ιδεώδες της νεότητας.

*Με στοιχεία από elpais.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου