Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 08, 2024

Πώς να καταλάβεις αν έχεις έλλειψη βιταμίνης D;


Έχεις ακούσει για την “Βιταμίνη του ήλιου”;


H βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας καθώς προλαμβάνει αλλά και θεραπεύει διάφορες ασθένειες.


Υπάρχουν λίγες τροφές που περιέχουν τηνβιταμίνη D και αυτός είναι ο λόγος που μόνο το 20% από αυτήν συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή μας.


Πώς να καταλάβεις αν έχεις έλλειψη βιταμίνης D:


Πόνοι στα κόκαλα

Ηβιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, καθώς προάγει την απορρόφηση του από το έντερο και την εναπόθεση του στα οστά. Όταν δεν λαμβάνεις αρκετή, τα κόκαλα γίνονται ευαίσθητα και αδύναμα. Αυτό οδηγεί σε διαταραχές των οστών και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.


Ο πόνος, συνήθως, εκδηλώνεται στην πλάτη και στη μέση και δυσκολεύεσαι να ανέβεις ακόμη και τις σκάλες.


    2. Μυϊκή αδυναμία


Οι μύες είναι γεμάτοι απόβιταμίνη D. Η έλλειψη της προκαλεί μειωμένη μυϊκή μάζα και ένα αίσθημα αδυναμίας και εξασθένισης καθώς απουσιάζει το αίσθημα της ενέργειας. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχήματος από πέσιμο.


    3. Κακή διάθεση


Ηβιταμίνη D ελέγχει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό. Η αυξημένη σεροτονίνη στο σώμα μας κάνει γαλήνιους και ήρεμους ενώ η έλλειψη της μας προκαλεί κατάθλιψη, κατάπτωση και την τάση για επιθετική συμπεριφορά.


   4. Χαμηλό ανοσοποιητικό


Η ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού παρουσιάζεται μειωμένη με την έλλειψη της βιταμίνης D. Η ισορροπημένη απορρόφηση από τον οργανισμό τηςβιταμίνης D βοηθάει τα λεμφοκύτταρα να παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη και να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες.


Με την έλλειψη της βιταμίνης D αυξάνονται οι πιθανότητες να αρρωστήσεις.


   5. Λοιμώξεις του αναπνευστικού


Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να είναι ένα ακόμη σημάδι εξασθένισης του ανοσοποιητικού. Ο βήχας είναι μια τέτοια ένδειξη και είναι αποτέλεσμα χαμηλών επιπέδωνβιταμίνης Dτόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά.


Αξίζει να σημειωθεί πως, η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να θεραπεύσει και να εμποδίσει την εκδήλωση φυματίωσης.


Πώς να πάρεις αρκετή βιταμίνη D;


Κατανάλωσε:


Λιπαρά ψάρια (σολωμός, τόνος, σαρδέλλες)

Μανιτάρια

Τυριά, αυγά

Η έκθεση στον ήλιο (με τηνκατάλληλη αντηλιακή προστασία) είναι ευεργετική.


Γενικότερα, η βταμίνη D συμβάλλει στη απορρόφηση τουασβεστίου και του φωσφόρου από τον ανθρώπινο οργανισμό, στην καλή υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών, καθώς και στην ισχυροποίηση του ανοσποποιητικού συστήματος.


Eπίσης, τοασβέστιο αποτελεί ζωτικής σημασίας μέταλλο σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου καθώς συμβάλλει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών για παραγωγή ενέργειας, στη φυσιολογική νευροδιαβίβαση και στη λειτουργία του μεταβολισμού για παραγωγή ενέργειας.


Ο συνδυασμός βιταμίνης D και ασβεστίου βοηθάει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στη φυσιολογική απορρόφηση και χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου