Αυτά τα λαχταριστά πιτάκια με φαλάφελ και τζατζίκι είναι γεμάτα
γεύση χάρη στην πλούσια σάλτσα γιαουρτιού και τα λαχανικά τουρσί. Μπορείτε να ετοιμάσετε τα λαχανικά, το μείγμα για φαλάφελ και το τζατζίκι από πριν, για εύκολα γεύματα το μεσημέρι και το βράδυ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.Υλικά για τη συνταγή
Για τα λαχανικά τουρσί
- 1 φλιτζάνι καρότα σε λεπτές φέτες
- ½ φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
- ½ φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τα φαλάφελ
- 2 ½ φλιτζάνια κονσέρβες ρεβίθια χωρίς αλάτι, ξεπλυμένα
- ¼ φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Για το τζατζίκι
- ⅓ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο αγγούρι
- 1 κουταλιά της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Άλλα υλικά
- 2 πίτες ολικής αλέσεως (διαμέτρου 16 εκ.), κομμένες στη μέση
Οδηγίες
- Για να ετοιμάσετε τα λαχανικά τουρσί: Ανακατέψτε τα καρότα, το κρεμμύδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια μεσαία κατσαρόλα. Αφήστε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 5 λεπτά. Σουρώστε και αφήστε στην άκρη.
- Για να ετοιμάσετε τα φαλάφελ: Βάλτε τα ρεβίθια, τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, το αυγό, το αλεύρι, το κύμινο και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Ψιλοκόψτε το, σταματώντας μία ή δύο φορές για να ξύσετε τα πλαϊνά, μέχρι να σχηματιστεί ένα χοντρό μείγμα που κρατάει μαζί όταν το πιέζετε. (Το μείγμα θα είναι υγρό). Χρησιμοποιώντας ένα γενναιόδωρο ¼ φλιτζάνι κάθε φορά, φτιάξτε 8 μπιφτέκια από το μείγμα ρεβιθιών.
- Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα μπιφτέκια και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν οι πάτοι και να αρχίσουν να γίνονται τραγανά, 4 έως 5 λεπτά. Γυρίστε προσεκτικά και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, 2 έως 4 λεπτά ακόμη.
- Εν τω μεταξύ, για να ετοιμάσετε τη σάλτσα τζατζίκι και να σερβίρετε τα σάντουιτς: Ανακατέψτε το γιαούρτι, το αγγούρι, τον άνηθο, το χυμό λεμονιού και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ. Μοιράστε τα λαχανικά και τα μπιφτέκια στις μισές πίτες και σερβίρετε με το τζατζίκι.
Συμβουλές
- Βάλτε τα λαχανικά τουρσί στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες.
- Ετοιμάστε τα φαλάφελ και βάλτε το στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες.
- Διατηρήστε το τζατζίκι στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου