Σε μία εκτενή ανάλυση το βρετανικό δίκτυο BBC εξηγεί τι σημαίνει η παραίτηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ για την αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, τους Δημοκρατικούς και τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Χάρις είναι ρίσκο. Ένα ρίσκο, όμως, που πολλοί Δημοκρατικοί θα θελήσουν να πάρουν», σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο. Εξηγεί ότι πολλοί Δημοκρατικοί θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» του Αμερικανού Προέδρου, που στήριξε δημόσια την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να αποφύγουν την αβεβαιότητα λίγο πριν από το συνέδριο των Δημοκρατικών, που προγραμματίζεται σε λιγότερο από έναν μήνα.
Οι Δημοκρατικοί, όμως, αναλαμβάνουν ένα μεγάλο ρίσκο. Σύμφωνα με το BBC, τα ποσοστά της δημοτικότητας της Καμάλα Χάρις είναι το ίδιο χαμηλά με αυτά του Τζο Μπάιντεν. Άρα υπάρχει επιφυλακτικότητα εάν μπορεί να τα βάλει με τον Ντόναλντ Τραμπ και να κερδίσει.
Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην αντιπροεδρία η Καμάλα Χάρις δεν έχει να επιδείξει αποτελεσματικό έργο. Για παράδειγμα έγιναν λάθος βήματα και δηλώσεις στη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.
Επιπλέον η Καμάλα Χάρις είχε προσπαθήσει να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για να είναι υποψήφια πρόεδρος το 2020. Ωστόσο η προεκλογική καμπάνια της είχε πολλά προβλήματα και τελικά κατέληξε να αποσυρθεί από την κούρσα.
«Η επιλογή της Χάρις αποτελεί ρίσκο για τους Δημοκρατικούς, αλλά σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν ασφαλείς επιλογές. Και το διακύβευμα -μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ- είναι όσο πιο υψηλό γίνεται», σχολιάζει το BBC.
Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι τα κομματικά συνέδρια στις ΗΠΑ έχουν γίνει αρκετά βαρετά αφού συνήθως είναι μεγάλα σε διάρκεια με διαφημίσεις για τον υποψήφιο πρόεδρο.
Ωστόσο το συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα στο Σικάγο αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικό. «Όποιο σενάριο και αν είχε επεξεργαστεί το κόμμα και η εκστρατεία του Μπάιντεν, μόλις πετάχτηκε από το παράθυρο. Ακόμη και αν το κόμμα συνταχθεί με την Χάρις, θα είναι δύσκολο να σχεδιαστεί -και να ελεγχθεί- το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο συνέδριο», αναφέρει το BBC.
Και συνεχίζει: «Αν η Χάρις δεν καταφέρει να ενώσει το κόμμα, το συνέδριο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα αποδιοργανωμένο, ελεύθερο πολιτικό παιχνίδι, με διάφορους υποψηφίους να διαγωνίζονται για το χρίσμα μπροστά στις κάμερες και πίσω από κλειστές πόρτες. Θα μπορούσε να γίνει ένα συναρπαστικό πολιτικό θέατρο, ζωντανό και απρόβλεπτο, με τρόπο που το αμερικανικό κοινό δεν έχει ξαναδεί».
Το πρόβλημα για τους Ρεπουμπλικάνους
Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο οι Ρεπουμπλικάνοι καλούνται να αλλάξουν ολόκληρη την προεκλογική στρατηγική τους μετά την παραίτηση Μπάιντεν αφού φαίνεται ότι «στόχευαν τον λάθος άνθρωπο».
Αν και η Καμάλα Χάρις δεν ανήκει στην προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να προσπαθήσουν να την αναδείξουν ως μία «ακραία αριστερή». «Όποιος και αν είναι ο υποψήφιος, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι βέβαιο ότι θα κατηγορήσουν τους Δημοκρατικούς ότι συγκάλυψαν τις αδυναμίες του Μπάιντεν, που σχετίζονται με την ηλικία, και έθεσαν το έθνος σε κίνδυνο. Σε αυτό το σημείο, όλοι κινούνται στα τυφλά με λίγους μήνες να απομένουν μέχρι την ψηφοφορία για τις πρώτες προεδρικές εκλογές», καταλήγει το BBC.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου