Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 25, 2024

Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)

 

Η λέξη γκιουζλεμέ προέρχεται από την τουρκική λέξη《goz》που σημαίνει <<μάτι>> και παραπέμπει στις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το τηγάνισμα της ζύμης.
Αυτά τα λαχταριστά παραδοσιακά τυροπιτάκια έχουν φύλλο τραγανό που δεν τραβάνε πολύ λάδι.
Μεζεδάκι που θυμίζει καλοκαίρι, μιας και είναι της ώρας! 
Ζεστό, τραγανό, τυρένιο, με το "κρατς" της πρώτης μπουκιάς να σε κάνει εθισμένο στη νοστιμιά του!
Ένα μεζεδάκι σε αλμυρή ή σε γλυκιά εκδοχή, που μυρίζει Ελλάδα, νησιά και θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους.

Υλικά

 25-30 τεμάχια
  1. Ζύμη για το φύλλο:
  2. 200 γρ χλιαρό νερό
  3. 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  4. 3 κ.σ. ούζο
  5. 1 κ.γ. αλάτι
  6. 1/2 κ.γ. ξύδι
  7. 450 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  8. Γέμιση:
  9. 250 γρ φέτα
  10. 200 γρ μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο
  11. 1 αυγό
  12. 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  13. Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για την ζύμη:
    Σε μπολ βάζουμε το νερό, το ούζο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξύδι και ανακατεύουμε καλά.
    Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι εύπλαστο που δεν κολλάει στα χέρια.
    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

    Φωτογραφία βήματος 1 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)Φωτογραφία βήματος 1 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)Φωτογραφία βήματος 1 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)
  2. 2

    Για τη γέμιση:
    Σε μπολ βάζουμε τα τυριά, τα πιέζουμε με ένα πιρούνι να τριφτούν.
    Προσθέτουμε το πιπέρι, το αυγό, τον δυόσμο(αν βάλουμε) και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

    Φωτογραφία βήματος 2 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)Φωτογραφία βήματος 2 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)
  3. 3

    Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, κόβουμε σε 2-3 κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε με πλάστη, λεπτό φύλλο.

    Φωτογραφία βήματος 3 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)Φωτογραφία βήματος 3 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)Φωτογραφία βήματος 3 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)
  4. 4

    Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 12 εκατοστά.(εμένα μου βγήκαν 27 μέτρια τεμάχια)
    Βάζουμε 1-2 κ.γ γέμιση στο κέντρο.
    Βέβαια, μπορείτε να τα κάνετε ότι σχέδιο θέλετε, είτε πιο μεγάλα, είτε στρογγυλά, μισοφέγγαρα κλπ.

    Φωτογραφία βήματος 4 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)
  5. 5

    Με τα δάχτυλά μας βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο και κλείνουμε σταυρωτά τις άκρες σαν φάκελο προς το κέντρο.
    Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα.

    Φωτογραφία βήματος 5 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)Φωτογραφία βήματος 5 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)
  6. 6

    Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τα τηγανίσουμε.
    Σε τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε σπορέλαιο μέχρι να καλύψει τον πάτο και λίγο παραπάνω και αφήνουμε να κάψει.
    Βάζουμε τους γκιουζλεμέδες λίγους λίγους στο καυτό λάδι, πάντα με την ένωση προς τα κάτω για να μην ανοίξουν.

    Φωτογραφία βήματος 6 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)Φωτογραφία βήματος 6 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)
  7. 7

    Τηγανίζουνε για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν και τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
    Μόλις ροδίσουν βγάζουμε τα τυροπιτάκια σε απορροφητικό χαρτί.
    Θα δείτε ότι δεν έχουν απορροφήσει, σχεδόν καθόλου λάδι!👍

    Φωτογραφία βήματος 7 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)Φωτογραφία βήματος 7 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)
  8. 8

    Τρώγονται ζεστά ή σε θερμοκρασία, δωματίου με μια ελληνική χωριάτικη σαλάτα!!👌
    Όσο για την γλυκιά εκδοχή τους, ρίχνουμε μέλι με κανέλα και απολαμβάνουμε!!🤪
    Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση με τους αγαπημένους σας
    🙋‍♀️🤗🥰😋😘❤

    Φωτογραφία βήματος 8 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)Φωτογραφία βήματος 8 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)
  9. 9

    TIP:
    *Οι γκιουζλεμέδες όταν είναι έτοιμοι μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη αρκεί να τους κλείσουμε καλά με μεμβράνη ή σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς.
    Μετά όπως είναι παγωμένοι μπαίνουν στο καυτό λάδι για να τηγανιστούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
    *Εναλλακτική επιλογή αντί για τηγάνισμα, τα αλείφουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
    Απλά θα βγουν λίγο πιο σκληρά!

    Φωτογραφία βήματος 9 της συνταγής Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης (παραδοσιακά τυροπιτάκια με φέτα και μυζήθρα)

Αποθηκεύονται και στην κατάψυξη και έχετε ανά πάσα στιγμή υπέροχα τυροπιτάκια!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου