Υλικά
- Ζύμη για το φύλλο:
- 200 γρ χλιαρό νερό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ούζο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ξύδι
- 450 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- Γέμιση:
- 250 γρ φέτα
- 200 γρ μυζήθρα γλυκιά ή ανθότυρο
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Οδηγίες μαγειρέματος
- 1
Για την ζύμη:
Σε μπολ βάζουμε το νερό, το ούζο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξύδι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι εύπλαστο που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 30 λεπτά να ξεκουραστεί. - 2
Για τη γέμιση:
Σε μπολ βάζουμε τα τυριά, τα πιέζουμε με ένα πιρούνι να τριφτούν.
Προσθέτουμε το πιπέρι, το αυγό, τον δυόσμο(αν βάλουμε) και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. - 3
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, κόβουμε σε 2-3 κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε με πλάστη, λεπτό φύλλο.
- 4
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 12 εκατοστά.(εμένα μου βγήκαν 27 μέτρια τεμάχια)
Βάζουμε 1-2 κ.γ γέμιση στο κέντρο.
Βέβαια, μπορείτε να τα κάνετε ότι σχέδιο θέλετε, είτε πιο μεγάλα, είτε στρογγυλά, μισοφέγγαρα κλπ. - 5
Με τα δάχτυλά μας βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο και κλείνουμε σταυρωτά τις άκρες σαν φάκελο προς το κέντρο.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα. - 6
Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τα τηγανίσουμε.
Σε τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε σπορέλαιο μέχρι να καλύψει τον πάτο και λίγο παραπάνω και αφήνουμε να κάψει.
Βάζουμε τους γκιουζλεμέδες λίγους λίγους στο καυτό λάδι, πάντα με την ένωση προς τα κάτω για να μην ανοίξουν. - 7
Τηγανίζουνε για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν και τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Μόλις ροδίσουν βγάζουμε τα τυροπιτάκια σε απορροφητικό χαρτί.
Θα δείτε ότι δεν έχουν απορροφήσει, σχεδόν καθόλου λάδι!👍 - 8
Τρώγονται ζεστά ή σε θερμοκρασία, δωματίου με μια ελληνική χωριάτικη σαλάτα!!👌
Όσο για την γλυκιά εκδοχή τους, ρίχνουμε μέλι με κανέλα και απολαμβάνουμε!!🤪
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση με τους αγαπημένους σας
🙋♀️🤗🥰😋😘❤ - 9
TIP:
*Οι γκιουζλεμέδες όταν είναι έτοιμοι μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη αρκεί να τους κλείσουμε καλά με μεμβράνη ή σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς.
Μετά όπως είναι παγωμένοι μπαίνουν στο καυτό λάδι για να τηγανιστούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
*Εναλλακτική επιλογή αντί για τηγάνισμα, τα αλείφουμε με λίγο λάδι και ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Απλά θα βγουν λίγο πιο σκληρά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου