Πώς θα σας φαινόταν το concept «μένω στον πλανήτη Άρη»; Τρομερά ενδιαφέρον και τρομαχτικό
ταυτόχρονα έτσι; Θα μπορούσαν όμως οι άνθρωποι να κατοικήσουν κάποια στιγμή στον Κόκκινο Πλανήτη;Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο Sven Bilén, Καθηγητής Μηχανικού Σχεδιασμού, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Αεροδιαστημικής Μηχανικής, Penn State.
Πώς θα γινόταν το βήμα και η όλη μετάβαση;
Ο Penn State εργάζεται στα προηγμένα συστήματα προώθησης που μεταφέρει διαστημόπολοια πέρα από την τροχιά της Γης, και βοηθά στην ανάπτυξη τεχνολογιών κατασκευής στο φεγγάρι για να υποστηρίξει τον στόχο της NASA για μακροπρόθεσμη ανθρώπινη παρουσία στο φεγγάρι.
Ήταν μέλος μιας ομάδας που έδειξε πώς να εκτυπώνονται καταφύγια στον Άρη. Όπως αναφέρει, για να μπορέσουν να μείνουν οι άνθρωποι πέρα από τη Γη θα απαιτηθεί πολύς χρόνος, ενέργεια και φαντασία. Αλλά οι μηχανικοί και οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τις πολλές προκλήσεις.
Μετά το φεγγάρι, το επόμενο λογικό μέρος για την ανθρώπινη κατοίκηση πέρα από τη Γη είναι ο Άρης. Αλλά είναι δυνατόν να γίνει η μεταβολή της επιφάνειας του Άρη – δηλαδή, να μεταμορφωθεί ώστε να μοιάζει με τη Γη και να υποστηρίξει τη ζωή; Ή είναι αυτό ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας;
Νερό, τροφή, καταφύγιο και οξυγόνο
Για να ζήσουν οι άνθρωποι στον Άρη, θα χρειαστούν υγρό νερό, τροφή, καταφύγιο και μια ατμόσφαιρα με επαρκή οξυγόνο για αναπνοή και αρκετά πυκνή για να διατηρεί θερμότητα και να προστατεύει από την ακτινοβολία του Ηλίου.
Αλλά η ατμόσφαιρα του Άρη είναι σχεδόν όλη διοξείδιο του άνθρακα, με σχεδόν καθόλου οξυγόνο. Είναι επίσης πολύ λεπτή – μόλις περίπου 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας της Γης.
Όσο λιγότερο πυκνή είναι μια ατμόσφαιρα, τόσο λιγότερη θερμότητα μπορεί να κρατήσει. Η ατμόσφαιρα της Γης είναι αρκετά πυκνή για να κρατά αρκετή θερμότητα για την υποστήριξη της ζωής από αυτό που είναι γνωστό ως το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αλλά στον Άρη, η ατμόσφαιρα είναι τόσο λεπτή που οι νυχτερινές θερμοκρασίες πέφτουν κανονικά στους 150 βαθμούς κάτω από το μηδέν Φαρενάιτ (-101 βαθμούς Κελσίου).
Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη μέθοδος για να δώσεις στον Άρη μια ατμόσφαιρα;
Παρόλο που ο Άρης δεν έχει ενεργούς ηφαιστειακούς κώνους τώρα – τουλάχιστον όσο γνωρίζουμε – οι επιστήμονες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ηφαιστειακές εκρήξεις μέσω πυρηνικών εκρήξεων.
Τα αέρια που είναι παγιδευμένα βαθιά μέσα σε έναν ηφαιστειακό κώνο θα απελευθερωθούν και θα απλώνονται στην ατμόσφαιρα. Αλλά αυτό το σχέδιο είναι λίγο τρελό, γιατί οι εκρήξεις θα μπορούσαν επίσης να εισάγουν θανατηφόρα ραδιενεργά υλικά στον αέρα.
Μια καλύτερη ιδέα: Ανακατευθύνοντας κομήτες και αστεροειδείς πλούσιους σε νερό για να συγκρουστούν στον Άρη. Αυτό θα απελευθέρωνε επίσης αέρια από την επιφάνεια του πλανήτη στην ατμόσφαιρα, ενώ θα απελευθερώνονταν και το νερό που βρίσκεται στους κομήτες.
Η NASA έχει ήδη δείξει ότι είναι δυνατόν να ανακατευθύνει αστεροειδείς – αλλά πρέπει να είναι σχετικά μεγάλοι και πολλοί για να κάνουν τη διαφορά.
Η τροποποίηση της επιφάνειας του Άρη πιθανότατα θα πάρει αιώνες
Η θερμότητα του πλανήτη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ζεστάνεις τον πλανήτη. Για παράδειγμα, γιγαντιαίος καθρέπτης, κατασκευασμένος στο διάστημα και τοποθετημένος σε τροχιά γύρω από τον Άρη, αν ήταν σε μεγάλο αριθμό το ίδιο μοτίβο, δηλαδή πολλοί καθρέφτες, θα μπορούσαν να αντανακλούν το ηλιακό φως στην επιφάνεια και να τη θερμάνουν.
Για να καλλιεργηθεί τροφή, είναι αναγκαίο το έδαφος. Στη Γη, το έδαφος αποτελείται από πέντε συστατικά: μεταλλικά άλατα, οργανική ύλη, ζωντανούς οργανισμούς, αέρια και νερό.
Ωστόσο, ο Άρης είναι καλυμμένος με μια κουβέρτα από χαλαρή, σκόνη, που ονομάζεται regolith. Σκεφτείτε το ως αρειανή άμμο. Αυτή περιέχει λίγα θρεπτικά συστατικά, όχι αρκετά για την υγιή ανάπτυξη φυτών και φιλοξενεί ορισμένα επικίνδυνα χημικά, που χρησιμοποιούνται στη Γη για πυροτεχνήματα και εκρηκτικά.
Αυτό που χρειάζεται το έδαφος του Άρη είναι κάποιο λίπασμα, ίσως και να προστεθούν extremophiles σε αυτό – ανθεκτικά μικρόβια εισαγόμενα από τη Γη που να μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και στις πιο σκληρές συνθήκες. Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι επίσης μια πιθανότητα.
Μέσω της φωτοσύνθεσης, αυτοί οι οργανισμοί θα άρχιζαν να μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Τελικά, καθώς ο Άρης θα γινόταν πιο φιλικός για τους οργανισμούς που μοιάζουν με τη Γη, οι άποικοι θα μπορούσαν να εισάγουν πιο πολύπλοκα φυτά και ακόμα και ζώα.
Η παροχή οξυγόνου, νερού και τροφής στις κατάλληλες αναλογίες είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Στη Γη, οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να προσομοιώσουν αυτό στο Biosphere 2, ένα κλειστό οικοσύστημα με ωκεανό, τροπικά και ερήμους οικοτόπους. Ακόμα και εκεί, οι επιστήμονες δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή ισορροπία. Η Μητέρα Φύση πραγματικά ξέρει τι κάνει.
Ένα σπίτι στον Άρη
Τα κτίρια θα μπορούσαν να τυπώνονται σε 3D, αρχικά, θα χρειαστούν πίεση και προστασία μέχρι να αποκτήσει ο Άρης εδαφικές θερμοκρασίες και ατμόσφαιρα που να μοιάζουν με τη Γη.
Το πρόγραμμα Αυτόνομων Κατασκευαστικών Τεχνολογιών Πλανητών της NASA για την Σελήνη προς τον Άρη ερευνά πώς να κάνει ακριβώς αυτό.
Υπάρχουν πολλές περισσότερες προκλήσεις. Για παράδειγμα, αντίθετα από τη Γη, ο Άρης δεν έχει μαγνητόσφαιρα, που προστατεύει έναν πλανήτη από τον ηλιακό άνεμο και την κοσμική ακτινοβολία.
Χωρίς ένα μαγνητικό πεδίο, πολλή ακτινοβολία περνάει για να μπορούν να παραμείνουν υγιείς οι ζωντανοί οργανισμοί. Υπάρχουν τρόποι να δημιουργηθεί ένα μαγνητικό πεδίο, αλλά μέχρι τώρα η επιστήμη είναι υψηλά προβληματική.
Φυσικά όλα αυτά καταλήγουν και σε ένα ηθικό ερώτημα, αν θα ήταν σωστό να μετατραπεί ο Άρης σε μια ακόμα Γη, μόνο και μόνο για να «βολέψει» τον άνθρωπο και μόνο ως είδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου