Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 09, 2024

Φωτιά στην Πάτρα: Βελτιωμένη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο – Μάχη με διάσπαρτες εστίες, σύσκεψη στο Καραμανδάνειο – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ


 Τιτάνια μάχη με τις φλόγες έδωσαν επί δύο ώρες οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν στην μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (09/07) στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στην περιοχή Γηροκομειό και έλαβε πολύ γρήγορα ανησυχητικές διαστάσεις καθώς έκαιγε μέσα στον αστικό ιστό.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα και αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές εστίες στις οποίες επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς. Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, που αποτελούνται από 95 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 29 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού, κατά περιόδους, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν από την έναρξη της φωτιάς μηχανήματα έργου και υδροφόρες του Δήμου Πατρέων και της ΔΕΥΑΠ.

Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκαν προληπτικά το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων, το οποίο απειλήθηκε άμεσα, το «Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο» και το ίδρυμα “Μέριμνα”, ενώ εστάλησαν 4 μηνύματα από το 112 για εκκένωση των περιοχών που απειλούνταν κατοικίες.

Σύσκεψη στο Καραμανδάνειο

Περίπου 15 παιδιά που χρειάζονταν περαιτέρω νοσηλεία μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον «Άγιο Ανδρέα» και στο νοσοκομείο του Ρίου, όπως διαβεβαίωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, σχετικά με το Καραμανδάνειο νοσοκομείο. «Σε συνδυασμό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε για την ζωή των παιδιών και του προσωπικού», τόνισε. Εξήγησε ότι το «Καραμανδάνειο» βρίσκεται μέσα σε δασικό περιβάλλον και υπογράμμισε πως «κινηθήκαμε πολύ γρήγορα και δεν διακινδύνευσε κανένας».

Παράλληλα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, «πραγματοποιείται σύσκεψη με σκοπό να αποτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα», αφού η φωτιά έφθασε στον περιβάλλοντα χώρο, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκαν στο γενικό κρατικό νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».


«Έπιασε φωτιά και στον 3ο όροφο»

Για έγκαιρη και γρήγορη εκκένωση του νοσοκομείου μίλησε και ο παιδίατρος του Καραμανδάνειου, Θανάσης Φίλιας. Όπως είπε στην ΕΡΤ, η φωτιά έφτασε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου και μάλιστα προκλήθηκε και μία εστία φωτιάς μέσα στο κτίριο, στον 3ο όροφο του νοσοκομείου, προφανώς από κάποιο κουκουνάρι. Ωστόσο πολύ γρήγορα κατάφεραν και έσβησαν αυτή την εστία, όπως τόνισε.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, το «Καραμανδάνειο» παιδιατρικό νοσοκομείο «σώθηκε στο και πέντε», χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων, της διοίκησης και της πυροσβεστικής.

Τονίζει, επίσης, ότι έγινε γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης του νοσοκομείου από τα νοσηλευόμενα παιδάκια. «Οι συνάδελφοι, η διοίκηση ενήργησαν αστραπιαία πριν καν δοθεί εντολή εκκένωσης. Τα περίπου 25 παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα δύο νοσοκομεία των Πατρών. Κάποια χειρουργικά πήραν εξιτήριο και πήγαν σπίτι τους. Πολλοί γονείς πήραν τα παιδιά τους με τα δικά τους αυτοκίνητα και τα μετέφεραν στο κοντινό νοσοκομείο του “Αγίου Ανδρέα”. Αυτή τη στιγμή εκεί φιλοξενούνται 7 παιδιά. Στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” δεν λειτουργεί παιδιατρική κλινική και εάν χρειασθεί θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο του Ρίου», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Ενημερώνει ότι τα δύο νοσοκομεία των Πατρών βρίσκονται σε εφημερία και ετοιμότητα, ενώ στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» τοποθετούν κρεβάτια στην αίθουσα συνελεύσεων που έχει κλιματισμό προκειμένου να υποδεχθούν περίπου 25 ηλικιωμένους από το Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα.

Επίσης, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού του στρατού ξηράς που βρίσκεται στην περιοχή της Εγλυκάδας έχουν μεταφερθεί και παραμένουν οι τρόφιμοι του «Κωνσταντοπούλειου» ευγηρείου και του και του θεραπευτικού παιδαγωγικού κέντρου, «Μέριμνα», τα οποία έχουν εκκενωθεί, λόγω της φωτιάς.

Η μεταφορά των τροφίμων έγινε με ευθύνη του δήμου Πατρέων και την συνδρομή της Αστυνομίας, ενώ είναι σε ετοιμότητα η δομή αστέγων του δήμου για την φιλοξενία πολιτών από τις περιοχές που πλήττονται από την φωτιά.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι – Ζημιές σε σπίτια

Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι της Πάτρας, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (9/7) στην περιοχή Γηροκομειό. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και εξαπλώθηκε γρήγορα, με τους καπνούς να πνίγουν την περιοχή και την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

Πυροσβέστες και αστυνομικοί επιχείρησαν για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων από τα σπίτια τους. Συγκλονιστικές εικόνες μεταδόθηκαν από την Αρόη, όπου ένας αστυνομικός πήρε στην αγκαλιά του έναν ηλικιωμένο άνθρωπο για να τον βγάλει από το σπίτι του.




Σύμφωνα με το thebest.gr καταγράφηκαν απελπιστικές εικόνες στην περιοχή Εγλυκάδα αλλά και σε άλλες περιοχές που εκκενώνονται. Οι κάτοικοι, απεγνωσμένοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με βαλίτσες και ζώα στα χέρια, ενώ άλλοι προσπαθούν με λάστιχα και νερό να προστατέψουν τα σπίτια τους για την περίπτωση που η φωτιά φτάσει στις αυλές τους.

φωτιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου