Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 13, 2024

Γιατί ξεχνάμε τα όνειρα που βλέπουμε στον ύπνο μας;


Εάν ξυπνήσατε ποτέ από ένα αρκετά ζωντανό όνειρο και ανακαλύψατε ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε τις λεπτομέρειες μέχρι το τέλος του πρωινού, δεν είστε οι μόνοι. Οι άνθρωποι ξεχνούν τα περισσότερα από τα όνειρα που έχουν, αν και είναι δυνατόν να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να θυμάται περισσότερα από αυτά.

 Το όνειρο συμβαίνει κυρίως (αν και όχι πάντα αποκλειστικά) κατά τη διάρκεια του ύπνου με γρήγορη κίνηση των ματιών (REM). Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου του ύπνου, η εγκεφαλική δραστηριότητα μοιάζει με αυτή του εγκέφαλου σε εγρήγορση, με μερικές πολύ σημαντικές διαφορές. Μεταξύ αυτών: κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, οι περιοχές του εγκεφάλου που μεταφέρουν τις αναμνήσεις σε μακροπρόθεσμη αποθήκευση, καθώς και οι ίδιες οι περιοχές μακροπρόθεσμης αποθήκευσης, είναι σχετικά απενεργοποιημένες, λέει ο Deirdre Barrett, ερευνητής ονείρων στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου “Η επιτροπή του ύπνου”. Αυτό μπορεί να είναι μια παρενέργεια του ρόλου του REM στην εδραίωση της μνήμης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 σε ποντίκια στο περιοδικό Science.


Οι περιοχές βραχυπρόθεσμης μνήμης είναι ενεργές κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, αλλά μένουν στις μνήμη μόνο για περίπου 30 δευτερόλεπτα.


«Πρέπει να ξυπνήσεις από τον ύπνο REM, γενικά, για να θυμηθείς ένα όνειρο», λέει ο Barrett. Αν, αντ' αυτού, περάσετε στο επόμενο στάδιο του ύπνου χωρίς να ξυπνήσετε, αυτό το όνειρο δεν θα μπει ποτέ στη μακροπρόθεσμη μνήμη.


Ο ύπνος REM συμβαίνει περίπου κάθε 90 λεπτά και επιμηκύνεται όσο αργεί η νύχτα. Ο πρώτος κύκλος REM της νύχτας συνήθως διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, αλλά μέχρι το τέλος μιας οκτάωρης νύχτας ύπνου, ένα άτομο βρίσκεται συνήθως στο στάδιο REM για 20 λεπτά, λέει ο Barrett. Γι' αυτό η ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ οποιασδήποτε συνθήκης ζωής και της ανάμνησης των ονείρων σας είναι ο αριθμός των ωρών που έχετε κοιμηθεί. Εάν κοιμάστε μόνο έξι ώρες, λαμβάνετε λιγότερο από τον μισό χρόνο των ονείρων μιας οκτάωρης νύχτας, λέει. Αυτές οι τελευταίες ώρες ύπνου είναι οι πιο σημαντικές για να ονειρευτείτε. Και οι άνθρωποι τείνουν να θυμούνται το τελευταίο όνειρο της νύχτας, εκείνο λίγο πριν ξυπνήσουν.


Οι παράγοντες συμβάλλουν επίσης στο αν θα θυμάστε τις φανταστικές νυχτερινές σας περιπέτειες, λέει ο Barrett. Οι γυναίκες τείνουν να θυμούνται περισσότερα όνειρα από τους άνδρες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2008 πολλών μελετών ονείρων. Επίσης, οι νέοι θυμούνται περισσότερα όνειρα από τους ηλικιωμένους, έχουν δείξει πολλές μελέτες. Η μνήμη των ονείρων αυξάνεται στα παιδιά από την ηλικία στην οποία μπορούν να επικοινωνήσουν για αυτά τα όνειρα, από τις αρχές της εφηβείας έως τις αρχές της δεκαετίας των 20 και στη συνέχεια μειώνεται πολύ σταδιακά στους ενήλικες κατά το υπόλοιπο της ζωής τους, λέει ο Barrett.


Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ατομική διαφορά στη μνήμη των ονείρων. Μερικοί άνθρωποι δεν θυμούνται ένα όνειρο σχεδόν ποτέ, και άλλοι θυμούνται τακτικά πολλά κάθε βράδυ. Οι άνθρωποι που είναι πιο εσωστρεφείς και εστιασμένοι στο εσωτερικό τείνουν να θυμούνται περισσότερα όνειρα, λέει ο Barrett, ενώ εκείνοι που είναι πιο εξωστρεφείς και προσανατολισμένοι στη δράση τείνουν να θυμούνται λιγότερα. Η φαντασία και η ευαισθησία στην ύπνωση συνδέονται επίσης με την ανάκληση των ονείρων, όπως και ορισμένα μέτρα δημιουργικότητας, λέει, αν και η δημιουργικότητα είναι δύσκολη, επειδή δεν ευθυγραμμίζονται όλα τα μέτρα δημιουργικότητας μεταξύ τους, πολύ περισσότερο με τις τάσεις των ονείρων. Συνολικά, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, η ανάκληση και το ενδιαφέρον για τα όνειρα φαίνεται να συνδέονται με το άνοιγμα στην εμπειρία, ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από την επιθυμία να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και να εξερευνήσουμε ασυνήθιστες ιδέες.


Μερικές μελέτες που διερεύνησαν τα διαυγή όνειρα, ζωντανά όνειρα που ο ονειροπόλος θυμάται πολύ καλά και αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο, υποδηλώνουν ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την προσοχή είναι πιο ενεργές σε άτομα που ανακαλούν περισσότερα όνειρα, υποδεικνύοντας ότι οι βασικές νευρολογικές διαφορές μπορεί να παίζουν ρόλο.


«Μερικοί άνθρωποι δεν δίνουν τόσο μεγάλη προσοχή στα όνειρά τους ενώ συμβαίνουν, όσο άλλοι», λέει ο Barrett.


Τα όνειρα θεωρούνται συχνά ανόητα στη δυτική κουλτούρα, λέει η Leslie Ellis, κλινική σύμβουλος στο British Columbia. Αν και οι αφηγήσεις μπορεί να μην έχουν πολύ νόημα, συχνά υπαινίσσονται συναισθήματα που οι άνθρωποι επεξεργάζονται στη ζωή τους. «Ονειρευόμαστε πράγματα που δεν θέλουμε να δούμε», λέει. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούμε να καταστείλουμε πολλά από αυτά, αλλά τα όνειρα θα φέρουν αυτά τα πράγματα στην επιφάνεια».


Ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε τα όνειρα πιο συχνά μπορεί να τα φέρει πιο ολοκληρωμένα όταν είστε ξύπνιοι. Η παρακολούθηση ενός μαθήματος σχετικά με τα όνειρα, η ανάγνωση ενός βιβλίου για τα όνειρα ή ακόμα και το να σκεφτόμαστε περισσότερα για το όνειρο έχει βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην ανάκληση των ονείρων των ανθρώπων, λέει ο Barrett.


«Το να προσπαθείς να θυμηθείς τα όνειρά σου ή ακόμα και να έχεις πολλά συμφραζόμενα με αναφορές σε όνειρα θα αυξήσει προσωρινά την ανάκληση των ονείρων σου», λέει. «Μπορείς να το κάνεις επίτηδες… Αλλά επίσης λειτουργεί έμμεσα αν κάποιος σου μιλάει πολύ για όνειρα ή διαβάζεις ένα άρθρο σε ένα περιοδικό».


Με άλλα λόγια, αν έχετε φτάσει στο τέλος αυτού του άρθρου, μπορεί να έχετε όνειρα γλυκά απόψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου