Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 08, 2024

Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί από τη «βροχή» ρωσικών πυραύλων - Χτυπήθηκαν νοσοκομεία

Πανικός επικράτησε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο παίδων του Κιέβου που υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές


Ο απολογισμός του μπαράζ ρωσικών επιθέσεων σε πόλεις της Ουκρανίας το πρωί της Δευτέρα είχε αυξηθεί στους 36 νεκρούς νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, με τις έρευνες να συνεχίζονται στα βομβαρδισμένα κτίρια.


Τεράστιες είναι οι ζημιές στο μεγαλύτερο νοσοκομείο παίδων του Κιέβου, όπου επικράτησε πανικός την ώρα της επίθεσης.


Ξεκίνησε άμεση εκκένωση του νοσοκομείου, με μερικούς γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους στην πλάτη τους, ενώ άλλοι περίμεναν στην αυλή καθώς οι κλήσεις στα τηλέφωνα των γιατρών δεν έβρισκαν απόκριση.

 Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο είπε ότι από το πλήγμα τραυματίστηκαν τουλάχιστον 16 άτομα, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά.

Οι έρευνες συνεχίζονται στα συντρίμμια για τυχόν παγιδευμένους ασθενείς και εργαζόμενους.

«Πρόκειται για μια επίθεση από πύραυλο που εκτόξευσε μια τρομοκρατική οργάνωση που ονομάζεται Ρωσική Ομοσπονδία κατά μιας υγειονομικής υποδομής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο παίδων στην Ουκρανία. Μπροστά είναι το κτίριο, στο οποίο φιλοξενούνται όσοι χρειάζονται τεχνητό νεφρό και δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό και κάνουν αιμοκάθαρση. Μονάδα εντατικής θεραπείας, χειρουργεία, ογκολογικό, καθαρά δωμάτια με δικό τους αερισμό, όλα υπέστησαν ζημιές», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Έξω από το βομβαρδισμένο παιδιατρικό νοσοκομείο
Έξω από το βομβαρδισμένο παιδιατρικό νοσοκομείοAnton Shtuka/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Πύραυλοι έπληξαν κι άλλα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι.

Αεροπορικές επιδρομές στο Κρίβι Ριχ, τη γενέτειρα του προέδρου Ζελένσκι στην κεντρική Ουκρανία, σκότωσαν 10 άτομα και τραυμάτισαν 47.

Άλλες τρεις ουκρανικές πόλεις βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων τις τελευταίες ώρες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τα πλήγματα στόχευαν ουκρανικά αμυντικά εργοστάσια και στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και ήταν επιτυχή. Διέψευσε ότι στόχευσε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Διεθνής καταδίκη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη, κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Ισημερινού, της Σλοβενίας και των ΗΠΑ, για να συζητήσει το ρωσικό πλήγμα στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Ουκρανία Ντενίζ Μπράουν «καταδίκασε με ισχυρό τρόπο» τις ρωσικές επιθέσεις που προκάλεσαν «δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς».

«Είναι ασυνείδητο να σκοτώνονται και τραυματίζονται παιδιά σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Μπράουν. «Η εβδομάδα στην Ουκρανία ξεκίνησε με νέο κύμα φονικών πληγμάτων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», κατήγγειλε.

Έξω από το βομβαρδισμένο παιδιατρικό νοσοκομείο
Έξω από το βομβαρδισμένο παιδιατρικό νοσοκομείοAnton Shtuka/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις συνιστούν εγκλήματα πολέμου και πρέπει να καταδικαστούν απ’ όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Είμαι συγκλονισμένος από τις εικόνες των βομβαρδισμών στο Κίεβο οι οποίοι έπληξαν επίσης ένα νοσοκομείο παίδων. Εγκλήματα πολέμου που πρέπει να καταδικαστούν από σύσσωμη την διεθνή κοινότητα» έγραψε ο Ταγιάνι σε ανάρτηση του στο Χ.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στην επί 28 μήνες συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή θα προκαλέσουν μόνο περισσότερες επιθέσεις της Μόσχας.

«Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Κίνας ζήτησαν για μια ακόμη φορά μια άμεση κατάπαυση του πυρός… Και η πρότασή τους συνίσταται στο να δημιουργηθεί μια ψευδαίσθηση που λέει ότι ο εισβολέας έχει το δικαίωμα να σκοτώνει, επειδή μιλάει για ‘ειρήνη’, και το θύμα να μην αμύνεται» δήλωσε ο Ποντολιάκ μέσω ανάρτησης του στο Χ.

«Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τις σημερινές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας και ιδιαιτέρως στο νοσοκομείο παίδων Okhmatdyt του Κιέβου», αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο X.

«Οι επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες αμάχους συνιστούν άλλη μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και να στέκεται στο πλευρό του λαού της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου