Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 29, 2024

Πέθανε η Μίσια, τραγουδίστρια των νοσταλγικών φάντο – Οι μεγάλες συνεργασίες της και το άλμπουμ-αριστούργημα

Η Πορτογαλίδα τραγουδίστρια Μίσια, μια από τις κορυφαίες φιγούρες της ανανέωσης του φάντο, πέθανε το

Σαββατοκύριακο σε ηλικία 69 ετών. Η αποτέφρωσή της θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα στις 7 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η δισκογραφική της εταιρεία.


Η Σουζάνα Μαρία Αλφόνσο ντε Αγκιάρ, γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομα Μίσια, πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο της Λισαβόνας έπειτα από μακρά ασθένεια, ανέφεραν συγγενείς της σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 Μαζί με τραγουδίστριες όπως η Μαρίζα, η Άνα Μούρα ή ακόμη η Κριστίνα Μπράνκο, ανήκε σε μία γενιά τραγουδιστριών φάντο που είχαν ανανεώσει τα τελευταία χρόνια αυτό το παραδοσιακό μελαγχολικό τραγούδι.

Η τραγουδίστρια, που καταγόταν από το Πόρτο (βόρεια) και κυκλοφόρησε τον τελευταίο δίσκο της το 2022, είχε τραγουδήσει σε πολλές χώρες στο εξωτερικό.

«Η Μίσια έπαιξε ρόλο κλειδί στην ανανέωση του φάντο, μη διστάζοντας να πειραματισθεί με νέες εντάσεις ήχου και λιγότερο συμβατικές προσεγγίσεις», υπογράμμισε το υπουργείο Πολιτισμού.


Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα απέτισε φόρο τιμής σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Κυριακή, στον ιστότοπο της προεδρίας μιλώντας για μια «παθιασμένη» τραγουδίστρια του φάντο που έκανε μία σταδιοδρομία «στο σταυροδρόμι άλλων μουσικών».

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Μίσια συνεργάστηκε με διάφορους καλλιτέχνες και ποιητές, όπως ο νομπελίστας José Saramago, ο Γάλλος σκηνοθέτης Patrice Leconte και ο ηθοποιός John Turturro. Έχει εμφανιστεί σε διάσημους χώρους παγκοσμίως, όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Φεστιβάλ της Αβινιόν και το Queen Elizabeth Hall στο Λονδίνο.

Τα άλμπουμ της περιείχαν στίχους διάσημων Πορτογάλων ποιητών, όπως οι Fernando Pessoa, Mário de Sá Carneiro και Amália Rodrigues, καθώς και σύγχρονων συγγραφέων. Το άλμπουμ της «Canto» του 2003 θεωρήθηκε το αριστούργημά της, συνδυάζοντας κομμάτια του Πορτογάλου κιθαρίστα Carlos Paredes με ποιήματα του Vasco Graça Moura.

Η προσέγγιση και οι δυνατές φωνητικές ερμηνείες της Μίσια της χάρισαν πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Grand Prix de l’Académie Charles Cros στη Γαλλία και το βραβείο Amália στην Πορτογαλία. Έγινε ευρέως γνωστή για τα διαχρονικά και οικουμενικά συναισθήματα που εκφράζονται στα τραγούδια της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου