Συναγερμός έχει σημάνει σε πολλές χώρες για ταχίνι που κυκλοφορεί και
είναι μολυσμένο με σαλμονέλα. Οι αρμόδιες αρχές σε πολλές χώρες ανακαλούν το προϊόν άμεσα, εκδίδοντας σχετικές ανακοινώσεις.Η ανάκληση για το ταχίνι Al’Fez Natural Tahini έγινε οικειοθελώς από την AB World Foods. «Έγινε πλήρης ανάκληση για το φυσικό ταχίνι al’fez (160g και 270g) για όλα τα προϊόντα που παραμένουν εντός του παράθυρου “καλύτερης ημερομηνίας”. Η απόφαση ελήφθη λόγω του κινδύνου πιθανής παρουσίας σαλμονέλας», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.
Η προειδοποίηση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, κάνει λόγο για σοβαρό κίνδυνο και ενημερώνει τους πολίτες για το μολυσμένο ταχίνι σε Βέλγιο, Κουρασάο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Το προϊόν έχει ανακληθεί επίσης σε Γαλλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία, Κροατία, και Δανία.
Η εταιρεία AB World Foods US, Inc. με έδρα το Oakbrook Terrace του Illinois, ανακαλεί οικειοθελώς το προϊόν Al’Fez Natural Tahini σε γυάλινα βάζα των 5,6 ουγγιών λόγω πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα, αναφέρει η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Η ανακοίνωση του FDA για τη σαλμονέλα σε ταχίνι
«Η σαλμονέλα είναι ένας οργανισμός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα υγιή άτομα που μολύνονται από σαλμονέλα συχνά εμφανίζουν πυρετό, διάρροια (πιθανώς αιματηρή), ναυτία, έμετο και κοιλιακό πόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει πιο σοβαρές ασθένειες όπως αρτηριακές λοιμώξεις (δηλ. μολυσμένα ανευρύσματα), ενδοκαρδίτιδα και αρθρίτιδα.
Το ανακληθέν προϊόν Al’Fez Natural Tahini διανεμήθηκε σε όλη τη χώρα σε καταστήματα λιανικής πώλησης από τις 26/05/23. Το ανακληθέν προϊόν πωλείται σε γυάλινα βάζα των 5,6 ουγγιών, με UPC 711464506778 και ημερομηνία λήξης “BEST BEFORE” “2024 JL 11” ή μεταγενέστερη. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί που ανακαλούνται είναι: Αριθμοί παρτίδας “3031”, “3080”, “3270”, “3297” με αντίστοιχη ημερομηνία λήξης “BEST BEFORE”: “2024 JL 31”; “2024 SE 09”; “2025 MR 27”; “2025 AL 04”. Η ανάκληση ισχύει μόνο για αυτούς τους κωδικούς, οι οποίοι βρίσκονται στο πίσω μέρος του βάζου όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.
Μέχρι σήμερα, η AB World Foods US, Inc. δεν έχει λάβει καμία αναφορά ασθένειας σχετιζόμενη με το ανακληθέν προϊόν από καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πιθανότητα μόλυνσης διαπιστώθηκε μετά από εξετάσεις της εταιρείας που αποκάλυψαν την παρουσία σαλμονέλας. Η εταιρεία έχει διακόψει τη διανομή του προϊόντος καθώς συνεχίζει την έρευνά της.
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει Al’Fez Natural Tahini 5,6 ουγγιών με τους επηρεαζόμενους κωδικούς παρτίδας, συνιστάται να διακόψουν αμέσως τη χρήση του και να επιστρέψουν το προϊόν στο σημείο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων. Εάν ένας καταναλωτής παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα και πιστεύει ότι μπορεί να έχει εκτεθεί σε σαλμονέλα, συνιστάται να επικοινωνήσει με έναν ιατρό», αναφέρει ο FDA.
Σαλμονέλλωση (Μη Τυφο – Παρατυφική)
Σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
Πώς μεταδίδεται
Η σαλμονέλλα ζει στον εντερικό σωλήνα των ανθρώπων, των ζώων και των πουλιών. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό. Τα τρόφιμα είναι δυνατό να επιμολυνθούν στο χώρο της κουζίνας: α) από μολυσμένο χειριστή τροφίμων που δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής (όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το χειρισμό των τροφίμων), β) μέσω μολυσμένων επιφανειών ή σκευών και γ) από την αποθήκευσή τους μαζί με μολυσμένα τρόφιμα, κυρίως ωμά. Επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατό να καταλάβει κάποιος από την εμφάνιση ενός τροφίμου εάν αυτό είναι μολυσμένο με σαλμονέλλα ή όχι. Το μολυσμένο τρόφιμο έχει φυσιολογική όψη, οσμή και γεύση. Ένα άτομο μπορεί, επίσης, να μολυνθεί και από την επαφή του με μολυσμένα κατοικίδια ζώα (π.χ. γάτες, σκύλοι) και ερπετά (π.χ. χελώνες, φίδια, ιγκουάνα). Σπανιότερα, μπορεί να συμβεί μετάδοση από άτομο σε άτομο, χωρίς ενδιάμεσο τρόφιμο, όταν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (όπως π.χ. το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας)
Τα συμπτώματα
H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) που συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό πόνο, πόνο στους μύες, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και εμετούς. Τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν συνήθως ξαφνική έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Δείτε όλες τις λεπτομέρειες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου