Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 28, 2024

Μουσακάς νηστίσιμος

Λίγο ο άφθονος χρόνος εντός σπιτιού, λίγο η περίοδος τής νηστείας, είπα να φτιάξω ένα σχετικά μπελαλίδικο φαγητό σε νηστίσιμη εκδοχή. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και ευχαριστηθήκαμε ένα απολαυστικότατο, αν και νηστίσιμο, πιάτο!!!
 

Υλικά

  1. Για τον κιμά
  2. 500 γρ κιμά σόγιας
  3. 1 μελιτζάνα ψιλοκομμένη
  4. 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  5. 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  6. 300-400 γρ ντομάτα τριμμένη
  7. Αλάτι και πιπέρι
  8. 1 ξύλο κανέλας
  9. 2 δαφνόφυλλα
  10. 6-7 κόκκους μπαχάρι (άσπαστους)
  11. Για τη μπεσαμέλ
  12. 1 λίτρο γάλα σόγιας
  13. 100 γρ μαργαρίνη
  14. 100 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  15. Αλάτι και πιπέρι
  16. Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  17. Επιπλέον
  18. 5-6 μεγάλες λιτζάνες φλάσκες
  19. 4-5 μεγάλες πατάτες
  20. Λίγη φρυγανιά τριμμένη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεκινάμε ακολουθώντας τις οδηγίες τής συσκευασίας για τον κιμά σόγιας (φούσκωμα σε βραστό νερό, στίψιμο και.λπ.)

  2. 2

    Σε πλατιά κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο (περίπου 1/2 με 3/4 κούπας) και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα φέρνουμε δύο βόλτες και προσθέτουμε τη μελιτζάνα. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να τσιγαριστούν και τέλος ρίχνουμε και τον κιμά σόγιας καλά στυμμένο.

  3. 3

    Αφού τσιγαριστούν όλα μαζί για ακόμα 3-4 λεπτά, ρίχνουμε τη ντομάτα μαζί με τα μπαχαρικά και λίγο νερό και χαμηλώνουμε το μάτι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45'-50'. Θέλουμε στο τέλος να είναι ζουμερός χωρίς όμως να "κολυμπάει" στα υγρά. Ίσως χρειαστεί προς το τέλος να δυναμώσετε το μάτι και να αφήσετε χωρίς καπάκι, αν πρέπει να στεγνώσει.

  4. 4

    Όσο σιγοβράζει ο κιμάς, καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες μελιτζάνες και πατάτες. Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλατίζουμε ελαφρά, περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο, 200οC, αέρα για περίπου 20'. (Μπορείτε να βάλετε δύο ταψιά στο φούρνο συγχρόνως για 25'-30')

  5. 5

    Σε μέτρια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε τη μαργαρίνη να λιώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Θέλουμε το αλεύρι να ρουφήξει τη μαργαρίνη και να μαζευτεί σαν "ζύμη" γύρω από τον αυγοδάρτη.

  6. 6

    Ρίχνουμε σε αρκετές δόσεις το γάλα σόγιας, ανακατεύοντας κάθε φορά για να απορροφηθεί από το μείγμα μας. Υπολογίστε ότι ίσως να μην χρειαστεί να ρίξετε όλο το λίτρο, ανάλογα με το πόσο ρευστή θέλετε τη μπεσαμέλ. (Εγώ χρησιμοποίησα 900 γρ.) Τελειώνουμε ρίχνοντας τα μπαχαρικά.

  7. 7

    Αφαιρούμε από τον κιμά τα δαφνόφυλλα και τους κόκκους μπαχάρι και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση: σε βουτυρωμένο πυρέξ καλύπτουμε τον πάτο με τις πατάτες και ρίχνουμε το 1/2 του κιμά.

  8. 8

    Από πάνω, βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες και το μισό περίπου κιμά απ'αυτόν που έχει μείνει. Σκορπίζουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και ρίχνουμε και τον υπόλοιπο κιμά.

  9. 9

    Τελειώνουμε ρίχνοντας τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη.

  10. 10

    Ψήνουμε στους 200οC, αέρα για περίπου 35' - 40'.

  11. 11

    Αφήνουμε λίγο να σταθεί, πριν κόψουμε, σερβίρουμε και απολαύσουμε ένα εξαιρετικό νηστίσιμο πιάτο!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου