Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 04, 2024

Μπάιντεν: «Τα έκανα μαντάρα» – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου, μετά το debate με τον Τραμπ


 Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι “τα θαλάσσωσε” στην προεκλογική συζήτηση της περασμένης εβδομάδας που αποδείχτηκε καταστροφική και συγκάλεσε χθες (03/06) έκτακτη σύσκεψη για να προσπαθήσει να ενισχύσει την υποστήριξη στο πρόσωπό του από τους κυβερνήτες των Δημοκρατικών.


Ο πρόεδρος φέρεται να αποκάλυψε στη συνάντηση ότι έκανε ιατρικό έλεγχο τις ημέρες μετά την τηλεοπτική σύγκρουση  με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία εμφανίστηκε κουρασμένος και έχασε τα λόγια του.

Απαντώντας σε έναν κυβερνήτη που ρώτησε για τη φυσική του κατάσταση, ο Μπάιντεν επέμεινε ότι παραμένει υγιής, χτυπώντας ξύλο για το αποτέλεσμα των εξετάσεων, αναφέρει το Politico επικαλούμενο γνώστες της συνάντησης.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους σχετικά με την καταλληλότητά του να κατέβει υποψήφιος και να τονίσει την πεποίθησή του ότι μπορεί να φέρει εις πέρας την εκστρατεία, φέρεται να είπε στους 20 συμμετέχοντες κυβερνήτες: “Είμαι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος. Κανείς δεν με διώχνει. Δεν φεύγω”.


Χρησιμοποίησε επίσης τη χθεσινή ημέρα για να ζητήσει κατά κάποιο τρόπο συγγνώμη, παραδεχόμενος σε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ουισκόνσιν ότι έκανε “λάθος” με την παραπαίουσα εμφάνισή του στο debate, αλλά προτρέποντας τους ψηφοφόρους να τον κρίνουν αντ’ αυτού από τη θητεία του στον Λευκό Οίκο.


Η Δημοκρατική Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul προσέφερε ομόφωνη στήριξη στον άρρωστο πρόεδρο, 81 ετών, μετά τη χθεσινή συνάντηση – αλλά άλλοι πολιτικοί που συμμετείχαν λένε ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να το κάνει.

Η κυβερνήτης Τζάνετ Μιλς του Μέιν δεν έβγαλε άχνα για την επίδοση στο debate της περασμένης εβδομάδας, λέγοντας ευθέως στον Μπάιντεν ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με την ηλικία του, αλλά ότι θεωρούσε πως δεν ήταν σε θέση να κατέβει απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβερνήτης, μαζί με τη Michelle Lujan Grisham του Νέου Μεξικού και τον Ned Lamont του Κονέκτικατ, τον ρώτησαν ποια θα είναι η πορεία του προς τα εμπρός, επικαλούμενοι την ανάγκη να πείσουν τους ψηφοφόρους τους.

Καθένας από αυτούς αμφισβήτησε αν θα μπορούσε να νικήσει ο Μπάιντεν τον Τραμπ στις πολιτείες τους, σύμφωνα με πηγές που ήταν παρούσες στην συνάντηση. Κανένας Δημοκρατικός δεν έχει χάσει το Κονέκτικατ ή το Μέιν από το 1988.

‘Προφανώς εμείς, όπως και πολλοί Αμερικανοί, ανησυχούμε λίγο. Ανησυχούμε επειδή η απειλή μιας προεδρίας Τραμπ δεν είναι θεωρητική’, δήλωσε ο Tim Walz, κυβερνήτης της Μινεσότα. Στην προσπάθειά του να κερδίσει τους κυβερνήτες ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι “είναι μέσα για να κερδίσει” και κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του ορισμένους υποστηρικτές του.

Αρκετοί φιλελεύθεροι κυβερνήτες, όπως οι υποψήφιοι διάδοχοι Gavin Newsom της Καλιφόρνια και Gretchen Whitmer του Μίσιγκαν, ακολούθησαν όντως το παράδειγμα της Hochul, με αναρτήσεις  στο Twitter όπου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Μπάιντεν, μετά τη συνάντηση.  Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος συμμετείχε έγραψε στο Twitter: “Άκουσα τρεις λέξεις από τον Πρόεδρο απόψε – είναι μέσα. Κι εγώ το ίδιο”.

Πολλοί από τους κυβερνήτες, συμπεριλαμβανομένης της Whitmer, παρακολούθησαν τη συνάντηση μόνο εικονικά. Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Muriel Bowser ήταν επίσης εκεί. Η συνάντηση  κορυφής πραγματοποιήθηκε μετά από σχεδόν μια εβδομάδα  κακών δημοσιευμάτων και εκκλήσεων στον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα, μετά την καταστροφή στο debate με τον Τραμπ.

Διήρκεσε πάνω από μία ώρα και οι παρευρισκόμενοι περιέγραψαν τη συζήτηση ως “ειλικρινή” και ως ένα είδος ενθαρρυντικής συγκέντρωσης.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, την οποία πολλοί θεωρούν ως την πιθανή διάδοχο στην κορυφή του ψηφοδελτίου, έκλεισε τη συνάντηση επαναλαμβάνοντας την απειλή για τη δημοκρατία που θα σήμαινε μια νίκη του Τραμπ, σύμφωνα με τους New York Times.  Αρκετοί από τους κυβερνήτες προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους Δημοκρατικούς ότι ο Μπάιντεν ήταν ικανός να το κάνει αυτό και ότι του όφειλαν την υποστήριξή τους.

“Ο πρόεδρος πάντα μας υποστήριζε. Θα τον στηρίξουμε κι εμείς”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ.  ‘Ο πρόεδρος… είναι ο υποψήφιός μας. Ο πρόεδρος είναι ο ηγέτης του κόμματός μας”, πρόσθεσε.

Ο Moore, η Hochul και ο Tim Walz της Μινεσότα, πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικών Κυβερνητών, ήταν οι μόνοι τρεις εκ των 12 που παρευρέθηκαν αυτοπροσώπως για να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης μετά.

Η καμπάνια του Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητά του “να νικήσει την υπαρξιακή απειλή του Ντόναλντ Τραμπ στην κάλπη τον Νοέμβριο” .  ‘Όλοι οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Χάρις θα νικήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο’, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Οι προσπάθειες του Μπάιντεν να τραβήξει όσους περισσότερους μοχλούς μπορεί για να σώσει την επανεκλογή του, περιλαμβάνουν την αυτοσχέδια εμφάνισή του με βοηθούς της προεκλογικής εκστρατείας, ιδιωτικές συνομιλίες με ανώτερους νομοθέτες, ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο ταξίδια και μια τηλεοπτική συνέντευξη σε δίκτυο.

Οι αμφισβητίες

Έκανε την συνάντηση με τους κυβερνήτες, επειδή αντιμετώπιζε σοβαρές ενδείξεις ότι η υποστήριξη προς το πρόσωπό του διαβρώνεται ραγδαία στο Καπιτώλιο και μεταξύ άλλων συμμάχων.

Ο βουλευτής Raúl Grijalva, D-Ariz., δήλωσε ότι αν και υποστηρίζει τον Μπάιντεν  όσο είναι υποψήφιος, αυτή “είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε αλλού” και αυτό που ο Μπάιντεν “πρέπει να κάνει είναι να αναλάβει την ευθύνη για τη διατήρηση αυτής της έδρας – και μέρος αυτής της ευθύνης είναι να αποχωρήσει από αυτή την κούρσα”.

Ο πλούσιος δωρητής Reed Hastings, συνιδρυτής του Netflix, κάλεσε επίσης τον Biden να αποχωρήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου