Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 15, 2024

Economist: Οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2024 - Ποιες βρίσκονται στο Top 10 - Η κορυφαία ανήκει στην Ευρώπη

Γι’ ακόμα μια φορά, η Ευρώπη καταλαμβάνει σημαντικές διακρίσεις

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας, είναι η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit.

Η ετήσια έκθεση, η οποία έχει ως στόχο να δείξει πόσο άνετη ή βιώσιμη είναι μια πόλη, εξέτασε 173 πόλεις παγκοσμίως με βάση 30 δείκτες που οργανώνονται σε πέντε κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.
 H Βιέννη ηγήθηκε της φετινής λίστας, ακολουθούμενη στενά από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις. Tην Κοπεγχάγη, Δανία, στη δεύτερη θέση και την Ζυρίχη, Ελβετία, στην τρίτη θέση, σημειώνει το CNBC.



Η Βιέννη βαθμολογήθηκε χαμηλότερα για τον πολιτισμό και το περιβάλλον λόγω της προφανούς έλλειψης σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων.




Economist: Οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2024


Οι βιώσιμες πόλεις εκτός Ευρώπης



Η Μελβούρνη της Αυστραλίας έπεσε από την τρίτη στην τέταρτη θέση, ενώ η καναδική πόλη Κάλγκαρι ισοβάθμησε στην πέμπτη θέση με την ελβετική Γενεύη. Το Βανκούβερ του Καναδά και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας βρέθηκαν από κοινού στην έβδομη θέση, ενώ η Οσάκα της Ιαπωνίας και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα στην κοινή ένατη θέση.

Ενώ η Δυτική Ευρώπη σημείωσε καλές επιδόσεις, με 30 πόλεις να συγκεντρώνουν μέση βαθμολογία 92 στα 100, η περιοχή σημείωσε συνολική πτώση στη βαθμολογία σταθερότητας, η οποία αποδόθηκε σε «αυξανόμενες περιπτώσεις διασπαστικών διαδηλώσεων» και εγκληματικότητας.

Στην 23η θέση, η Χονολουλού της Χαβάης ήταν η υψηλότερη αμερικανική πόλη στον κατάλογο, ενώ η Ατλάντα της Τζόρτζια ανέβηκε τέσσερις θέσεις στην 29η.

Το Λος Άντζελες βρισκόταν πιο κάτω στη λίστα, στην 58η θέση, ενώ η Νέα Υόρκη βρέθηκε στο νούμερο 70.

Ποιες πόλεις συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία
Η Δαμασκός της Συρίας εξακολουθεί να κατατάσσεται ως η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, με την Τρίπολη της Λιβύης, το Αλγέρι της Αλγερίας και το Λάγος της Νιγηρίας να βρίσκονται ακριβώς πάνω από αυτήν.

Η μελέτη σημείωσε ότι καμία από τις τέσσερις τελευταίες πόλεις δεν παρουσίασε βελτίωση στη συνολική βαθμολογία της από το 2023.

«Από τότε που πραγματοποιήσαμε την έρευνά μας, υπήρξαν περισσότερες περιπτώσεις πολιτικών αναταραχών και διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, όπως οι διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει συνεχιζόμενη πίεση στη βιωσιμότητα, η οποία είναι απίθανο να μειωθεί στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Bhattacharyya.

Ο παγκόσμιος δείκτης βιωσιμότητας του 2024 - Η πρώτη 10άδα
  1. Βιέννη, Αυστρία
  2. Κοπεγχάγη, Δανία
  3. Ζυρίχη, Ελβετία
  4. Μελβούρνη, Αυστραλία
  5. Κάλγκαρι, Καναδάς
  6. Γενεύη, Ελβετία
  7. Σίδνεϊ, Αυστραλία
  8. Βανκούβερ, Καναδάς
  9. Οσάκα, Ιαπωνία
  10. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου