Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 10, 2024

Μαγιορκίνης: Γιατί εξαπλώνεται η μετάλλαξη «FLiRT» του κορονοϊού – Πότε θα αποκλιμακωθεί η έξαρση

Στην ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού που

αποκαλείται «FLiRT», αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επαναλαμβάνοντας ότι τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.


Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής «το στέλεχος αυτό έχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας με άλλα γνωστά στελέχη, καθιστώντας το πιο ικανό να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν προηγούμενες νόσοι ή εμβολιασμοί».

 Μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, ιδιαίτερα κατά της βαριάς νόσου. «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις» είπε και πρόσθεσε ότι «τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, γεγονός που εξηγεί γιατί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν χαμηλές».

Παρά την αύξηση στις νοσηλείες και τις εισαγωγές στις απλές κλίνες, οι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την πανδημική περίοδο. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι επίσης χαμηλός, κυρίως σε άτομα με πολλαπλές νοσηρότητες», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.


Σχετικά με την παγκόσμια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτή είναι παρούσα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. «Η προέλευση των μεταλλάξεων δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί, αλλά η επιτήρηση συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.


Υπενθύμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η έγκαιρη διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων. «Η αρχική θεραπεία εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών», τόνισε, ενώ καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η έξαρση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος Ιουλίου, με την πανδημία να φτάνει σύντομα στο «πλατό» της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου