Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 17, 2024

Κρυογονική: Η ιστορία του «Grandpa Bredo» και η επιστήμη του «αύριο» που στοχεύει στην αιωνιότητα

Ο Bredo Morstøl ήταν ένας καθημερινός ήσυχος και

συνηθισμένος άνθρωπος. Γεννημένος το 1900, ο Νορβηγός ήταν διευθυντής πάρκων και κέντρων αναψυχής σε μια κομητεία κοντά στο Όσλο για περισσότερα από 30 χρόνια.


Είχε μια κόρη. Ζωγράφιζε, έκανε σκι και ψάρευε. Και τελικά, έπειτα από χρόνια καρδιαγγειακών προβλημάτων, πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 89 ετών.

 Κρυογονική

Η Κρυογονική (Cryonics), ή η κατάψυξη ανθρώπινων πτωμάτων και εγκεφάλων για μελλοντική επαναφορά, συνιστά ακόμη ένα πρόταγμα της τεχνολογίας. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο «Grandpa Bredo» (παππούς Μπρέντο) —ή οι εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν επιλέξει αυτή τη διαδικασία κάτω από τις καλύτερες συνθήκες— θα αναπνεύσει, θα ξαναδεί ή θα ξανασκεφτεί.

Αντίθετα όλο αυτό χρησιμεύει ως ένα μάθημα ορόσημο που συνιστά τη μεγαλύτερη προσπάθεια στην ερασιτεχνική ανθρώπινη κρυοσυντήρηση.

Η ιστορία ξεκινά το 1980 με τον εγγονό του Bredo, τον Trygve Bauge, ο οποίος έφυγε από τη Νορβηγία για την Nederland του Κολοράντο. Λάτρης της επιβίωσης, της κλωνοποίησης, της κολύμβησης με πάγο και της κρυογονικής με ένα άγγιγμα ελευθεριακής αναρχίας, έμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνούμενος να κάνει αίτηση για βίζα.

Ο «Grandpa Bredo» / πηγή: Eyevine

Όταν ο παππούς του πέθανε 9 χρόνια αργότερα, ο Bauge τον έβαλε σε μια μονάδα κρυογονικής στην Καλιφόρνια που ονομάζεται Trans Time. Ο παππούς Μπρέντο θα περνούσε περίπου τέσσερα χρόνια σε υγρό άζωτο εκεί.

Επειδή όμως ο Bauge είχε σχέδια να χτίσει τη δική του σπιτική εγκατάσταση κρυοσυντήρησης, μετέφερε τον αείμνηστο παππού του στην Nederland το 1993, τοποθετώντας τον σε ένα τεράστιο κουτί γεμάτο με εκατοντάδες κιλά ξηρού πάγου. Ο Bauge εξασφάλισε τις υπηρεσίες της Delta Tech, μιας τοπικής περιβαλλοντικής εταιρείας, για να διατηρήσει τη λειτουργία του DIY cryonics, αναπληρώνοντας τον ξηρό πάγο κάθε δύο εβδομάδες για περίπου 1.000 δολάρια το μήνα.

πηγή: Rex Features

Βιολογικές επιπτώσεις

Βιολογικά μιλώντας, ακόμα κι αν η κρυογονική λειτουργεί, οι διάφορες αλλαγές του χώρου θα είχαν προκαλέσει όλεθρο στο σώμα του παππού Μπρέντο.

«Μόλις ένα άτομο πεθαίνει, τα κύτταρα του αρχίζουν να υφίστανται κάθε είδους αλλαγές», λέει ο Venki Ramakrishnan, Ph.D., Βρετανοαμερικανός δομικός βιολόγος και συγγραφέας του Why We Die. «Πεινούν για οξυγόνο. Αρχίζουν να στέλνουν σήματα συναγερμού. Ξεκινούν… τη διαδικασία της αποσύνθεσης. Υπάρχουν πολλές φυσικές ζημιές που συμβαίνουν από το σημείο του θανάτου μέχρι το σημείο του παγώματος… δεν ξέρουμε πώς να το αντιστρέψουμε».

Στην πραγματικότητα, ο Ramakrishnan, που κέρδισε το Νόμπελ Χημείας το 2009, αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο του για να αντικρούσει τις προσπάθειες επέκτασης της ανθρώπινης ζωής μέσω της κρυογονικής. Εξηγεί ότι η κατάψυξη του σώματος προκαλεί επιδείνωση των ιστών, «επειδή το νερό διαστέλλεται όταν παγώνει και καταστρέφει τη δομή γύρω του.»

Η Trans Time, η κρυογονική εγκατάσταση όπου ο παππούς Bredo πέρασε τέσσερα χρόνια σε υγρό άζωτο στις αρχές της δεκαετίας του ’90, άρχισε να πειραματίζεται με πρωτεΐνες ψαριών πριν ο παππούς φτάσει εκεί, αλλά είναι απίθανο η εταιρεία να είχε χρησιμοποιήσει τέτοια τεχνολογία πάνω του. Η ιστοσελίδα της Alcor σημειώνει ότι, ακόμα και σήμερα, αν ο ασθενής είναι νεκρός για αρκετές ημέρες, η εταιρεία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κρυοπροστατευτικό της επειδή τα αιμοφόρα αγγεία θα είναι μπλοκαρισμένα. Το κρύο θα είχε αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων και θα είχε επιβραδύνει την αποσύνθεση, όπως ένα ψυγείο νεκροτομείου, λέει ο Ramakrishnan, αλλά δεν θα μπορούσε να σταματήσει πλήρως καμία από τις δύο διαδικασίες. Έτσι, ο παππούς Bredo πιθανότατα είχε υποστεί μεγάλη κυτταρική και οργανική βλάβη μέχρι εκείνη την στιγμή, ακόμα και αν αυτό δεν ήταν εμφανές από το εξωτερικό.

Η κρυογονική, ή η κατάψυξη ανθρωπίνων σωμάτων και εγκεφάλων για μελλοντική επαναφορά, είναι ακόμα μια πρωτοποριακή τεχνολογία χωρίς εγγυήσεις επιτυχίας. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και η μη επαγγελματική μεταχείριση έχουν προκαλέσει βλάβες στο σώμα του Παππού Bredo, όπως αναφέρει ο βιολόγος Venki Ramakrishnan.

πηγή: Alcor

Νομικές προκλήσεις και φεστιβάλ

Μετά την απέλαση του Bauge από τις ΗΠΑ το 1994, το μέλλον του Παππού Bredo ήταν αβέβαιο. Η πόλη του Nederland διέταξε την απομάκρυνση του σώματός του, αλλά τελικά επέτρεψε την παραμονή του λόγω της προηγούμενης εγκατάστασης του σώματος. Το 2002, η πόλη αποφάσισε να αξιοποιήσει την παρουσία του για τουριστικούς σκοπούς, δημιουργώντας το φεστιβάλ «Frozen Dead Guy Days».

Νέο σπίτι και κρυογονικό μουσείο

Το 2023, η κρυογονική εταιρεία Alcor αποφάσισε να μεταφέρει τον Παππού Bredo στο ξενοδοχείο Stanley στο Estes Park, Κολοράντο, και να τον τοποθετήσει σε υγρό άζωτο. Παρά τις δυσκολίες, η Alcor σχεδιάζει να μελετήσει τις επιπτώσεις της κρυογονικής στο σώμα του.

Ο Παππούς Bredo μπορεί να φαίνεται καλά διατηρημένος, αλλά η επιστήμη δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να επαναφέρει άτομα που έχουν καταψυχθεί. Ο εγγονός του, Bauge, έχει στραφεί πλέον στην κλωνοποίηση ως εναλλακτική λύση για την αθανασία του παππού του, όπως αναφέρει αναλυτικά η Susan Lahey στην Popular Mechanics.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου