Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 12, 2024

SOS! "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ στερεύουν από νερό, ενώ κορυφώνεται η τουριστική περίοδος..."

 

Στο σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ορισμένα ελληνικά νησιά αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, την ώρα που η τουριστική περίοδος κορυφώνεται.
Αρχικά, αναφέρεται στη Νάξο και την Κάρπαθο, τονίζοντας παράλληλα πως τους τελευταίους μήνες μήνες στη χώρα έχουν σημειωθεί ελάχιστες βροχές. Έτσι, καθώς τα νησιά ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού αυξάνεται.



Λειψυδρία: Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο και Κάρπαθο
Αναφορικά με τη Νάξο, το Reuters σημειώνει πως ο μεγαλύτερος υδροταμιευτήρας του νησιού έχει στερέψει, και πλέον χρησιμεύει μόνο για τις χελώνες που μετακινούνται στις λασπώδεις ρηχές περιοχές του. Επιπλέον, το θαλασσινό νερό έχει διεισδύσει σε άδεια πηγάδια άρδευσης, βλάπτοντας την πολύτιμη καλλιέργεια πατάτας του νησιού.
«Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι επιφανειακές δεξαμενές μας είναι άδειες», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.


Στην Κάρπαθο, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς όσον αφορά την πλήρωση των πισινών, ενώ στη Θάσο, οι αρχές αναζητούν μια μονάδα αφαλάτωσης για να κάνουν το θαλασσινό νερό πόσιμο.
«Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τα αρχαία μνημεία, τις παρθένες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της», συνεχίζει το δημοσίευμα, τονίζοντας ωστόσο πως «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού μοχλού της χώρας».

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα»
Επίσης, αυτή η χρονιά μοιάζει ιδιαίτερα επιβαρυμένη, όπως αναφέρει το πρακτορείο. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίς, ορισμένες σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων ο γνωστός παρουσιαστής της βρετανικής τηλεόρασης Μάικλ Μόσλεϊ, έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα, καθώς καύσωνες σάρωσαν τη χώρα.
Από την πλευρά τους, ειδικοί σε θέματα κλίματος φοβούνται πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο Andrea Toreti, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus, δήλωσε ότι όταν οι επιπτώσεις της ξηρασίας γίνουν ορατές, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.

Το πρόβλημα με τις καλλιέργειες
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη νερού στις καλλιέργειες. Στη Νάξο, οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να το κάνουν ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις πισίνες.
Ωστόσο, οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου από το επεξεργασμένο νερό και θα πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί. Όπως μεταδίδει το Reuters, oι αγρότες δήλωσαν ότι η μόλυνση αυτή συμβαίνει όταν τα πηγάδια είναι αρκετά άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό.
Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, ο οποίος καλλιεργεί τις περίφημες πατάτες της Νάξου, δήλωσε πως οι αποδόσεις του θα μειωθούν περισσότερο από το μισό φέτος λόγω του αλμυρού νερού άρδευσης. «Είναι μια μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπούσε και τις δικές μας πόρτες», δήλωσε στο Reuters.

Αναζητώντας μονάδες για αφαλάτωση
Χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τις προμήθειες νερού τους με τη χρήση αφαλάτωσης, αλλά οι προμηθευτές δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν πολλές μονάδες προς διάθεση αυτό το καλοκαίρι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.
Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση.
Ο κατασκευαστής Sychem με έδρα την Ελλάδα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στη ζήτηση των πελατών αυτό το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγάλων χρόνων που απαιτούνταν για την κατασκευή, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Υφαντής. Οι νέες μονάδες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο.
«Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι παντού, ο όποιος προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί», δήλωσε ο Υφαντής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου