Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 28, 2024

Δέος για αρχαίες τοιχογραφίες που έρχονται στο φως 100 χρόνια μετά την ανακάλυψή τους – Απεικονίζουν μορφές της ελληνικής μυθολογίας

 

Αρχαιολόγοι της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την κοινοτική αρχή της πόλης Ασκελόν, αποκάλυψαν δύο διατηρημένους ρωμαϊκούς τύμβους στο Ασκελόν του Ισραήλ.

Μια μακρά περίοδος αποκατάστασης

Οι δύο τύμβοι, ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια του 1930, όμως λόγω της μακράς διαδικασίας της αποκατάστασής τους, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά.

Οι τύμβοι που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο, περίπου 1.700 χρόνια πριν, περιέχουν τοιχογραφίες που απεικονίζουν μορφές της ελληνικής μυθολογίας, όπως η Αφροδίτη, η Δήμητρα, οι Νύμφες.

Έχουν σκηνές που απεικονίζουν δυναμικές αναπαραστάσεις, όπως γυμνούς άνδρες με προσφορές, πτηνά και άλλα μοτίβα από τη φύση.


Οι δύο τύμβοι βρίσκονται σε έναν κήπο ανάμεσα σε πολυώροφες κατοικίες, κοντά στην Μαρίνα της πόλης Ασκελόν, η οποία ήταν ρωμαϊκή πόλη – λιμάνι κατά την αρχαιότητα.


Οι δύο τύμβοι, ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια του 1930, όμως λόγω της μακράς διαδικασίας της αποκατάστασής τους, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά. Φωτογραφία: Ισραηλινή Αρχή ΑρχαιοτήτωνΣύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ασκελόν, Tomer Glam, «Ανάμεσα στις προσπάθειές μας, ήταν η διατήρηση και η ανάδειξη των ιστορικών χώρων, κάνοντάς τα προσβάσιμα στο κοινό και μέσα από τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων».


O Eli Escuzido, διευθυντής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, επαίνεσε το Άσκελόν ως εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στον αστικό χώρο για την ενίσχυση της αναγνώρισής της από το κοινό.


Εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της κληρονομιάς στην καθημερινότητα των πολιτών

«Αυτοί οι θησαυροί των 1.700 ετών, κοντά στην Μαρίνα και ανάμεσα σε πολυώροφες κατοικίες, αποκαθίστανται και σύντομα θα είναι ανοιχτοί για το κοινό. Η πρωτοβουλία αυτή, αποτέλεσμα της συνεργασίας της κοινοτικής αρχής της πόλης Ασκελόν και της Αρχής Αρχαιοτήτων, αποσκοπεί στην ένταξη αυτών των ξεχωριστών σημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στους δημόσιους χώρους της πόλης που θα ωφελήσει τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της», δήλωσε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου