Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 09, 2024

Σαντορίνη: Στα 10 ευρώ το τέλος ανά επιβάτη κρουαζιερόπλοιου για αποβίβαση

Ο υπερτουρισμός βαρύνει δυσανάλογα τη Σαντορίνη και στην κυβέρνηση

προτεραιοποιούν μια σειρά από παρεμβάσεις. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε η πληροφορία ότι εξετάζεται να υπάρξει ένα τέλος αποβίβασης στο νησί για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, ενώ σε δεύτερη φάση πιθανόν έως το τέλος του έτους το μέτρο να εφαρμοστεί και στη Μύκονο.


Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε ότι «όλοι μας υποστηρίζουμε τόσο τον συμβατικό τουρισμό, όσο και αυτόν μέσω κρουαζιερόπλοιων», αποκαλύπτοντας ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα γίνουν ανακοινώσεις για αύξηση χρεώσεων των κρουαζιερόπλοιων ανά λιμάνι.

«Προσανατολιζόμαστε να αυξήσουμε στα 10 ευρώ το τέλος ανά επιβάτη κρουαζιερόπλοιου για αποβίβαση στη Σαντορίνη και σε ανάλογους περιζήτητους προορισμούς», όπως σημείωσε.

Σημειώνεται πάντως ότι όπως ανέφερε η ΕΡΤ,  πηγές των αρμόδιων υπουργείων, διευκρίνιζαν πως δεν πρόκειται για αντίμετρο στο φαινόμενο του υπερτουρισμού αλλά για μέτρο αύξησης των εσόδων από το τουριστικό ρεύμα, αφού σήμερα τα τέλη ανά επιβάτη κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά, είναι από τα χαμηλότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η πίεση της κρουαζιέρας στα νησιά είναι δυσανάλογη με το όφελος σε αυτά»

Για ενδεχόμενο αλλαγής του ύψους των τελών αποβίβασης (κρουαζιέρα) η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας την Πέμπτη (9/8) στην ΕΡΤ1.

«Καταλαβαίνω ότι δημοσιογραφικά μπορεί να είναι εύκολο να λέει κανείς ότι αποφασίστηκε να αυξηθεί στα 10 ευρώ το τέλος. Οι σκέψεις είναι σκέψεις και η πρόθεση είναι να υπάρξει μια ολιστική παρέμβαση στο θέμα (…) Άρα δεν θα είναι μόνο η αύξηση των τελών. Αν δείτε τους πίνακες με τους ανταγωνιστές μας, είμαστε αυτή τη στιγμή οι φθηνότεροι, ενώ έχουμε ουσιαστικά τους πιο ελκυστικούς προορισμούς. Άρα είναι νομίζω δεδομένο ότι θα πρέπει να αυξήσουμε και τα τέλη (…)» είπε η κ. Κεφαλογιάννη.

«Εμείς αυτό που διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό είναι ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η πίεση που ασκούν στους προορισμούς, άρα και η εμπειρία των υπόλοιπων επισκεπτών στα νησιά σε σχέση με το οικονομικό αποτύπωμα είναι απολύτως δυσανάλογη (…)

Θα υπάρχει ενδεχομένως ένας μάξιμουμ αριθμός ανθρώπων που θα μπορούν να κατεβαίνουν και ένα επιπλέον τέλος έτσι ώστε να υπάρχει κάτι ανταποδοτικό για την τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε η υπουργός Τουρισμού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου