Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 20, 2024

Έκαναν εργασίες σε ζωολογικό κήπο και ανακάλυψαν 148 αρχαίους τάφους – Χρονολογούνται πριν από 2.100 χρόνια

Μία αρχαία τοποθεσία με 148 τάφους, οι οποίοι χρονολογούνται πριν από

τουλάχιστον 2.100 χρόνια, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών έργων στον Ζωολογικό κήπο Γκουανγκζού στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας.


Οι τάφοι χρονολογούνται από τη Δυναστεία των Χαν (206 π.Χ. – 220 μ.Χ.), και φτάνουν έως και λίγο μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σύμφωνα με αναφορά του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.

 Οι εφευρέσεις και ο πολιτισμός της Δυναστείας των Χαν

Μερικά μόνο από τα πιο αξιοσημείωτα πολιτιστικά και επιστημονικά επιτεύγματα της περιόδου της Δυναστείας των Χαν είναι: τα παραδοσιακά κινεζικά τραγούδια Yuefu, η ιστορία  Shiji, του Σίμα Τσιεν, πατέρα της κινέζικης ιστοριογραφίας, το  fu – ποιητικό είδος, η πορσελάνη και η μεταξουργία, επιστημονικές πρωτοπορίες, όπως η εφεύρεση του χαρτιού, η χρήση της κλεψύδρας και του ηλιακού ρολογιού για τον υπολογισμό της ώρας, η εφεύρεση του σεισμογράφου.

Στη διάταξη των τάφων, παρατηρείται ένα μοτίβο, ειδικά στους ταφικούς θαλάμους των Μινγκ και Τσινγκ. Εκτός από το ότι είναι προσανατολισμένοι διαβαθμισμένοι με τρόπο παρόμοιο, οι τάφοι τους απέχουν με διαστήματα ίσων διαστάσεων μεταξύ τους. Αυτό υποδηλώνει ότι, η περιοχή ήταν ένα σχεδιασμένο και καλά οργανωμένο κοιμητήριο. Φωτογραφία: China News Service
Στη διάταξη των τάφων, παρατηρείται ένα μοτίβο, ειδικά στους ταφικούς θαλάμους των Μινγκ και Τσινγκ. Εκτός από το ότι είναι προσανατολισμένοι και διαβαθμισμένοι με τρόπο παρόμοιο, οι τάφοι τους απέχουν με διαστήματα ίσων διαστάσεων μεταξύ τους. Αυτό υποδηλώνει ότι, η περιοχή ήταν ένα σχεδιασμένο και καλά οργανωμένο κοιμητήριο. Φωτογραφία: China News Service

Η πρόσφατη ανακάλυψη των τάφων

Οι τάφοι ανακαλύφθηκαν σε κατασκευαστική περιοχή, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2024. Το Δημοτικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας του Γκουανγκζού διηύθυνε την ανασκαφή περίπου 1.300 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή αυτή.

Η τοποθεσία περιλαμβάνει: τέσσερις τάφους από τη Δυναστεία των Χαν, οκτώ από τις Δυναστείες  Τζιν και των Νότιων Δυναστειών  (265-589), 15 τάφους από τη Δυναστεία των Τανγκ  (618-907), και 121 τάφους των Δυναστειών των Μινγκ και των Τσινγκ (1368-1911). Συνολικά, ανακαλύφθηκαν 196 τεχνουργήματα, μεταξύ των οποίων, αντικείμενα κεραμικής, πορσελάνινα και χάλκινα αντικείμενα, στολίδια από νεφρίτη και χάντρες, μαζί με 48 επιτύμβιες στήλες από την περίοδο της Δημοκρατίας της Κίνας (1912-49) μέχρι τα πρώτα χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές ανακαλύψεις, είναι ο σχεδόν άθικτος τάφος της ανατολικής Δυναστείας Τζιν (317-420), καθώς και ένας καλά διατηρημένος τάφος των Νότιων Δυναστειών (420-589).


Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ανακάλυψη περιλαμβάνεται ένας καλά διατηρημένος τάφος της ανατολικής Δυναστείας  Τζιν, ο οποίος είναι μεγάλος και δομικά περίπλοκος. Ο ταφικός θάλαμος 10 μέτρων δεν φέρει σημάδια σημαντικής φθοράς, εκτός από μία τρύπα που άνοιξαν αρχαιοκάπηλοι  πάνω από τη σφραγισμένη θύρα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και πιο καλά διατηρημένο τάφο της ανατολικής Δυναστείας Τζιν που έχει ανακαλυφθεί στην Καντόνα.


Ο λίγο μικρότερος τάφος που χρονολογείται από τις Νότιες Δυναστείες, ανήκε σε ζευγάρι. Μικρές οπές στην επιφάνειά του μαρτυρούν τη δράση αρχαιοκάπηλων και σε αυτόν τον τάφο. Πέρα από αυτές τις οπές, όμως, το  μνημείο είναι σχεδόν άθικτο.


Σπουδαία ανακάλυψη για τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική

O Cheng Hao, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιολογίας εξήγησε ότι, οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, είναι πολύ πυκνά διατεταγμένοι και χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 2.100 χρόνια.


«Η ανακάλυψη των δύο τάφων, έχει σπουδαία σημασία για την μελέτη των σχημάτων, των τοποθεσιών των τάφων καθώς και των ταφικών εθίμων κατά τη διάρκεια των Έξι Δυναστειών (222 – 589) στην Καντόνα, καθώς και στην έρευνα για την κατασκευαστική τεχνολογία της αρχιτεκτονικής κατά τις Δυναστείες  Τζιν και των Νότιων Δυναστειών», ανέφερε ο Cheng.


Στη διάταξη των τάφων, παρατηρείται ένα μοτίβο, ειδικά στους ταφικούς θαλάμους των Μινγκ και Τσινγκ. Εκτός από το ότι είναι προσανατολισμένοι και διαβαθμισμένοι με τρόπο παρόμοιο, απέχουν μεταξύ τους με διαστήματα ίσων διατάξεων. Αυτό υποδηλώνει ότι, η περιοχή ήταν ένα σχεδιασμένο και καλά οργανωμένο κοιμητήριο.


Οι ανακαλύψεις αυτές είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση των πρακτικών ταφής, τις αρχιτεκτονικές τεχνικές και τα ιστορικά έθιμα στην Καντόνα.


Το Ινστιτούτο έχει εντάξει και το κοινό στη διαδικασία της ανακάλυψης, μέσα από εκπαιδευτικές περιηγήσεις, σε συνεργασία με τον ζωολογικό κήπο της Καντόνα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν περισσότερα γύρω από τη σημασία των αρχαιολογικών εργασιών.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου