Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 05, 2024

Καναδάς: Νεκρός 24χρονος πυροσβέστης κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς

Ένας 24χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της μάχης με δασική

πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη κοντά στην πόλη Τζάσπερ, στον δυτικό Καναδά, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή αστυνομία χθες το βράδυ.


Πρόκειται για την πρώτη απώλεια πυροσβέστη φέτος κατά την περίοδο των δασικών πυρκαγιών. Την περασμένη χρονιά, οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ιστορικής σε καταστροφές περιόδου των δασικών πυρκαγιών του 2023.

 Ο νεαρός άνδρας, καταγόμενος από την Κάλγκαρι, υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω του και υπέκυψε στα τραύματά του μετά τη μεταφορά του με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βασιλικής Έφιππης Αστυνομίας του Καναδά.


«Με ραγίζει η καρδιά η είδηση του θανάτου ενός πυροσβέστη που έδινε μάχη με τις δασικές πυρκαγιές στην Τζάσπερ», ανέφερε μέσω X ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.


Το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη μνήμη του στην κοντινή πόλη Χίντον, με τη συμμετοχή κυρίως συναδέλφων του.


«Το περιστατικό υπογραμμίζει την επικινδυνότητα της μάχης κατά των δασικών πυρκαγιών», ανέφεραν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους, τονίζοντας ότι «η κοινότητα των δασοπυροσβεστών είναι μικρή και κάθε απώλεια έχει βαθύ αντίκτυπο σε όλους μας».

Διεξάγεται έρευνα για τον θάνατό του από την επαρχιακή υπηρεσία εργασιακής ασφάλειας.


Περίπου 700 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πυροσβέστες από άλλες χώρες, μάχονται με την πυρκαγιά, η οποία έχει επεκταθεί σε έκταση 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή τριπλάσια από την επιφάνεια του Παρισιού.


Η πυρκαγιά, που ξέσπασε πριν από δύο εβδομάδες εξαιτίας κεραυνού σε περιοχή με ακραία ξηρασία, έχει καταστρέψει μέρος της τουριστικής πόλης Τζάσπερ. Παραμένει ανεξέλεγκτη και θεωρείται η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει πλήξει την περιοχή του εθνικού πάρκου εδώ και εκατό χρόνια.


Οι αρχές προειδοποιούν ότι η πυρκαγιά ενδέχεται να καίει για μήνες, σε μια περιοχή που αποτελεί κόσμημα του Καναδά και προσελκύει 2,5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.


Την Παρασκευή, ο αυτοκινητόδρομος προς την πόλη άνοιξε εν μέρει και αποδόθηκε στην κυκλοφορία, επιτρέποντας στους κατοίκους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα να επιστρέψουν για να αποτιμήσουν τις ζημιές με ειδικά μισθωμένα λεωφορεία, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.


Η επίσημη ημερομηνία επιστροφής δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.


Ο Καναδάς αντιμετωπίζει τον φόβο μιας δεύτερης καταστροφικής χρονιάς πυρκαγιών, καθώς το 2023 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της χώρας από αυτή την άποψη, με πάνω από 150.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα να έχουν καεί και 200.000 ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου