Άνοδο γνωρίζουν και φέτος οι διακοπές σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, όσο οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια παραμένουν στα ύψη.
Αφού δεν μπορούνε να πάνε διακοπές στα νησιά, ας πάνε στα χωριά τους ή στην ενδοχώρα. Η κυνική συμβουλή που είχε δώσει πριν λίγες μέρες η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη στα ελληνικά νοικοκυριά που δεν αντέχουν οικονομικά να πληρώσουν για διακοπές, αποτελεί ήδη σε ένα βαθμό πραγματικότητα. Όχι επειδή «οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους», γενικά και αόριστα, όπως είπε η υφυπουργός, αλλά επειδή τα απαγορευτικά κόστη των ακτοπλοϊκών, στρέφουν μια μερίδα κόσμου, που ούτως ή άλλως θα πήγαινε διακοπές, σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Τα ταξίδια διακοπών των Ελλήνων τουριστών μέσω πλοίου μειώθηκαν κατά -22% το 2023, τάση που συνεχίζεται και φέτος
Το γεγονός αυτό δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα, ότι μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, είτε δεν θα κάνει καθόλου διακοπές ή αν κάνει θα τις περιορίσει σε λίγες ημέρες. Αν είναι τυχεροί και έχουν «σπίτι στο χωριό», ή φίλους με σπίτι σε χωριό που διατίθενται να τους φιλοξενήσουν, έχει καλώς.
Αρκεί το χωριό αυτό να μην είναι σε νησί, γιατί τότε μόνο το κόστος μεταφοράς μπορεί να φτάσει ως κι ένα μηνιάτικο, αν για παράδειγμα ταξιδεύει οικογένεια με παιδιά και αυτοκίνητο.
Κερδίζουν έδαφος οι διακοπές με Ι.Χ.
Για όσους μπορούν να πληρώσουν για καταλύματα, εστίαση και μεταφορικά κόστη, οι διακοπές με Ι.Χ. κερδίζουν έδαφος έναντι των νησιωτικών προορισμών. Παρά την άνοδο στις τιμές της βενζίνης και τα τσουχτερά διόδια κατά μήκος των εθνικών οδών, η ζυγαριά κόστους-οφέλους βαραίνει υπέρ της οδικής μετακίνησης, ιδίως για όσους ταξιδεύουν οικογενειακά.
Τα ταξίδια διακοπών με χερσαία μέσα μεταφοράς σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές, κατά 5,8%
Σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων τη Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως η Πελοπόννησος, η Ήπειρος, η Μαγνησία, και πρωτίστως η Χαλκιδική, ήταν κερδισμένες από την στροφή στις μετακινήσεις με Ι.Χ. και για τους τουρίστες εσωτερικού.
Μπορεί οι πληρότητες στα πλοία των δεκαπενταύγουστο να αγγίζουν το 100% – υποβοηθούμενες κυρίως από την αύξηση των ξένων επιβατών – όμως παράλληλα αυξάνεται το μερίδιο όσων επιλέγουν χερσαίες διαδρομές.
πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, έρευνα ποιοτικών χαρακτηριστικών ημεδαπών τουριστών
Οι 8 στους 10 Έλληνες κάνουν διακοπές «ξηράς»
Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν τα 8 στα 10 προσωπικά ταξίδια των αποκαλούμενων «ημεδαπών τουριστών» εντός Ελλάδας γίνονται με χερσαία μέσα (78%). Το 17,8% των προσωπικών ταξιδιών γίνεται με θαλάσσια μέσα, και οι μετακινήσεις με αεροπλάνο αφορούν μόλις το 5,8% όσων ταξιδεύουν για προσωπικούς λόγους, δηλαδή για διακοπές. Η τάση για τις διακοπές των Ελλήνων στο εξωτερικό ειναι φυσικά αντίστροφη, με τα 7 στα δέκα ταξίδια να γίνονται με αεροπλάνο.
Ήδη από πέρυσι, τα ταξίδια διακοπών με χερσαία μέσα μεταφοράς (από Έλληνες τουρίστες, εντός Ελλάδας) σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές, κατά 5,8%.
Αντιθέτως, την ίδια χρονιά, τα ταξίδια διακοπών των Ελλήνων τουριστών μέσω πλοίου μειώθηκαν κατά -22%, αντιστρόφως ανάλογα με την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Παράλληλα, μειώθηκε και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων κατά -4%, ενώ είχαν προηγηθεί δύο χρονιές αύξησης μετά το «βούλιαγμα» της πανδημίας. Αντίστοιχα, οι δαπάνες διακοπών για όσους ταξίδεψαν με πλοίο ήταν μειωμένες σε απόλυτα νούμερα κατά -11,2% – αντανακλώντας και την καθίζηση του εσωτερικού τουρισμού στα νησιά.
Αύξηση τζίρου σε ηπειρωτικούς προορισμούς
Η τάση αυτή φαίνεται ότι συνεχίζεται ενισχυμένη και φέτος.
Καταρχάς η Χαλκιδική, στην οποία πηγαίνουν με οδικά μέσα τόσο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, όσο και οι τουρίστες από τα Βαλκάνια, έχει φέτος αύξηση τζίρου καταλυμάτων άνω του 20% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ β’ τρίμηνο 2024). Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες που έχουν πάνω από 1% μερίδιο στο συνολικό τζίρο των καταλυμάτων.
Αντίστοιχα, άνοδο τζίρου καταλυμάτων είχαν και άλλοι ηπειρωτικοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας, που έχουν ωστόσο μικρότερη συμβολή στο συνολικό κύκλο εργασιών του κλάδου: Καβάλα 34%, Κιλκίς και Πέλλα 10% και 11% αντίστοιχα.
Στην Ήπειρο, η Άρτα και η Πρέβεζα είχαν άνοδο τζίρου άνω του 15% και του 18% αντίστοιχα. Στη Δυτική Πελοπόννησο η Ηλεία είχε άνοδο τζίρου καταλυμάτων 12%, αυτό όμως μάλλον δεν αφορά Έλληνες τουρίστες, αλλά τον ξενοδοχειακό τουρισμό εξωτερικού της Ολυμπίας.
Η Μαγνησία, με το δημοφιλές Πήλιο, υπέστη καθίζηση το β’ τρίμηνο, κατά -4,6%, μετρώντας ακόμα τις πληγές από τις πλημμύρες του Ντάνιελ. Όμως μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ενώσεις ξενοδόχων, φαίνεται να έχει ανακάμψει, καθώς την επιλέγουν πολλοί ντόπιοι εκδρομείς από τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα.
Πελοπόννησος με «τιμές Μυκόνου»
Στον αντίποδα , «υπερτουριστικοί» προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, βλέπουν τους τζίρους τους να ξεφουσκώνουν, και τις πληρότητες στα καταλύματα να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χρονιές, παρασύροντας καθοδικά τις, ούτως ή άλλως «φουσκωμένες» τιμές. Αντίθετα σε λιγότερο «λαμπερούς» προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι πληρότητες των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων αγγίζουν το 95%, ανεβάζοντας τις τιμές στα ύψη. Έτσι έχουμε το παράδοξο φαινόμενο, να υπάρχουν «τιμές Μυκόνου» σε χωριά της Πελοποννήσου, και «ευκαιρίες διαμονής» σε νησιά των Κυκλάδων – που όμως όλα τα άλλα είναι «φωτιά». Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Χατζή, στα Φηρά της Σαντορίνης υπάρχουν ξενοδοχεία με τιμές διανυκτέρευσης κάτω των 80 ευρώ τον Αύγουστο. Σύμφωνα πάλι με το booking.com, ένα δωμάτιο σε παραλιακό ξενοδοχείο στον Άγιο Αντρέα Κατακόλου έχει 250 ευρώ τη βραδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου