Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 21, 2024

Βοσνία: Πρώην επιστάτης του σχολείου ο δράστης της αιματηρής επίθεσης – Είχε διαφωνίες με τη διοίκηση

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Γυμνάσιο του Sanski Most στη

Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όταν πρώην υπάλληλος του σχολείου, συγκεκριμένα ο επιστάτης, εισέβαλε στο κτίριο και άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο. Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του εκπαιδευτικού προσωπικού, την ώρα που προετοίμαζαν τη νέα σχολική χρονιά.


Σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές, τα θύματα της τραγωδίας ήταν ο διευθυντής του σχολείου, Νιτζάζ Χαλίλοβιτς, η καθηγήτρια Αγγλικών, Γκορντάνα Μίτζαν, και η Νίσβετα Κλούνιτς. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο δράστης, ο οποίος είχε συγκρουστεί στο παρελθόν με τη διοίκηση και ήταν υπό πειθαρχική δίωξη, φέρεται να στόχευσε συγκεκριμένα άτομα.

 Η είδηση της ένοπλης επίθεσης έχει συγκλονίσει τη μικρή κοινότητα του Sanski Most, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σεράγεβο, καθώς ο δράστης ήταν κάποιος που όλοι γνώριζαν. Ο επιστάτης, άνθρωπος που για χρόνια ήταν μέρος της σχολικής ζωής του Sanski Most, μετέτρεψε ξαφνικά το χώρο όπου εργαζόταν σε πεδίο μάχης. Το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τη διοίκηση είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο έντασης, ώστε να καταφύγει σε τόσο ακραία βία, έχει αφήσει τους κατοίκους σε σοκ και θλίψη.



Η αστυνομία της περιοχής ανέφερε ότι ο δράστης, αφού σκότωσε τους τρεις εκπαιδευτικούς, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, όμως απέτυχε και μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος για επείγουσα θεραπεία στη Μπάνια Λούκα. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Άντναν Μπεγκάνοβιτς, επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος χρησιμοποίησε «στρατιωτικό όπλο» για την επίθεση



Η συγκεκριμένη περιοχή των Βαλκανίων έχει κατακλυστεί με φορητά όπλα, από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, πολλά από τα οποία παραμένουν σε παράνομη κατοχή, όπως σημειώνει το Al Jazeera. Ωστόσο, μαζικοί πυροβολισμοί όπως αυτή είναι σπάνιες στη Βοσνία, μια χώρα με περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Το συμβάν ήρθε μόλις λίγους μήνες μετά από άλλο ένα τραγικό περιστατικό στην Κροατία και ακολουθεί τη φρικτή σχολική σφαγή που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι τον Μάιο του 2023, όταν ένας έφηβος σκότωσε 10 άτομα, μεταξύ των οποίων εννέα συμμαθητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου