Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 22, 2024

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία σε εγκαταλελειμμένο φρούριο σκελετό γυναίκας – Ήταν ντυμένη με ένα κίτρινο μεταξωτό φόρεμα


Τα 1000 ετών λείψανα μιας γυναίκας που ανήκε σε ελίτ τάξη και φορούσε μεταξωτό φόρεμα ανακαλύφθηκαν σε ένα εγκαταλελειμμένο φρούριο της Μογγολίας. Η γυναίκα ήταν θαμμένη σε ένα κρυφό σημείο  του κάστρου και από τα ευρήματα στον τάφο φαίνεται ότι ήταν πρόσωπο υψηλού κοινωνικού κύρους.

Η γυναίκα στον τάφο και τα νέα στοιχεία

Ο τάφος με την γυναίκα ανακαλύφθηκε ανάμεσα στα ερείπια ενός εγκαταλελειμμένου κάστρου στην Μογγολία. Η γυναίκα ήταν ντυμένη με κίτρινο μεταξωτό μανδύα. Τα ευρήματα προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της ταφής και τις πρακτικές του εμπορίου μιας αυτοκρατορίας που άνθισε πριν από 1.000 χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο τυχαία, καθώς εξερευνούσαν μια περιοχή στη βορειοανατολική Μογγολία. Το οχυρό, γνωστό ως Khar Nuur, χτίστηκε μεταξύ του 10ου και του 12ου  αιώνα, στη διάρκεια της αυτοκρατορίας Κιτάν – Λιάο, η οποία  ήλεγχε μεγάλα τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μογγολίας. Το οχυρό αποτελούσε τμήμα ενός «μεγάλου τοίχου» που εκτεινόταν σε ολόκληρη την επαρχία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archaeological Research in Asia, στον τόμο του Σεπτεμβρίου.

 

Τι συμβολίζει το φρούριο

Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας Κιτάν – Λιάο, το 1125, ακολούθησε η Μογγολική αυτοκρατορία του Τζένγκις Χαν. Το οχυρό «αποτελεί ένα σταθερό σύμβολο  ταυτότητας,  μνήμης και  ισχύος στη διάρκεια  μιας μεταβατικής περιόδου», αναφέρεται σε δήλωση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

«Επίκεντρο της έρευνάς μας είναι η οριοθέτηση του τοίχου, μήκους 800 χλμ., όπως επίσης των οχυρών και άλλων δομών που σχετίζονται μ’ αυτή», εξηγεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, o Gideon Shelach-Lavi, καθηγητής σπουδών της Ανατολικής Ασίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στην ιστοσελίδα Live Science.


Ο τάφος και η έκπληξη των αρχαιολόγων

«Η ανακάλυψη του τάφου ήταν μία έκπληξη, όπως επίσης και η διαπίστωση  ότι, ο τάφος ήταν ασύλητος (οι περισσότεροι τάφοι της αρχαιότητας  στην περιοχή έχουν λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους)».

Ο τάφος παρέμενε κρυμμένος στο εσωτερικό ενός από τους τοίχους του φρουρίου. Ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα του καλά διατηρημένου σκελετού, αποκάλυψε ότι, η νεκρή γυναίκα πέθανε όταν ήταν περίπου 40 ή 50 ετών. Ήταν θαμμένη σε φέρετρο και ντυμένη με ένα κίτρινο μεταξωτό φόρεμα. Το κεφάλι της ακουμπούσε σε επιπλέον μεταξωτά υφάσματα και ήταν καλυμμένο με κεφαλόδεσμο από φλοιό σημύδας.

«Ο πλούτος του τάφου, όχι μόνο ως προς την ποσότητα των ευρημάτων στο εσωτερικό του, αλλά και ως προς την ποικιλία τους, υποδηλώνει ότι, η  γυναίκα που βρέθηκε θαμμένη μέσα, ήταν μέλος της ανώτερης κοινωνικής τάξης και σημαντική προσωπικότητα της τοπικής κοινωνίας», εξηγεί ο Gideon Shelach-Lavi. «Ο τάφος είναι σχετικά μικρός, ωστόσο ο αριθμός των τεχνουργημάτων στο εσωτερικό του είναι μεγάλος σε σύγκριση με εκείνα άλλων τάφων της εποχής».

 Ελπίδες για ανακάλυψη περισσότερων στοιχείων

Ελάχιστα είναι γνωστά για την περίοδο ανάμεσα στην πτώση της αυτοκρατορίας Κιτάν – Λιάο και τη δημιουργία της Μογγολικής Αυτοκρατορίας. Οι μελετητές ωστόσο, ελπίζουν ότι μέσα από περισσότερη έρευνα της συγκεκριμένης ταφής θ’ ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτή την περίοδο.


«Κάποια ιστορικά έγγραφα παρέχουν αξιόπιστες περιγραφές σχετικά με την κατάσταση στην Μογγολία, μέσα από τις οποίες μπορούμε να κατανοήσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες που χάραξαν τον δρόμο για την άνοδο των Μογγόλων», αναφέρουν στη μελέτη τους οι συγγραφείς. «Από αρχαιολογική άποψη, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μεταβατικής περιόδου, είναι ελάχιστα.

Έτσι, οποιαδήποτε νέα πληροφορία προκύπτει και αφορά ζητήματα όπως η ταυτότητα των ενεργών πολιτών της περιοχής του 12ου αιώνα, τις κοινωνικές, εμπορικές και πολιτικές τους σχέσεις, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου