Λεμονάτο κατσικάκι στη γάστρα, ένα παραδοσιακό και αγαπημένο φαγητό, για να μαζεύεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι
Για το κατσικάκι λεμονάτο με πατάτες στη γάστρα
1½ kg κατσικάκι σπάλα μπούτι ή χεράκι
10 μεγάλες πατάτες
3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 ζουμερά λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
1 κ.σ. κοφτή αποξηραμένη ρίγανη
2 κλων. θυμάρι
1-2 κλων. δεντρολίβανο
2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
2 σκελ. σκόρδο με την φλούδα
1 φλ. νερό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λεμονάτο κατσικάκι στη γάστρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι ή να κόψουμε το κατσίκι σε μερίδες.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, χυμό και ξύσμα τη ρίγανη, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
Τα χτυπάμε με σύρμα, να γίνουν σαν κρέμα.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες.
Τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε τις πατάτες σε γάστρα μεγάλη ή βαθύ ταψί.
Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμάρι και δεντρολίβανο.
Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού και μπήγουμε με τα δάχτυλα μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε το κρέας πάνω στο στρώμα πατάτας.
Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες.
Τέλος, προσθέτουμε στη γάστρα ή στο ταψί το νερό.
Καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι ή αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200°C.
Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες πίνοντας όλα τα άγρα του κατσικιού και της γάστρας.
Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου