Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 18, 2024

Χουνκιάρ μπεγεντί

Συνταγή από τα τετράδια της προ-γιαγιάς μου απ'το Αϊβαλί


 Υλικά

 6-8 μερίδες
  1. 1,5 κιλό μοσχάρι κιλότο
  2. 2 κ.σ βούτυρο αγελαδινό
  3. 2 κ.σ ελαιόλαδο
  4. 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
  5. 2-3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  6. 1 ποτήρι κρασί άσπρο
  7. 2 μεγάλα κρεμμύδια στον τρίφτη
  8. Αλάτι, πιπέρι
  9. Πουρέ μελιτζάνας
  10. 5 μεγάλες μελιτζάνες
  11. 3 κ.σ βούτυρο αγελαδινό
  12. 3 κ.σ αλεύρι
  13. 3 κούπες γάλα
  14. 1 κούπα κασέρι τριμμένο
  15. 1 κούπα φέτα τριμμένη
  16. Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ροδίζουμε το κρέας.

  2. 2

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί.

  3. 3

    Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τη φρέσκια ντομάτα, 3 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 2 ώρες περίπου, έως ότου εξατμιστούν τα υγρά και πήξει η σάλτσα.

  4. 4

    Εν τω μεταξύ, τρυπάμε τις μελιτζάνες με πιρούνι και τις ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν καλά. (Η Γιαγιά έλεγε σε αλουμινόχαρτο στο μάτι ή κατευθείαν στο πετρογκάζ)

  5. 5

    Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.

  6. 6

    Στη γαλατιέρα (μικρή κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.

  7. 7

    Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μελιτζάνες και τα τυριά και ανακατεύουμε να ενωθούν και να δέσει ο πουρές.

  8. 8

    Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο για άρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου