Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 20, 2024

Πρίγκιπας Χάρι – Μέγκαν: Σάλος στην Κολομβία από το κόστος της ασφάλειας για την περιοδεία τους

Η ασφάλεια της τετραήμερης οιονεί βασιλικής περιοδείας του Χάρι και της

Μέγκαν στην Κολομβία κόστισε οκτώ δισεκατομμύρια πέσος (1.758.885 ευρώ), σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία σημειώνουν και τον σάλο που έχει ξεσπάσει, μετά την αποκάλυψη μια τέτοιας σπατάλης δημόσιου χρήματος.


Η φτωχή Κολομβία λοιπόν πλήρωσε 439.721,25 ευρώ την ημέρα για να έχει το άλλοτε πριγκιπικό ζεύγος 3.000 αστυνομικούς και στρατιώτες, καθώς και ελικόπτερα, σκύλους ανιχνευτές, μονάδες εξουδετέρωσης βομβών και έναν πανταχού παρόντα φρουρό οπλισμένο με βαλλιστικό χαρτοφύλακα ή αλεξίσφαιρη ασπίδα σε περίπτωση επίθεσης ελεύθερου σκοπευτή.


 

Τον Χάρι και την Μέγκαν προσκάλεσε στην Κολομβία (η οποία είναι απαγορευμένη ζώνη σε ορισμένα σημεία της σύμφωνα με το Foreign Commonweath and Development Office) η αριστερή αντιπρόεδρος Francia Marquez – η οποία έχει επιβιώσει από τουλάχιστον δύο απόπειρες κατά της ζωής της.

Αλλά το κόστος της ασφάλειας σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα – το ένα τρίτο ζει κάτω από το όριο της φτώχειας – έχει εξοργίσει πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ασφαλείας του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Κάλι, όπου το ζευγάρι ολοκλήρωσε την περιοδεία του την Κυριακή.

Γράφοντας στο X κάτω από μια έκθεση σχετικά με το κόστος της ασφάλειας από την CW Noticias, ο Andres Escobar, δήλωσε: “Δισεκατομμύρια που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την επέκταση της κάλυψης των παιδικών κυλικείων, την πληρωμή των μισθών των μητέρων της κοινότητας, το κεφάλαιο σποράς για τις κοινότητες των Αφρο ή την επισκευή των αθλητικών χώρων που, πρακτικά, είναι ερείπια”.

Ο δεξιός αξιωματούχος κατηγόρησε επίσης την κ. Marquez ότι “σπατάλησε δημόσιο χρήμα για τη ματαιοδοξία της”, προσθέτοντας ότι “οι φόροι ξοδεύτηκαν σε πλούσιους λευκούς ανθρώπους για να βγάζουν φωτογραφικές  και να τις αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

Στο παρελθόν η Marquez έχει κατηγορηθεί ότι “παίρνει ελικόπτερα σαν ταξί”, αν και η ίδια επιμένει ότι αυτό γίνεται για λόγους προσωπικής της ασφάλειας. Μιλώντας στη MailOnline, ο Escobar πρόσθεσε: “Η χώρα πλήρωσε σχεδόν δύο εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την ασφάλεια αυτού του ταξιδιού και υπάρχουν πολλοί, πολλοί Κολομβιανοί που πεινούν και έχουν έλλειψη βασικών αναγκών.

“Επένδυσαν αυτά τα χρήματα επειδή η αντιπρόεδρος ήθελε να συναντήσει δύο δημόσια πρόσωπα υψηλού προφίλ και να παραμερίσει την κριτική και τα προβλήματα που έχουμε εδώ, εν μέσω μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης. Βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση και δαπανήθηκαν οκτώ δισεκατομμύρια πέσος για την επίσκεψη του Χάρι και της Μέγκαν, χρησιμοποιήθηκαν αεροπλάνα και ελικόπτερα του κολομβιανού στρατού, ενώ τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί καλύτερα.»

“Πριν η σημερινή κυβέρνηση έρθει στην εξουσία, έκανε εκστρατεία ότι θα εξοικονομήσει χρήματα και δεν θα τα σπαταλήσει, αλλά έκαναν ακριβώς το αντίθετο με αυτή την επίσκεψη”, είπε ο Escobar.  Αναφέρθηκε επίσης στον λόγο για τον οποίο η κ. Μαρκέζ προσκάλεσε τον Χάρι και τη Μέγκαν και είπε: “Η αντιπρόεδρος τους ζήτησε να έρθουν εδώ επειδή τους είδε στο Netflix, μπορείτε να το πιστέψετε αυτό; Πόσο γελοίο, δεν μπορώ να πιστέψω ότι το είπε αυτό”.

“H χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να επενδύσει στις δικές της υποδομές, είμαστε σε κακή κατάσταση και τα χρήματα σπαταλούνται γι’ αυτό”, είπε.

Ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος στην πρωτεύουσα Μπογκοτά καταφέρθηκε επίσης εναντίον του ταξιδιού κάτω από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αριστερού προέδρου της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο που εξήρε την επίσκεψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου