Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 16, 2024

Φωτιές: Δεν πλήττεται μόνο η Ελλάδα - Ποιες άλλες χώρες μαστίζονται από καύσωνα και ξηρασία

Το περυσινό καλοκαίρι η Ελλάδα, λόγω του εκτεταμένου καύσωνα που είχε διάρκεια 16 συνεχόμενων

ημερών, υπέστη τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα κάηκαν τεράστιες εκτάσεις γης από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2023. Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για φέτος, με τον ρυθμό των καταστροφικών πυρκαγιών να μην μειώνεται.


Ωστόσο, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, στη Τουρκία, στο Καναδά, στη Ρωσία αλλά και την Αφρική ο φονικός συνδυασμός ισχυρών ανέμων και ξηρασίας πυροδοτούν συνεχώς νέες πυρκαγιές



Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine» το 2023 ήταν η χρονιά με τη δεύτερη μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω καύσωνα στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Μόνο το 2022 ο εκτιμώμενος αριθμός ήταν ακόμη υψηλότερος, με 60.000 συνολικούς θανάτους. Πρόκειται όμως μόνο για εκτιμήσεις, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.


Στην ίδια έρευνα τονίζεται πως η περασμένη χρονιά ήταν η θερμότερη από τότε που άρχισαν οι καταγραφές. Μάλιστα, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται γρηγορότερα από τις υπόλοιπες, πόρισμα που προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το κλίμα Copernicus.
Τι πραγματικά ευθύνεται για τις πυρκαγιές

Σύμφωνα με τον Φρανκ Μπέτχερ, ειδικό σε θέματα ακραίων καιρικών φαινομένων, η κλιματική αλλαγή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. «Οι εκτεταμένες περίοδοι καύσωνα και ξηρασίας επιδεινώνουν τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να εξαπλωθεί μία πυρκαγιά μετά το ξέσπασμά της», τονίζει.


Σύμφωνα με στοιχεία της WWF, μόνο το 4% των δασικών πυρκαγιών έχουν φυσικά αίτια. Το 90% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποδοθεί είτε σε αμέλεια, είτε σε σκόπιμους εμπρησμούς. Ο ειδικός σε θέματα ακραίων καιρικών φαινομένων Μπέτχερ το περιγράφει παρόμοια: Κατά τη γνώμη του, υπάρχουν δύο κύριες αιτίες για τις δασικές πυρκαγιές, «η βλακεία και η πρόθεση. Οι δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από ανεύθυνο και αμελή τρόπο διαχείρισης εστιών φωτιάς στο δάσος, όπως τσιγάρα ή μπάρμπεκιου ή από το παρκάρισμα αυτοκινήτων σε ξηρό χορτάρι ή από εσκεμμένο εμπρησμό», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου