Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 24, 2024

Κερκυραϊκό κοτόπουλο «Ινούμιντο»



Mια από τις δημοφιλείς συνταγές της Κερκυραϊκής κουζίνας. Κοτόπουλο ινούμιντο.


Το φαγητό μας ψήνεται χωρίς νερό παρά μόνο με άφθονη τριμμένη ντομάτα, κρασί ή ξύδι και τους χυμούς από τα υλικά. Απαιτείται χαμηλή φωτιά και καλά κλεισμένη κατσαρόλα
.
Υλικά

1 κοτόπουλο περίπου 1,4 - 1,5 κιλό, κοµµένο σε 8 - 10 µικρές µερίδες (το στήθος στα 4, κάθε µπούτι στα 2 + οι φτερούγες

4 κ.σ. ελαιόλαδο

30 γρ. βούτυρο αγελαδινό

2 φλιτζ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί

5 - 6 µεγάλες και ώριµες ντοµάτες, χοντροτριµµένες

6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φύλλα δάφνης

αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα κοµµάτια του κοτόπουλου, τα αλευρώνουµε και τα τινάζουµε, να φύγει η περίσσεια.

Σε µια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, σοτάρουµε τα κοµµάτια του κοτόπουλου για 3′ - 4′ από τη µία πλευρά, χωρίς να τα γυρίσουµε, µέχρι να ξεκολλάνε εύκολα και να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά. Τα γυρίζουµε και σοτάρουµε για άλλα 2′ - 3′. Τα βγάζουµε από την κατσαρόλα.

Ρίχνουµε το κρασί και µαγειρεύουµε για 2′, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε τις τριµµένες ντοµάτες, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουµε. Χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια προς χαµηλή θερµοκρασία, µέχρι το υγρό να κοχλάζει πολύ απαλά.

Τακτοποιούµε ξανά στην κατσαρόλα τα κοµµάτια του κοτόπουλου σε µονή στρώση και προσθέτουµε τα υγρά που άφησαν στην πιατέλα. Η σάλτσα θα πρέπει να τα σκεπάζει σχεδόν εντελώς, αλλιώς ρίχνουµε λίγο ακόµη κρασί (ή τρίβουµε 1 - 2 ντοµάτες επιπλέον), σε καµία περίπτωση όµως δεν ρίχνουµε νερό. Κλείνουµε καλά την κατσαρόλα µε το καπάκι της και σιγοµαγειρεύουµε το φαγητό για περίπου 45′, αποφεύγοντας να ανοίγουµε συχνά την κατσαρόλα, για να µη χαθεί η πολύτιµη, νόστιµη υγρασία από τους υδρατµούς.

Μετά τα 45′ ανοίγουµε, δοκιµάζουµε αν έχει µαλακώσει καλά το κοτόπουλο (πρέπει το ψαχνό να ξεκολλάει από το κόκαλο) και, αν όχι, µαγειρεύουµε για 10′ - 15′ ακόµη, πάντα µε κλειστή κατσαρόλα και σε χαµηλή φωτιά. Αν χρειάζεται, διορθώνουµε το αλατοπίπερο. Στο τέλος, η σάλτσα πρέπει να έχει «σουγάρει», να έχει δέσει και µελώσει. Αν είναι υδαρής, βγάζουµε το κοτόπουλο και τη βράζουµε µέχρι να δέσει.

Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό, µε τη σάλτσα του, πασπαλισµένο, αν θέλουµε, µε ψιλοκοµµένα φρέσκα µυρωδικά της αρεσκείας µας.

Συνοδεύουµε το κοτόπουλο µε ρύζι ή µε πουρέ πατάτας.

Tip

Η μαγειρική τεχνική «Ινούμιντο» χρησιμοποιείται σε πάσης φύσεως κρεατικά, ψαρικά ή πουλερικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου