Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 05, 2024

Μπουλντόζες στον παράδεισο

Φίλες, φίλοι,

Μπουλντόζες είναι έτοιμες να καταστρέψουν έναν παράδεισο άγριας

φύσης, ψηλά στις κορυφές του Νεπάλ.


Εκεί ζουν κόκκινα πάντα, μαύρες αρκούδες των Ιμαλαΐων και μερικές απ’ τις τελευταίες λεοπαρδάλεις του χιονιού που απομένουν στον πλανήτη.


Αλλά σε λίγες μόλις εβδομάδες, εταιρείες υδροηλεκτρικής ενέργειας θέλουν να ξεκινήσουν την κατασκευή τριών τεράστιων φραγμάτων, δημιουργώντας μια ατελείωτη λίμνη που θα πνίξει την κοιλάδα κι όλη τη ζωή που ζει σ’ αυτή.


Αυτόχθονες κοινότητες αντιστέκονται δικαστικά, αλλά η νίκη δεν είναι εγγυημένη.


Έτσι λοιπόν έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης: Να αγοράσουν συγκεκριμένα κομμάτια γης που θα κάνουν αδύνατη την κατασκευή των φραγμάτων. Είναι ένα πανέξυπνο σχέδιο! Και με τη βοήθειά μας μπορούν να μπλοκάρουν την κατασκευή των νέων δρόμων που χρειάζονται για το έργο. Χωρίς δρόμους δεν μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή των φραγμάτων.


Με τις δωρεές μας μπορούμε να πληρώσουμε την προκαταβολή που χρειάζεται για κάθε στρατηγικό κομμάτι γης. Έτσι θα εμποδίσουμε τις μπουλντόζες και θα κρατήσουμε τις εταιρείες μακριά, προστατεύοντας 1.600.000 στρέμματα ζωής.


Γνωρίζουμε ότι αυτή η τακτική έχει αποτέλεσμα: Μέλη του Avaaz έχουμε ήδη βοηθήσει να προστατευτούν κι άλλοι πολύτιμοι οικότοποι με αυτό τον τρόπο. Τώρα ας βοηθήσουμε κι αυτό το σχέδιο να πετύχει!


Το έργο έχει δρομολογηθεί, αλλά υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος πριν πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες. Μαζί μπορούμε να στηρίξουμε τις αυτόχθονες κοινότητες για να υπερασπιστούν αυτόν τον πολύτιμο ορεινό παράδεισο!


Επίσης η δωρεά σου θα βοηθήσει στην ενίσχυση άλλων εκστρατειών του Avaaz για την υπεράσπιση της ζωής στον πλανήτη. Στήριξέ τώρα με ό,τι μπορείς:


 

Οι λεοπαρδάλεις του χιονιού αντιμετωπίζουν κάθε λογής κινδύνους που απειλούν τη ζωή τους: γιγάντια έργα υποδομής, λαθροθηρία και κλιματική κρίση... Ο κόσμος τους καταρρέει χρόνο με τον χρόνο.

Μπορεί να απομένουν μόλις 3.500 στην άγρια φύση.

Αυτά τα νέα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας θα είναι το τελειωτικό χτύπημα, φράζοντας τους υπέροχους ποταμούς Chhujung, Chhunjam και Bakhang, και πλημμυρίζοντας τη γιγάντια κοιλάδα Lungba Samba.

Οι τοπικές κοινότητες Lhomi Singsa και Bhote φυλάνε αυτά τα εδάφη εδώ κι αιώνες. Αν τα έργα αυτά προχωρήσουν, τα χωριά, τα μοναστήρια κι ο τρόπος ζωής τους μπορεί να εξαφανιστούν.

Αλλά αν συνεργαστούμε μαζί τους μπορούμε να βοηθήσουμε στην παρεμπόδιση της κατασκευής των φραγμάτων. Σχεδιάζουν να αγοράσουν αυτή τη γη για να αγωνιστούν για τη βιοποικιλότητα και την επιβίωσή τους. Το σχέδιο είχε ήδη αποτέλεσμα σε άλλες περιοχές του Νεπάλ, αλλά οι τοπικές κοινότητες δεν έχουν τους απαιτούμενους πόρους.

Αν συγκεντρώσουμε αρκετές δωρεές θα μπορέσουμε:
  • Να αγοράσουμε στρατηγικά κομμάτια γης στο Νεπάλ καταχωρώντας τα ως επισήμως προστατευόμενα, εμποδίζοντας τις μπουλντόζες να φτάσουν στις προβλεπόμενες θέσεις κατασκευής, και να βοηθήσουμε στα νομικά έξοδα και την προβολή στα μέσα ενημέρωσης ώστε να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας.
  • Να συνεργαστούμε με τις αυτόχθονες κοινότητες που αγωνίζονται για την προστασία των εδαφών τους σ’ όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντάς τες ώστε να αντισταθούν σε μεγαλεπήβολα έργα και προστατεύοντας την εναπομείνασα βιοποικιλότητα του πλανήτη μας.
  • Να χρηματοδοτήσουμε κρίσιμες αγωγές κι εκστρατείες ενάντια στις αρπαγές γης και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και των υδάτων.
  • Να πιέσουμε για ουσιαστική δράση για τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, και να φέρουμε αυτόχθονες ηγέτες σε κρίσιμες συνόδους κορυφής για τη φύση τους επόμενους μήνες.
Το 2019, το κίνημά μας στήριξε την κοινότητα Bhote ώστε να περάσει προστατευτικά μέτρα για την περιοχή αυτή, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας τεράστιας «ζώνης βιοπολιτιστικής κληρονομιάς». Αλλά η δίψα του Νεπάλ για υδροηλεκτρική ενέργεια έχει αυξηθεί. Τώρα, πρέπει να βοηθήσουμε να προστατευτεί αυτό το μέρος μια για πάντα.

Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τις αυτόχθονες κοινότητες να διατηρήσουν τους πολιτισμούς τους και να προστατεύσουν τον τεράστιο βιότοπο της λεοπάρδαλης του χιονιού σ’ έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Στήριξε τώρα με ό,τι μπορείς:
4€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ 30 ΣΤΡ.
19€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ 150 ΣΤΡ.
37€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ 300 ΣΤΡ.
74€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ 600 ΣΤΡ.
180€ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ 1500 ΣΤΡ.
ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ
Το Avaaz έχει συμπαρασταθεί στους αυτόχθονες λαούς στον αγώνα τους για δικαιοσύνη, εμποδίζοντας μεγαλεπήβολα έργα κι αρπαγές γης απ’ την Τανζανία μέχρι τον Αμαζόνιο. Είμαστε ένα κίνημα από κάθε χώρα της Γης: δικηγόροι, ακτιβιστές, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, παππούδες και γιαγιάδες. Κι όταν εκατομμύρια από εμάς ενώνουμε τις δυνάμεις μας σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, μπορούμε να κάνουμε τεράστια διαφορά στον κόσμο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας.

Με ελπίδα κι ατελείωτη αποφασιστικότητα,

Jon, Kaitlin, Mike, Bert, Antonia, Ana Sofia, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz

Σημείωση: Τα ποσά των δωρεών που αναφέρονται παραπάνω βασίζονται στο κόστος που θα χρειαστεί για την προστασία ολόκληρης της περιοχής απ’ την καταστροφή. Με την αγορά συγκεκριμένων κομματιών γης, η τοπική κοινότητα θα προστατεύσει αποτελεσματικά ολόκληρη την περιοχή που φιλοξενεί την άγρια ζωή, επειδή θα είναι σε θέση να εμποδίσει την κατασκευή δρόμων στην περιοχή, αποτρέποντας κάθε περαιτέρω κατασκευή. Το κόστος περιλαμβάνει την πραγματική αγορά γης, τα νομικά έξοδα και την προβολή στα μέσα ενημέρωσης ώστε να διατηρηθούν τα προστατευτικά μέτρα απ’ τις τοπικές αρχές.

ΥΓ. Αυτή ίσως να είναι η πρώτη δωρεά που κάνεις στο κίνημά μας. Είμαστε ευγνώμονες! Το Avaaz είναι 100% crowdfunded. Δηλαδή βασίζεται εξολοκλήρου σε διαδικτυακές μικρο-δωρεές μελών του κινήματος, όπως εσύ. Δε δεχόμαστε δωρεές από εταιρείες, κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ιδρύματα. Αυτό μας δίνει πλήρη ανεξαρτησία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Στήριξε μαζί με 1 εκατομμύριο ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο που έχουν δωρίσει για να γίνει το Avaaz μια ισχυρή δύναμη υπεράσπισης του καλού στον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου