Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 12, 2024

Πώς το ρίσκο που πήρε το Κιέβο στο Κουρσκ πλήττει το γόητρο της Μόσχας – Τι δείχνει η επιδρομή των ουκρανικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ρωσίας

Το ψυχρό, γεμάτο απόγνωση βλέμμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στον διοικητή των ρωσικών

δυνάμεων στρατηγό Γκερασίμοφ, όταν αυτός τον ενημέρωνε για την επιδρομή της Ουκρανίας στο Κουρσκ, δεν έδειχνε μόνο την δυσαρέσκεια του αρχηγού του Κρεμλίνου. Έδειχνε ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε συνειδητοποιήσει την δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε η Ρωσία διεθνώς, σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και την λαϊκή δυσαρέσκεια που θα έφερνε στην επιφάνεια το αίσθημα εσωτερικής ανασφάλειας που προκάλεσαν στους πολίτες οι εικόνες των ουκρανικών τεθωρακισμένων στους ρωσικούς δρόμους.


Η κατάσταση δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο με τις εικόνες Ρώσων στρατιωτών να παραδίδονται στους επιδρομείς. Τότε εκατοντάδες Ρώσοι πολίτες στην πόλη Sudzha και γύρω από αυτήν άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους με ότι μπορούσαν να περισώσουν. Η ταπείνωση είναι μεγάλη για το Κρεμλίνο και μεγαλώνει τόσο περισσότερο, όσο οι ουκρανικές μπότες πατούν ρωσικό έδαφος και κατεβάζουν ρωσικές σημαίες.

 


Για ακόμα μια φορά οι Ουκρανοί έκαναν κάτι απρόβλεπτο: Ενώ έχαναν εδάφη στο Ντονέτσκ, έστειλαν μια εμπειροπόλεμη δύναμη στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, με προφανείς στόχους να φέρει σε δύσκολη θέση το Κρεμλίνο και να αναγκάσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αναδιατάξει πόρους. Ήταν γκαμπί.

Ο George Barros του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου με έδρα την Ουάσιγκτον λέει ότι οι Ουκρανοί “πέτυχαν επιχειρησιακό αιφνιδιασμό παρά τις μεγάλες πιθανότητες να αποτύχουν και σήμερα εκμεταλλεύονται την έλλειψη ετοιμότητας της Ρωσίας στις παραμεθόριες περιοχές της”. (Η ίδια τακτική λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ανέκτησαν μεγάλο μέρος της κατεχόμενης περιοχής του Χάρκοβο μέσα σε μια εβδομάδα).


Οι Ουκρανοί αιχμαλώτισαν στρατιώτες και εξουδετέρωσαν τις πρώτες ενισχύσεις που έστειλε η Μόσχα στο Κουρσκ, έχοντας ελέγξει τις κάμερες κυκλοφορίας που λειτουργούσαν ακόμα. Οι Ρώσοι κυριολεκτικά πιάστηκαν στον ύπνο.  Οι ουκρανικές ταξιαρχίες προωθήθηκαν πάνω από 20 χιλιόμετρα μέσα στο Κουρσκ μόλις κατά τις δύο πρώτες ημέρες της επιχείρησης.

Μέχρι την Παρασκευή οι ρωσικές αρχές είχαν χάσει τον έλεγχο τουλάχιστον 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και εκεί υπάρχουν ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις, όπως ο διαμετακομιστικός κόμβος φυσικού αερίου κοντά στα σύνορα, μέσω του οποίου η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια

Στο εσωτερικό της Ρωσίας αναζωπυρώθηκε ο θυμός που είχε υποδεχθεί τις αποτυχίες στην αρχή του πολέμου. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και για την ανύπαρκτη εσωτερική ασφάλεια και για την μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων από το Κουρσκ. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικόνιζαν την απογοήτευση των αμάχων για την υποτονική αντίδραση του στρατού. Ορισμένοι απευθύνθηκαν απευθείας στον πρόεδρο Πούτιν και αυτός, μέχρι στιγμής, μπορεί μόνο να διατάσσει εκκενώσεις περιοχών.

 

Τα ουκρανικά στρατεύματα, ακόμη και αν ενισχυθούν, δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα καταλάβουν αρκετές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους. Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για ένα εκστρατευτικό σώμα, έστω και σκληροτράχηλο, το οποίο εκμεταλλεύτηκε την απουσία οργανωμένης αντίστασης για να κερδίσει γρήγορα έδαφος.

Αλλά η κατοχή ενός μεγάλου κομματιού ρωσικού εδάφους είναι πέρα από τις δυνατότητές τους και πιθανώς πέρα από τον στόχο τους.  Οι Ρώσοι κάποια στιγμή θα εμφανιστούν και θα είναι αποτελεσματικοί.

Κέρδη και απώλειες

Ωστόσο ακόμη και αν οι Ουκρανοί πρέπει να αποσυρθούν από πιο προωθημένες θέσεις, ακόμα και αν πληρώσουν ακριβά σε αίμα μια επιχείρηση για να κρατήσουν τις θέσεις που έχουν καταλάβει, η επιχείρησή τους εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς:

  • Έχουν δείξει τα τρωτά σημεία της Ρωσίας: Γραφειοκρατική ακαμψία και βραδύτητα του ρωσικού συστήματος διαχείρισης.
  • Πιέζουν την ηγεσία της Ρωσίας, στελέχη της οποίας προφανώς θα πληρώσουν το τίμημα.
  • Δείχνουν στους  συμμάχους τους ότι  μπορούν ακόμα  να πλήττουν με φαντασία τον εχθρό και να τον αιφνιδιάζουν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Κρεμλίνο, σε μια εποχή που πολλές ειδήσεις από το μέτωπο ήταν δυσοίωνες για το Κίεβο.
  • Κάνουν τον πόλεμο όλο και πιο κοστοβόρο (σε χρήματα, φήμη, οργάνωσης και διαχείριση). Ίσως η Μόσχα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο”.

Ο Fried, πρώην βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη, λέει ότι, καταδεικνύοντας την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών και την αδυναμία της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων της, η επιδρομή τρύπησε το αφήγημα του Κρεμλίνου “ότι η ουκρανική αντίσταση είναι άχρηστη και η υποστήριξη προς την Ουκρανία μάταιη”.

Οι Ρώσοι, προσπαθούν να αντιστρέψουν ένα ταπεινωτικό επεισόδιο στη σύγκρουση, τη στιγμή που η καθαρή μαζική και αεροπορική υπεροχή στο ανατολικό Ντονέτσκ είχε αρχίσει να προσφέρει σταδιακή πρόοδο, στηρίζοντας την επιμονή του Κρεμλίνου να παραδώσει η Ουκρανία τέσσερις ανατολικές περιοχές ως προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις.

Τώρα οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν να γίνουν με την παρουσία ουκρανικών προγεφυρωμάτων σε ρωσικό έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου